'Ik voel me heel erg onveilig'

Een medewerker raakte zaterdag gewond bij de overval op een juwelier in Amsterdam. In 2010 werd in hetzelfde pand Fred Hund overvallen en doodgeschoten.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NINA SCHUYFFEL

AMSTERDAM - Somaye Haddad (27) rilt er nog van. De serveerster van restaurant Maz Mez kijkt naar buiten, waar de politie met rood-wit lint bezig is de omgeving af te zetten. Nog geen half uur geleden vond op de naastgelegen juwelier Jan Eef een overval plaats. Ook kok Ary (33) is geschrokken. Hij zag de daders wegrijden op een scooter. 'Ze hielden een pistool gericht op iedereen die ze voorbij reden', zegt hij.

Het is niet de eerste keer dat in de Amsterdamse Jan Evertsenstraat een winkel doelwit is van criminelen. Ary wijst naar de overkant, naar links en naar rechts. 'Bij de viswinkel is al twee keer ingebroken, bij de Chinees zelfs al drie keer', zegt hij. Ook in Maz Mez probeerden inbrekers hun slag al eens te slaan. Ze namen alleen wat flessen drank mee. Somaye: 'We laten allang geen contant geld meer achter als we afsluiten. Veel te riskant.'

De overval op juwelier Jan Eef, waarbij zaterdag een medewerker gewond raakte, zet ondernemers van stadsdeel de Baarsjes op scherp. In 2010 werd in hetzelfde pand juwelier Fred Hund overvallen en neergeschoten. Hij overleed. De gemeente heeft sindsdien maatregelen genomen om de veiligheid in de straat te verbeteren. Er hangen camera's en enkele winkels zijn beveiligd met dna-spray.

Buurtbewoners zijn sceptisch. 'Het is niet meer zoals vroeger', zegt een wat oudere vrouw, die met haar rollator bij een groepje omstanders komt staan. 'Ik woon hier al vijftig jaar, maar heb me nog nooit zo onveilig gevoeld. Ik kom de deur nauwelijks uit.' De Amsterdamse wil niet met haar naam in de krant. 'Mooi niet, dan staan ze straks nog bij mij in de woonkamer.'

Alle negatieve verhalen ten spijt is het zaterdag gezellig druk in de Jan Evertsenstraat. Toeristen, skeelerende kinderen en jonge gezinnen bepalen het straatbeeld. Op het terras van restaurant Radijs laten de gasten zich niet hinderen door de af en aan rijdende politiebusjes en het hek dat hen het uitzicht op de juwelierszaak ontneemt. Alsof ze een statement willen maken: wij genieten hier, wat er ook gebeurt.

Jeroen Jonkers is blij met die houding. 'Hiermee laten we als buurt zien dat we ons niet door dit soort gastjes van de wijs laten brengen', zegt hij. Jonkers is een van de oprichters van 'Ik geef om de Jan Eef', een buurtinitiatief dat na de dood van Fred Hund in 2010 in het leven is geroepen. Nieuwe winkels, zoals een massagehuis en een biologische cateraar, hebben gezorgd voor meer aanwas en een betere sfeer in de straat, zegt Jonkers. Hij ziet de overval dan ook als een incident.

Ook de politie tempert de na zaterdag ontstane paniek. 'Het is natuurlijk verleidelijk om te zeggen dat de criminaliteit toeneemt als er iets gebeurt', zegt woordvoerder Ruben Sprong. 'De laatste jaren zien wij in Amsterdam-West juist een dalende trend in het aantal overvallen.'

Van de overvallers van de juwelierszaak ontbreekt nog elk spoor. Zaterdag werd ook een tabaks- en tijdschriftenwinkel aan de Bos en Lommerweg overvallen door twee mannen op een scooter. De politie kan niet zeggen of het om dezelfde daders gaat. Waarom de inbrekers het op de Baarsjes hadden gemunt? Jonkers weet het niet. 'Het is maar een kleine groep in Amsterdam die dit doet. Je kunt nog zoveel maatregelen nemen, maar tegenover jongens die op zoek zijn naar snel geld, sta je machteloos.'

Meerdere overvallen

Er vonden dit weekend meer overvallen plaats. Vrijdag pleegden vier personen een gewapende overval op een juwelier in Breda. Het viertal werd op de A27 klemgereden door de politie. De verdachten zijn tussen de 18 en 25 jaar oud en komen uit Amsterdam. Ook in Breda werd bij een café aan de haven de kroegbaas beroofd van de dagopbrengst van het café. Hij zat in zijn auto toen twee overvallers op hem afkwamen en hem beroofden van enkele duizenden euro's.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden