Ik wens Pauline Slot ook een windmolendrinkbeker toe

Pauline Slot (O&D, 29 december) is bang dat Vermeers Meisje met de parel en Van Goghs zonnebloemen niet bestand zijn tegen duizendvoudige reproductie op boekenleggers, drinkbekers en T-shirts en wil deze wereldberoemde afbeeldingen beschermen tegen het prullaria kopende museumplebs, dat door gewetenloze museummanagers tot aankoop ervan wordt verleid. In haar kielzog hekelt een aantal brievenschrijvers ook museumshops.

Ik kan Slot hopelijk een beetje geruststellen. Zaterdag bezocht ik het Mauritshuis en de blik van het Meisje bleek nog even intens, ongrijpbaar en prikkelend als altijd, ook al had ik haar de afgelopen jaren op vele voorwerpen en in allerlei media voorbij zien komen. Een kenmerk van kunst is nu juist dat die zich door oneindige vermenigvuldiging op posters en drinkbekers helemaal niet laat verminken.

Vermeers Meisje met de parel en Leonardo's Mona Lisa lachen minzaam om hun gemankeerde boekenleggerzusjes, en iedereen die zo'n pretentieloos souvenir koopt, is zich daar heus wel van bewust. Om een museum dan kwalijk te nemen dat het een graantje mee wil pikken van de democratisering van het museumbezoek, is wat al te elitair gedacht.

Ik neem nog een slok koffie uit mijn geliefde drinkbeker met daarop Picasso's Don Quichot, en voor de zoveelste keer zie ik hoe geniaal de kunstenaar die windmolens wist te schetsen. Ik wens Pauline Slot ook zo'n windmolendrinkbeker toe.

Peter de Rijk, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden