ik wens

We gaan weer wensen. In het nieuwe jaar zal ik: stoppen met roken, de heg knippen, mijn vrouw minder slaan, aan sport gaan doen, nu echt, en laat ik Marie maar helemaal niet meer slaan, dat kan ik best....

Lijstjes maken is een hobby van psycho the ra peu ten. Prioriteitenlijsten, aanleiding-gedachte-gedrag lijsten, dagactiviteitenlijsten. We lijsten wat af. Maar wensenlijsten zijn iets bijzonders binnen het arsenaal aan cognitieve interventies dat een therapeut ter beschikking staat.

Dat haalt ene Laura King nog eens aan in een recent artikel in een mooi vakblad. King vat het opstellen van een lijst op als schrijfopdracht. En schrijfopdrachten hebben hun waarde bij het bestrijden van uiteenlopende psychische kwalen breeduit bewezen.

King werkt aan de Southern Methodist University, wat een beetje klinkt als Zondagsschool, maar het is een goede universiteit waar veel onderzoek naar schrijfopdrachten is gedaan. King haalt het allemaal aan: schrijven helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen, schrijven verbetert de immuunfunctie, schrijven vermindert de gevolgen van reumatische artritis. Maar, zegt ze, dat betreft allemaal schrijven over nare ervaringen. Cliënten maken kwalenlijsten: dit is fout gelopen, en dat. En nare dingen beschrijven is vervelend. Zou je mensen niet net zo goed over positieve dingen kunnen laten schrijven, met dezelfde resultaten? Ofwel: doet het onderwerp er iets toe? Moeten het per se kwalenlijsten zijn, of mogen wensenlijsten ook? Dat is toch veel aangenamer?

King gaf 81 personen de opdracht om viermaal twintig minuten lang hun lijstje perfecte toekomstverwachtingen op te schrijven. De resultaten mochten er zijn: alle deelnemers aan het onderzoek voelden zich na afloop beter dan ervoor. Wij Nederlanders hadden zo'n uitkomst wel verwacht, want hier te lande worden zulke positieve imaginatietechnieken al jarenlang met succes toegepast. Sommige therapeuten praten alleen maar over oplossingen, nooit over problemen. Er zijn er zelfs bij, die de spreekkamer verlaten als hun cliënt vertelt wat er mis is. Al die onzin!

Schrijven over een zonnige toekomst, waarin je niet rookt, minder eet, regelmatig sport en je gewoon keigoed voelt, maakt al dat je je stukken beter gaat voelen. U weet dus wat u te doen staat: maak zo'n lijst, schrijf op hoe uw 2002 er in het beste geval zal uitzien. U zult u gegarandeerd beter voelen. Zo goed zelfs, dat u als beloning wel een extra paffertje mag opsteken. Glaasje erbij ...

Nu kan het nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden