'Ik weet geeneens wanneer het wurgen begint'

Zelf zegt hij: 'Er zijn meerdere Willems.' Welke Willem doodde dan de prostituees? Willem (62) zei nog te hopen op een goede oude dag....

Van onze verslaggeefster Greta Riemersma

Zowel vorig jaar voor de rechtbank als gisteren voor het hof werd duidelijk dat Van E. inzet op een veroordeling voor doodslag. De Groningse rechtbank achtte één moord bewezen en legde hem een levenslange gevangenisstraf op.

Op doodslag staat maximaal twintig jaar. In dat geval, en met strafvermindering, zou hij weer vrij kunnen zijn wanneer hij een eind in de zeventig is.

Willem van E. heeft bekend dat hij de drie prostituees heeft gedood. Michelle Fatol (23) liet het leven in 1993, Annelies Reinders (30) in 1994 en Sasja Schenker (34) in 2001. Dus ging het gisteren opnieuw over de vraag: moord of doodslag? Voorbedachte rade of niet?

Het hof besteedde daartoe de hele dag aan het verhoren van Van E. en enkele deskundigen. Op 14 november zal de zaak worden afgehandeld.

Een belangrijke taak van het hof is te doorgronden wat voor soort man Willem van E. is. Zelf heeft hij ooit gezegd: 'Er zijn meerdere Willems.' Gisteren voegde hij daaraan toe: 'De Willem die de dames heeft vermoord, is niet de echte Willem.' Wie is hij dan wel?

Hij manifesteert zich als een moeilijk peilbare man. Hij is nauwelijks te verstaan en hij kan lezen noch schrijven. Hij luistert kalm, met zijn enorme handen over elkaar gevouwen en met zijn roodomrande hondenogen, naar wat anderen over hem hebben te zeggen.

In dit beeld past zijn gedrag van de-wereld-is-tegen-mij, dat hij tentoonspreidt. Vijf van de zes advocaten die hij heeft versleten, begrepen hem niet. Van psychiaters en psychologen moet hij niets hebben: ze zijn bevooroordeeld. De meeste vragen van het hof wilde hij gisteren niet beantwoorden: het hof is eenzijdig.

Van E.'s raadslieden Beg en Van der Brugge lieten videobeelden zien van deze, wat onnozele Willem tijdens zijn politieverhoor. De beelden pleiten voor een verdachte die in een opwelling zijn slachtoffers is gaan wurgen. 'Er is nooit een seconde in mij opgekomen: nu ga ik vanavond dat doen', roept van E. uit op de video. En over het wurgen zelf: 'Ik weet geeneens het moment dat het begint.'

Tegenover dit beeld staat een Willem die donders goed weet waar hij mee bezig is.

President Koolschijn hield hem gisteren voor: 'U hebt na de moorden een heleboel handelingen verricht. U hebt de kleding van de vrouwen met stenen verzwaard, u hebt dekens over de lichamen gelegd zodat ze niet zichtbaar waren, u hebt de brommer van Sasja naar Groningen gereden en in de buurt van de Van Mesdag-kliniek gezet.'

Advocaat-generaal Garos, die voor drie keer moord pleit, toonde videofragmenten van deze veel slimmere Willem. Van E. beweert steeds dat hij aan het wurgen sloeg in een roes. Wanneer kwam hij dan weer bij zijn positieven, wil een rechercheur weten. 'Op het moment dat ik aan het doden was', antwoordt Van E. Waarom was hij dan niet gestopt met wurgen? Op dat moment leefden zijn slachtoffers nog. 'Dan was ze naar de politie gegaan', verklaart van E.

Van E. maakte gisteren ook bekend dat hij zijn toenmalige levenspartner Adrie meteen na het tweede 'ongeval' heeft ingelicht over zijn daad.

Zij heeft deze wetenschap nooit bekendgemaakt. Tijdens de zitting spreekt hij met zeer veel wrok over Adrie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden