Ik was zo druk bezig dat ik vergat zelf te drinken

Gemma Venhuizen (18) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. 'In mijn linkerhand nam ik de glazen en in moeite door tapte ik zes prachtige biertjes.'..

Gemma Venhuizen

Kort geleden heb ik mijn debuut als barvrouw gemaakt. Met Devaja had ik vanaf 10 uur 's avonds bardienst bij onze studentenvereniging Liber.

Ik heb keer eerder achter de tap gestaan, vier jaar geleden. Er stroomde toen meer bier naast dan in de glazen.

Die avond heb ik ook voor het eerst bier gedronken. Na slok had ik genoeg geproefd. Ik had twee glazen cola nodig om de bittere nasmaak weg te spoelen.

Om vijf over tien kwamen de eerste Libertijnen binnen. 'Twee witte wijn alsjeblieft.' Dat moest lukken. Janneke had me gewezen waar de drank stond en ik had net een wijnfles ontkurkt.

Tevreden streepte ik 12 vakjes van 20 cent op de barkaart af. Klementien wilde een biertje. Ik hield het glas schuin en trok de tap open. Teleurgesteld bekeek ik de dikke schuimlaag. Dat waren geen twee vingers maar een hele hand.

De tijd vloog voorbij. Naast de drank zorgden we voor de muziek en maakten we tosti's. Ik was zo druk bezig dat ik vergat zelf te drinken, tot iemand een biertje bestelde en zei: 'Neem er zelf ook een!'

Tegenwoordig drink ik wel bier. Op feestjes is vaak weinig frisdrank, maar de kratten bier staan hoog opgestapeld. Heb je dorst dan krijg je een biertje. Zo ben ik toch nog aan de smaak gewend geraakt.

Andrea bestelde een Dr. Pepper. Was dat geen energiedrankje? Niet bij Liber. De Dr. Peppercocktail was half bier, half cola en een scheutje Amaretto.

Cocktails maakten we met behulp van een tweezijdig maatbekertje. De grote beker was voor dranken met 20 procent alcohol, de kleine voor de sterkere dranken.

Als barvrouw kon ik niet achterblijven en ik maakte mijn eigen cocktail. Geen Dr. Pepper, maar een pisang-jus. Het resultaat was een gifgroen drankje. Sterk spul. Had ik toch de kleine maatbeker moeten gebruiken?

Een paar uur later bestelde Corneel zes biertjes. In mijn linkerhand nam ik de glazen en in moeite door tapte ik zes prachtige biertjes. Ik proostte met Devaja op ons taptalent.

Langzaamaan begon ik me behoorlijk duizelig te voelen. Was het de warmte of de drank?

Die nacht liepen we vrolijk naar Devaja's kamer, waar ik zou logeren. Ik citeerde uit Adriaan en Olivier: Twee grote volle manen stonden met verwijtende gezichten aan de hemel.

Tappen heb ik al geleerd. Nu nog leren drinken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden