'Ik wil een dikke streep onder het verleden zetten'

Door zijn dopingverleden greep Jeroen Blijlevens een paar keer naast het ploegleiderschap. Hij gaat opnieuw bij de vrouwen aan de slag.

Het peloton staakt tijdens de twaalfde etappe van de Tour de France van 1998 uit protest tegen de dopingjacht van justitie en politie. Rechts Jeroen Blijlevens die later bekende doping te hebben gebruikt. Beeld Barton van Flymen
Het peloton staakt tijdens de twaalfde etappe van de Tour de France van 1998 uit protest tegen de dopingjacht van justitie en politie. Rechts Jeroen Blijlevens die later bekende doping te hebben gebruikt.Beeld Barton van Flymen

Jeroen Blijlevens wil 'een dikke streep onder het verleden zetten'. De oud-wielrenner spreekt dat voornemen een paar keer uit, alsof hij er zichzelf nog van moet overtuigen.

De aanleiding is zijn comeback als ploegleider komend seizoen. De 44-jarige Blijlevens popelt nu al van verlangen. 'Schitterend om weer in de ploegleiderswagen te stappen.' Jeroen Blijlevens neemt opnieuw Marianne Vos onder zijn hoede, zij het nu onder de vlag van haar nieuwe ploeg WM3.

Drie jaar geleden moest ploegleider Blijlevens noodgedwongen een stapje terug doen. In een open brief had hij toegegeven zijn talent als wielrenner kunstmatig te hebben versterkt met epo. Daarop besloot werkgever Belkin, tegenwoordig Lotto Jumbo, hem op staande voet te ontslaan.

Een jaar later trad Blijlevens voor een groot publiek in een uitzending van het tv-programma Andere Tijden nog eens naar voren als dopingzondaar. Samen met zijn oud-collega Bart Voskamp onthulde hij de dopingpraktijken bij TVM. De ploeg van Cees Priem lag tijdens de Tour van 1998 onder vuur nadat epo in een auto van de ploeg was aangetroffen. Coureurs en ploegleider werden van hun bed gelicht en moesten zich naderhand verantwoorden voor de rechtbank in Reims.

Dat is dus het verleden waarboven Jeroen Blijlevens nu een dikke streep wil zetten, al zal hij vooral de nasleep daarvan bedoelen. 'Dat soort dingen blijft aan je kleven', zegt hij er nu over.

Aanvankelijk maakte Blijlevens als zoveel collega's de bijna vanzelfsprekende overstap naar het vak van ploegleider. Bij wat toen nog Rabobank heette, kreeg Blijlevens de vrouwen onder zijn hoede. Successen werden aaneengeregen met Marianne Vos nog als de onbetwiste koningin van het peloton.

Juist toen het Amerikaanse bedrijf Belkin in 2013 de inboedel overnam van de Rabobank zou Jeroen Blijlevens de overstap maken naar de mannenploeg. Op dat moment haalde dat verleden hem in. Een commissie van de Franse senaat publiceerde een lijst van wielrenners die naar de stimulerende middelen hadden gegrepen. Nieuwe controles van oude bloedstalen toonden dat aan. Ook de naam van Jeroen Blijlevens stond op die lijst. Daarop trad hij naar buiten met de brief die hem fataal werd.

Blijlevens is zeker niet de enige van zijn generatie die wordt achtervolgd door missstappen. Om dezelfde redenen moest Michael Boogerd zich begin dit jaar terugtrekken als ploegleider van Roompot. Ook hij getuigde op de televisie van dopinggebruik. Ook hem brak dat op in zijn nieuwe loopbaan. Op last van de internationale wielrenunie mag Boogerd zich twee jaar niet met de sport bemoeien. Zijn schorsing loopt eind volgend jaar af.

Blijlevens nu. Beeld Paul Dijkstra
Blijlevens nu.Beeld Paul Dijkstra

De afgelopen jaren verdiende Jeroen Blijlevens zijn geld noodgedwongen met de verkoop van fietskleding. 'Rechtstreeks aan de clubs met de naam van de sponsor er op.' De man die hem daarvoor in dienst nam, wordt nu ook zijn directe collega bij WM3. 'De lijntjes waren dus heel kort', zegt Blijlevens over de samenwerking met teammanager Eric van den Boom.

Dat is misschien ook wel zijn geluk geweest. Jeroen Blijlevens zegt al een paar keer in de markt te zijn geweest als ploegleider. 'Soms waren we al dicht bij een akkoord, maar dan was er toch weer een sponsor die er voor ging liggen.'

Aan de andere kant krijgt hij nu de steun van wielerprof Roy Curvers die hij in zijn ploeg had bij de amateurs. 'Mooi dat deze vent weer kan doen waar ie goed in is', meldt Curvers op Twitter.

Dat Jeroen Blijlevens nu opnieuw bij de vrouwen aan de slag gaat, is geen teleurstelling. 'Het is wel de top, hoor, met een paar talentvolle meiden.'

Maar zijn grootste uitdaging zal bij Marianne Vos liggen. In 2015 nam de veelvoudig kampioene een time-out. Sindsdien heeft ze haar oude niveau nog niet kunnen bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden