'Ik was gewoon stomverliefd op een plaatje'
Het aantal meldingen van datingfraude is het afgelopen half jaar explosief gegroeid. Fraudehelpdesk wijt de stijging aan het groeiende aantal alleenstaande ouderen, die zich vaker op sociale media begeven. En: '90 procent van de slachtoffers doet geen aangifte.' Wie zijn die slachtoffers?
'Ik was gewoon stomverliefd op een plaatje'
Bianca (45)
Wijkverpleegkundige
Verloor 60 duizend euro
'Nelson was blank en had een baard, wat nu heel erg hip is. Hij was weduwnaar en werkte voor de Verenigde Naties als arts in Aleppo. Hij benaderde me via Meetme, een site om mensen te ontmoeten, maar vroeg of we naar Facebook Messenger konden overstappen. Zijn Facebook-profiel was levensecht, met veel leuke foto's. Achteraf bleken die van een makelaar in de Verenigde Staten. Het is heel erg, maar ik was gewoon stomverliefd op een plaatje. Hij noemde me 'his wife'. Na zijn pensioen zouden we een polikliniek opzetten. 'In mei vertelde hij dat de koning in Damascus hem had uitgenodigd en drie miljoen dollar had gegeven, voor bewezen diensten. Hij wilde het geld niet in Syrië bewaren, en vroeg of hij het mocht opsturen. Ik ging akkoord. Een paar dagen later stond er een negroïde man bij mij op de stoep, met een koffer vol geld. Hij was diplomaat, vertelde hij, en er was een probleem. Het geld moest met een vloeistof worden bewerkt voordat we het konden gebruiken, en die vloeistof kostte 80 duizend euro. Ik begreep er niks van, maar hij demonstreerde het met een aantal honderdjes die ik kon laten testen, wat ik ook deed. Het geld was echt.
'Nelson stelde allerlei vakanties in het vooruitzicht, maar voerde ook de druk op. Kon ik dat geld voor die vloeistof niet voorschieten? Er bleef immers genoeg over om me terug te betalen. In eerste instantie maakte ik 40 duizend euro over, daarna nog eens 15 duizend. Het duurde 60 duizend euro, bijna al mijn spaargeld, voordat ik zei: ik stop ermee. 'Vrienden zeiden dat ik aangifte moest doen, maar politie kon niks voor me betekenen. 'Ja mevrouw, u heeft het toch vrijwillig overgemaakt', zeiden ze. Dat klopt, maar het was zo professioneel opgezet. Ik ben in die acht weken dat ik contact met hem had zelfs door een Nederlandse mevrouw van de Brinks op Schiphol gebeld, die het hele verhaal bevestigde. Ik weet nog hoe opgelucht ik was.
'Ik heb na mijn scheiding drie jaar lang een relatie gezocht, maar nu hoeft het voor mij niet meer. Het is zo'n zieke wereld. Ik neem het mezelf vooral kwalijk dat mijn kinderen, die 6 en 9 zijn, erbij waren betrokken. Ze zagen me toch de hele tijd appen, en waren thuis toen die man met die koffer er was. Volgens mijn psycholoog heb ik depressieve klachten. Over iedere dag ligt een grauwe sluier. Mijn financiële buffer is weg. Ik weet nog steeds niet hoe ik nu verder moet.'
Meldingen datingfraude explosief gegroeid
Het aantal meldingen van datingfraude is het afgelopen half jaar explosief gegroeid. De Fraudehelpdesk wijt de plotselinge stijging aan het groeiende aantal alleenstaande ouderen, die zich steeds vaker op sociale media begeven. Vanaf januari betaalden 73 Nederlanders opgeteld zo'n 1,2 miljoen euro aan oplichters met nepprofielen. Mensen die hun partner verloren door een overlijden of scheiding lopen het meeste risico.
'Mijn omgeving bleef waarschuwen, maar ik luisterde niet'
Renee (58)
Administratief medewerkster
Verloor 38 duizend euro
'Kennelijk heb ik het zonder blikken of blozen overgemaakt. Al mijn spaargeld. Weg. Ik begrijp het nog steeds niet, want ik ben niet zo. Ik zit met de kont op de centen. Het leek een mooie man. Een Zuid-Europees type. Een architect. Och, laat ik ook eens gek doen, dacht ik toen ik hem een bericht stuurde op datingsite Lexa. Ik was net een half jaar gescheiden. 'Waarom woon jij in Engeland en ik hier?', vroeg ik. Hij reageerde meteen. Daarna ging het snel. We belden elke dag. Zijn vrouw was aan kanker overleden, hij had een zoon van 20 en een dochter van 15. Mijn omgeving bleef waarschuwen, maar ik wilde niet luisteren. Ze zochten zijn naam op internet, maar konden bijna niks vinden.
'Het gedonder begon toen hij voor een project naar Singapore reisde en zijn bouwmaterialen het land niet in kreeg. Hij was totaal overstuur. De invoerrechten bedroegen 62 duizend pond, terwijl hij 1,2 miljoen voor het project zou krijgen. Hij belde me de hele dag door. Ik moest bedenken wat we gingen doen, zei hij steeds. Want partners lossen problemen samen op. Achteraf voelde het niet goed, denk ik, want ik trok zijn nummer na. Maar dat kwam wel degelijk uit Singapore.
'Hij vroeg me om 70 duizend pond van zijn rekening naar mijn rekening over te maken. Hij stuurde me de link naar de website van de Barclays bank ik zag niet dat het een nepsite was en gaf me zijn inloggegevens. Ik deed het. Maar toen kwam die mail van Barclays binnen: iemand had vanaf een vreemd IP-adres op zijn rekening ingelogd, ik dus, waardoor zijn rekening tijdelijk werd geblokkeerd. Hij was in alle staten, had het geld nú nodig. Toen heb ik het voorgeschoten.' 'Er ging een belletje rinkelen toen ik mijn bank belde, om te vragen wat er zou gebeuren als die 70duizend pond op mijn rekening belandde. 'Mevrouw', zei die medewerkster, 'als ik het zo hoor denk ik dat dat geld nooit meer komt'.
'Ik ben teruggegaan naar Lexa, met maar één missie: alle klootzakken eraf. Ik heb dertien profielen laten verwijderen. In die tijd werd ik door een Nederlandse man benaderd, maar ik was er helemaal klaar mee. Ik stuurde een boze mail, maar kreeg een leuke reactie. Nu komt hij over de vloer. Ik ben besodemieterd, maar je moet niet de hele wereld gaan haten. Ik kreeg toch weer vertrouwen dat het goed zat. En dat zit het ook.'