'Ik weet niet waarom ik het deed'

'Biggie' en 'Snorro' worden M.G.(19) en S.B.(17) genoemd. Samen met 'Slingeraap' 'Anus' '2pac' 'Vampier' 'Molletje' 'Hercules' en 'Sony' lopen ze maandagavond 6 oktober vorig jaar achter Anja Joos aan, als zij Dirk van den Broek aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam verlaat....

Van onze verslaggever Itai Mol

Het groepje haalt Joos in, er ontstaat ruzie en de 43-jarige vrouw wordt onderuit gehaald en doodgeschopt. Door Snorro en Biggie zegt justitie. Biggie bekent Joos twee trappen te hebben gegeven toen zij op de grond lag. Een paar van de verdachten zeggen dat Snorro even daarvoor de vrouw tegen de knie heeft getrapt, waardoor zij valt. Hij ontkent dat.

Vijf van de verdachten in de zaak-Joos komen vandaag voor de rechter. De zaak van de 17-jarige Snorro zal achter gesloten deuren door de kinderrechter worden behandeld. Van vier andere verdachten is het voorarrest niet verlengd. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de hele groep van doodslag, maar voor de verdachten die Joos niet hebben aangeraakt, zal dat waarschijnlijk openlijke geweldpleging worden.

De meeste verdachten kennen elkaar, al is het soms alleen maar met de bijnamen die de jongens elkaar geven. Op twee na zijn ze van Marokkaanse afkomst. Drie van de verdachten in de zaak-Joos werken bij Dirk van den Broek, onder wie een jongen uit Ghana. De andere zes hangen buiten de winkel rond, zoals Biggie, die van Tunesische afkomst is.

Biggie, die bijna klaar is met zijn opleiding tot elektromonteur, komt die avond op straat een paar bekenden tegen die op weg zijn naar Dirk van den Broek. Biggie loopt mee en de groep blijft bij de ingang van de supermarkt hangen.

Snorro, die een snorretje heeft als hij zijn bijbaantje bij de Dirk-vestiging krijgt, moet die avond de rechterkant van de supermarkt 'organiseren': gangpaden vegen en vakken vullen.

Rond half negen loopt Anja Joos in de supermarkt. De winkelmedewerkers kennen haar. De uit Duitsland afkomstige vrouw is eerder betrapt op diefstal, en scheldt soms personeelsleden uit. Joos heeft een doorzichtige plastic tas met daarin een blikje bier bij zich. Als ze daarmee de winkel uitloopt, gaan drie winkelmedewerkers haar achterna.

De groep waar Biggie bij staat, ziet het personeel voorbijkomen, en sluit zich aan. Bij het Gerard Douplein houden de winkelmedewerkers Joos aan. 'Slingeraap' vraagt aan Joos of ze wil laten zien wat er in de tas zit. Ze laat hem het bonnetje zien. Het blikje bier is bij de slijter tegenover Dirk van den Broek gekocht.

De winkelmedewerker biedt Joos zijn excuses aan. De vrouw loopt scheldend weg. De verdachten horen haar zeggen 'kut-Marokkanen' en 'jullie moeten altijd mij hebben'. Vanuit de groep wordt teruggeroepen 'trut' en 'fuck you'. Dan gooit iemand een terrasstoel in de richting van Joos. De stoel mist haar, en zij gooit hem terug. Eveneens zonder iemand te raken.

Wat er dan gebeurt, is onduidelijk. De enige getuige van de vechtpartij heeft gezien dat de stoel heen en weer gegooid wordt, waarna de groep om Joos heen gaat staan. Even daarna ligt Joos op de grond en trapt iemand op haar in, verklaart de getuige. Hoe Joos ten val is gekomen, heeft ze op het slecht verlichte plein niet kunnen zien. De verdachten spreken elkaar tegen.

Snorro zegt in ieder geval er niks mee te maken te hebben. Na de vechtpartij is hij teruggelopen naar de winkel en heeft hij pauze genomen. 's Avonds wordt hij in de supermarkt voor het eerst door de politie gehoord. Die nacht wordt hij van zijn bed gelicht. In zijn eerste verklaring op 7 oktober zegt hij: 'Ik weet niet waarom ik hier zit, ik zit helemaal te trillen. Ik ben om twee uur vannacht van huis gehaald, mijn leven staat op zijn kop.'

Als Joos op de grond ligt, blijft ze schelden. Biggie, die zegt niet te hebben verstaan wat ze zei, loopt er naartoe en schopt haar. Na zijn arrestatie verklaart hij: 'Ik weet niet waarom ik het gedaan heb, maar ik werd boos op het moment dat de vrouw de stoel in onze richting gooide.'

Biggie zegt direct al een slecht gevoel te hebben gehad over het geweld: 'Ik stond verbaasd van mezelf, want zo ben ik niet (. . . ) Nadat ik de trappen had gegeven, dacht ik bij mezelf ''waar ben ik mee bezig''. Ik heb me omgedraaid en ben weggelopen.'

Diezelfde avond overlijdt Joos. Uit de sectie blijkt dat ze is overleden door inwendige bloedingen vanwege een gescheurde milt. Joos was een voormalig heroïne-verslaafde en dronk veel. Haar milt was ernstig vergroot, waarschijnlijk vanwege een ziekelijke afwijking. 'Hierdoor kan de ernst van het trauma nodig om de milt te scheuren geringer zijn geweest dan bij een gezonde milt', aldus het sectie-rapport.

Als de groep terugloopt naar de supermarkt zijn ze opgewonden en luidruchtig. Lacherig, zeggen sommige getuigen. Biggie is de enige die er dan niet meer bij is. Hij is een andere kant op gerend.

Die avond hoort Biggie van jongens op straat dat er een vrouw is overleden tijdens een vechtpartij bij een supermarkt. 'Toen ik dat hoorde, kreeg ik het gevoel dat mijn hart stil wilde staan. Ik ben naar huis gegaan, en heb journaal gekeken. Daar zag ik iedere keer onder in beeld staan dat er een vrouw was overleden.'

Vier dagen na de dood van Joos komt de politie achter zijn identiteit en wordt hij als laatste verdachte opgepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden