Ik wil een boek kunnen bekijken, voelen en strelen

Verliefd worden op de cover van een boek, het overkwam Arie Elshout in Brooklyn meerdere keren, en in Nederland nog nooit.

Arie Elshout
De cover van Hold Still van Sally Mann. Beeld -
De cover van Hold Still van Sally Mann.Beeld -

Op Court Street in downtown Brooklyn werp ik altijd een blik op de nieuwe boeken achter de ramen van Barnes & Noble. Ik ga het eerst af op de omslag. Is die mooi, is die spannend? Snel check ik het hele aanbod, maar pas gebeurde het dat mijn oog meteen, nog in de loop, als bij een bliksemflits, werd aangetrokken door een heel speciale boekcover.

Een meisje bevindt zich hoog in de lucht, beschenen door de zon en omringd door witte wolken. Ze maakt een springende beweging. Stijgt ze op, valt ze, zweeft ze? Dat valt niet te zeggen. Ze is gewichtloos in een uitspansel vol licht. Het wonder van de jeugd. Dat kortstondige moment van onbekommerd geluk voordat de zwaartekracht van het leven harder en harder op ons gaat drukken.

De omslag siert Hold Still, de memoires van fotografe Sally Mann. Elke keer als ik het boek zag, kon ik mijn ogen er niet van afhouden. Uiteindelijk kocht ik het. Ik ben gevoelig voor verpakkingen en de Amerikanen zijn daarin meesters. Donna Tartts The Goldfinch, Philipp Meyers The Son - oogstrelende hardcovers.

Wennen in Nederland

Ik kan ze niet laten liggen. Lezen is voor mij ook iets fysieks. Vergeet e-books, ik wil een boek kunnen bekijken, voelen en strelen, het papier moet glad zijn, de bladspiegel rustig. Dat wordt weer wennen in Nederland: de pagina's meestal volgepropt met tekst, het papier ruw, het karton eromheen al krullend in de winkel. Natuurlijk: taalgebied en markt zijn klein. Het is een excuus, maar het verschil blijft.

Gelukkig is daar voorlopig Sally Mann. In de late avonduren laat ik me meevoeren in het wonderlijke leven van deze rebelse, omstreden dochter van Virginia. Het begon met dozen vol familiefoto's en -herinneringen. De fotografe hoopte daar een goed verhaal in aan te treffen. Een 'southern gothic', griezelfilm uit het Amerikaanse Zuiden, met schandalen, raciale verwikkelingen, heimelijke verslavingen, fortuinen gemaakt en verloren, en misschien zelfs een bloedige moord. En guess what? Dat vond ze: 'Dat allemaal en zelfs meer.'

Ik heb nog vele pagina's te gaan, maar wil weten waar dat meisje van de cover op haar 64ste is geland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden