Ik weet dat hij toch blowt, zijn moeder weet van niks

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Vraag

Mijn vriendin weet dat haar puberzoon veel heeft geblowd. Hij zegt daarmee te zijn gestopt. Ze heeft urinetesten gekocht en ze test haar zoon wekelijks. Het resultaat is negatief, en zij is daar erg blij om. Van mijn zoon, die met hem bevriend is, weet ik hoe hij de testen manipuleert. Mijn zoon heeft mij gevraagd hierover niets te zeggen, ook niet in algemene bewoordingen. Ik wil het vertrouwen van mijn zoon niet beschamen, hij is erg open en daar ben ik blij mee. Ik voel me echter ook bezwaard als ik mijn mond hou als mijn vriendin vertelt dat de testen negatief zijn.

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Te ernstig

Als de zoon van uw vriendin zo ver gaat dat hij de urinetesten manipuleert (met urine van uw zoon?), dan is het probleem te serieus om het voor u te houden. Dit zal tevens een les voor uw zoon zijn. Leg hem uit dat u het zeer waardeert dat hij u hierover in vertrouwen heeft genomen, maar dat sommige problemen te groot zijn om voor je te houden. Bespreek wel van tevoren met uw zoon dat u het haar gaat vertellen, zodat hij niet overvallen wordt door een boze reactie van zijn vriend.

Jasmijn Boogaard (37), Delft

Testen is verkeerd

Ik zou mij eerder zorgen maken om het feit dat uw vriendin haar zoon tot urinetesten verplicht. Het lijkt me dat daarmee meer schade wordt aangericht dan het blowen zelf. Als mijn moeder mij in mijn puberteit had verplicht urinetesten te doen, was ik waarschijnlijk weggelopen van huis. Vraag uw vriendin of haar zoon gelukkig is.

Lotte de Jong (28), Rotterdam

Medeplichtig

Dat die jongen zo ver gaat om urinetesten te manipuleren zodat hij kan blijven blowen, wijst op verslaving. Als u zwijgt, bent u medeplichtig aan het in stand houden daarvan. Die jongen heeft hulp nodig. Als het uw eigen zoon betrof, zou u het toch ook willen weten? Met uw zoon kunt u bespreken dat het in het belang van zijn vriend is om zijn moeder in te lichten. U kunt het desnoods op zo'n manier ter sprake brengen dat uw zoon buiten beeld blijft, maar dat het uw verantwoordelijkheid is om niet lijdzaam toe te zien, staat buiten kijf.

Eleonora de Martelaere (44), Beuningen

Zo snel mogelijk

Binnen 24 uur zorgen dat je vriendin er ook van weet. Binnenkort is ze jouw vriendin niet meer als ze er achterkomt dat jij allang van het blowgedrag op de hoogte was.

Krijn Schoonderwoerd (60), Leiden

Ernst inschatten

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de ernst van de situatie. Als de zoon van uw vriendin eens in de zoveel tijd een beetje blowt, is het een andere situatie dan wanneer hij een verslaving heeft. In de eerste situatie is het de vraag of u de vertrouwensband met uw zoon op het spel wilt zetten. Dit is anders als er een verslaving of iets dergelijks speelt, dan gaat het echt om gezondheidsrisico's en moet u het belang van de zoon van uw vriendin afwegen tegen dat van de vertrouwensband tussen u en uw zoon.

Jesse Koops (20), Wezep


Over twee weken:Ik wil dat mijn beste vriend geleend geld terugbetaalt

Mijn beste vriend is kunstenaar. Hij leeft van een minimaal inkomen, woont in een flatje, gaat nooit op vakantie, enzovoorts. Wanneer we samen ergens zijn, betaal ik meestal de rekening. De afgelopen jaren heeft hij een schuld bij me opgebouwd door leninkjes, voorgeschoten energierekeningen en dergelijke. Geen gigantisch bedrag, voor mij een half maandsalaris. Wanneer ik erover begin maakt hij een paar tientjes over als afbetaling en daar blijft het dan bij, tot ik er weer over begin. Ik wil er niet over blijven zeuren en onze vriendschap onder druk zetten, maar ik wil het er ook niet bij laten zitten. Wat zou u doen?

Man, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 5 februari 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden