‘Ik voel me niet links, niet rechts, maar averechts’

De Vlaamse politicus Jean-Marie Dedecker staat bekend om zijn straffe uitspraken. Dat heeft hem veel fans opgeleverd, maar ook de woede van zijn partij....

Bart Dirks

Jean-Marie Dedecker wil ‘de Vlaamse Pim Fortuyn’ worden. Is het grootspraak of realistisch? Feit is dat de Belgische ex-judobondscoach die woensdag uit de liberale VLD van Guy Verhofstadt is gegooid, een stemmenkanon van jewelste is. Al vroeg de partijtop zich al jaren af of Dedecker (1952) niet nog veel meer kiezers van de partij vervreemdde. Woensdag werd hij uit de partij gegooid.

Maar zijn fans lusten wel pap van Dedeckers straffe uitspraken, getuige de meer dan dertigduizend exemplaren die dit jaar al werden verkocht van zijn boek Rechts voor de raap. Wekenlang voerde hij de bestsellerslijsten aan. Hij schopte erin tegen elk heilig huisje dat hij kon bedenken.

Over hoofddoekjes: ‘Er valt in sommige gevallen wel wat te zeggen voor het bedekken van het hoofd, maar dan louter uit esthetisch oogpunt. Denk maar aan de koninginnen Fabiola en Beatrix. Die hebben geen kapper maar een stukadoor.’

Over het Vlaams Belang: ‘Het Vlaams Belang is verworden tot de pornografie van de politiek: niemand kijkt er zogezegd naar, maar het zijn de meest gevraagde films in de videotheek en de meest bezochte websites.’

Over zichzelf: ‘Ik voel me niet links, niet rechts, maar eerder averechts.’

Dedecker was van 1981 tot 2000 bondscoach van de Belgische judoploeg. Hij boekte triomfen met judoka’s als Gella Vandecaveye, Ulla Werbrouck (goud in Atlanta) en Harry van Barneveld. Onder zijn hoede won België vier medailles op de Olympische Spelen van Atlanta.

De stormachtige politieke carrière van de West-Vlaming begon in 1999, toen hij als lijstduwer voor de VLD met 52.492 voorkeurstemmen in de Senaat kwam. Gelijktijdig zetelde hij ook in de gemeenteraad van Oostende en het Vlaams Parlement.

Maar boteren wilde het nooit tussen hem en de VLD. Dedecker werd drie maanden geschorst als senator, nadat hij voor een tv-reportage bij Marc Dutroux op bezoek ging. Hij kreeg de wind van voren toen hij trots zei in één jaar voor 93 duizend frank (2300 euro) boetes voor te snel rijden te hebben gekregen. Een campagne die hij maakte tegen de ‘superboetes’ (een affiche met een blote kont) hield hij na zware kritiek van premier Verhofstadt (ook VLD) voor gezien.

Dedecker maakt er geen geheim van dat hij het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang onzin vindt. Dat dwingt de liberalen per definitie tot linkse coalities, klaagde hij. Wat hem betreft valt er best met het Vlaams Belang te praten, maar hij kreeg te horen dat hij moest zwijgen over het cordon.

Dedecker was waarschijnlijk al veel eerder uit de VLD gezet, als hij vorig jaar bij de verkiezingen voor partijvoorzitter geen 40 procent van de stemmen had gekregen; een achterban om rekening mee te houden. Maar na zijn ruzie met de fractieleden van de Oostendse gemeenteraad, is de kous af. Partijvoorzitter Bart Somers noemde hem een ‘ruziemaker en een nestbevuiler’; Dedecker voelt zich bij het grofvuil gezet.

De ex-judobondscoach overweegt een eigen partij, maar gaat ook overleggen met Hugo Coveliers, die eerder al door de VLD werd geroyeerd en de partij Vlott oprichtte. Hun mogelijke samenwerking kan de VLD veel stemmen kosten bij de federale verkiezingen in 2007, maar de liberalen hopen zelf dat het einde aan het geruzie de kiezers nieuw vertrouwen in de VLD zal geven.

Het Vlaams Belang zal ongetwijfeld proberen om Dedecker te verleiden tot een lijstverbinding, net als Coveliers’ partij Vlott.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden