Ik wil dat mijn gepensioneerde man meer tijd voor mij maakt

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld .
Beeld .

Mijn man heeft zich gedurende zijn werkzame leven op allerlei niveaus ingezet voor de gemeenschap. Dat ging vaak ten koste van mij en ons gezin. Nu is hij gepensioneerd en ik hoopte dat wij meer tijd samen zouden besteden. Een evenement dat we samen zouden opzetten, heeft hij nu met zijn assistente gerealiseerd. Mij heeft hij buitenspel gezet. Ik ben daar boos over. Hij vindt dat ik hem niet op zijn gedrag mag aanspreken, want hij was zich er niet van bewust. Dit veroorzaakt spanning tussen ons. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Wat te doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Duidelijk

Ik denk dat u verzuimd hebt uw hoop uit te spreken tegenover uw man en hij heeft daar behoefte aan. Hij vindt immers dat hij niet op gedrag kan worden aangesproken waarvan hij zich niet bewust is. Om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen, raad ik u aan het niet bij hopen te laten, maar duidelijk uit te spreken wat u graag zou willen in de toekomst. Uw man is zich dan bewust van uw wensen en kan daar op worden aangesproken.

Tiny Visser (63), Eersel

Knooppunten

Ik snap u wel, maar mijn advies is: laat elkaar vrij in hoe u allebei de tijd doorkomt. Iemand met een actief maatschappelijk leven stuur je na zijn pensioenleeftijd niet zomaar - bij wijze van spreken - wekelijks een met knooppunten doorspekte fietsroute op. Ik zou vooral ook op zoek gaan naar eigen bezigheden. Gezamenlijke activiteiten vindt u dan vanzelf wel. Toch nog een vraag: weet u zeker dat uw mans activiteiten vóór zijn pensionering ten koste gingen van u en van uw beider gezin?

Henk Schell (69), Bennebroek

Illusie

Het is een illusie dat oude patronen stoppen bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd, zo ook bij uw echtgenoot. Misschien is het interessant te onderzoeken of er nog iets is dat jullie verbindt. Het herontdekken lijkt mij in deze boeiender dan het gevecht om wie meedoet aan het organiseren van evenementen.

Monique Kleinmeulman (54), Hengelo

Buitenwereld

Uw man heeft behoefte aan erkenning en bewondering van de buitenwacht. Hij wil daarin centraal staan. Het lijkt erop dat hij dit niet wil delen. Zelfs niet met u. Waarschijnlijk weet u dit al lang. U had hoop, tegen beter weten in, dat het zou veranderen. Vraag hem welke betekenis u in zijn leven hebt. Hoe belangrijk u en uw mening voor hem zijn. Afhankelijk van het antwoord moet u zelf bepalen of u nog met hem door een deur kunt.

Theo van de Wiel, Culemborg

Beetje makkelijk

Is het van uw man niet een beetje gemakkelijk om te stellen dat hij er zich niet van bewust was? U heeft toch afspraken gemaakt? Welke waarde heeft een afspraak met u? U zou zich kunnen afvragen of uw man het vanzelfsprekend vindt dat u na zijn werkzame leven óók zijn leven als pensionado blijft faciliteren. Het zal niet gemakkelijk zijn deze ideeën om te buigen. Praat erover, zoek hulp bij psycholoog en relatietherapeut. Kom voor u zelf op.

Lily Rijpkema (62), Utrecht

Over twee weken: Mijn kinderen de toegang tot mijn huis ontzeggen?

Mijn twee zonen (17 en 20) zijn sinds mijn scheiding tien jaar geleden de ene week bij mij, de andere bij hun vader. Sinds een paar jaar is mijn vriend bij mij ingetrokken en hij heeft er steeds meer moeite mee dat mijn kinderen af en toe (als ze bij hun vader zijn) hier op hun kamer komen gamen of een film kijken. Ik vind het fijn dat ze zich bij mij thuisvoelen. Mijn vriend dringt er op aan dat ik nee ga zeggen, want in de weken dat mijn kinderen niet hier zijn, wil hij met z'n tweeën zijn. Hij heeft aangekondigd een eigen woonplek te gaan zoeken. Ik zit nu in een spagaat. Hoe kom ik hieruit?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 15 mei 2017 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden