'Ik vond het veel te eng worden'

Het echtpaar Scheringa-Kroese verliet Spanje vanwege hoge zorg-kosten. Weg droom.

ALPHEN AAN DEN RIJN - In het jaar 2000 emigreerden Gerrit Scheringa (destijds 70) - 'geen familie van Dirk' - en zijn vrouw Elly Kroese (toen 61) naar Spanje. Ze hadden een huis gekocht aan de Costa Blanca. 'Wij hielden ervan verre reizen te maken en omdat ik ouder werd, wilden we ergens wonen waar kinderen en kleinkinderen ons gemakkelijk konden opzoeken', zegt hij. Een mooi huis, met zwembad. 'Maar geen dure villa', zegt zij. 'Voor Spaanse begrippen een gewoon huis, wel groot. En een zwembad is in Spanje heel normaal.' Ze bleven verzekerd bij hun particuliere Nederlandse ziektekostenverzekeraar, de IZA. Dat kon, ze hadden het nog nagevraagd. Toen hij in 2003 ernstig ziek werd, kreeg hij de ziekenhuiskosten in de Clinica Benidorm - een privékliniek - keurig vergoed.


Eind 2005 zegde de IZA de verzekering op: de nieuwe zorgverzekeringswet die op 1 januari 2006 in Nederland van kracht werd, gold niet voor Nederlandse 'pensionado's' in het buitenland. Ze konden voortaan terecht bij de Seguridad Social, het Spaanse ziekenfonds. Toen Scheringa in februari 2006 opnieuw werd opgenomen in de Clinica Benidorm, kostte het moeite IZA te bewegen nog een deel van de kosten te vergoeden, herinnert hij zich. Ze hoorden dat er pensionado's teruggingen naar Nederland omdat ze de zorg in Spanje niet meer konden betalen. In de twee jaar daarna waren de Scheringa's alles bij elkaar achttienduizend euro kwijt aan hun gezondheidszorg: eigen bijdragen, de door Nederland ingehouden premie voor het Spaanse ziekenfonds, en de aanvullende pensionadopolis van Sanitas, die lang niet alles vergoedt. Maar Sanitas was de enige verzekeraar die de inmiddels 75-jarige Scheringa nog wilde accepteren.


In 2009 gingen ze terug naar Nederland. 'We moesten wel', zegt Kroese. 'Ik vond het veel te eng worden. Het risico dat we ons huis in Spanje zouden moeten verkopen om de zorg voor Gerrit te kunnen betalen, werd te groot.' De verhalen over pensionado's die na 2006 gewoon in Spanje bleven wonen, maar zich officieel lieten registreren op een adres in Nederland, kent ze. 'Misschien zijn we te eerlijk geweest. Wij willen niet leven met de gedachte: als het maar niet uitkomt.' In april 2009 kochten ze een huis in Alphen aan den Rijn. Het huis aan de Costa Blanca heeft twee jaar te koop gestaan, vóór ze het, afgelopen voorjaar, met twee ton verlies konden verkopen.


Overwinteren in Spanje doen ze nog wel. In een huurhuis. 'Maar onze droom zijn we kwijt', zegt Scheringa. De Haagse politici hebben die droom kapotgemaakt, stelt hij verbitterd vast. 'Ik geloof er niet meer in. De politiek is zo onbetrouwbaar; ik stem ook niet meer.'


Bij de IZA, hun oude verzekeraar, waren ze na hun remigratie weer van harte welkom, voor een jaarpremie van een kleine drieduizend euro voor hen samen. Nu ze in Nederland wonen, kunnen ze weer probleemloos terecht in de Clinica Benidorm. IZA heeft - alleen voor zijn Nederlandse verzekerden - een luchtbrug naar deze goedkope privékliniek.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden