‘Ik voel me hartstikke Nederlands’

Giovanna Chen (29), geboren in Leeuwarden, groeide op in Steenwijk. Ze studeerde beleid, communicatie en organisatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam....

Chinees of Nederlands?

‘Beide. Ik ben in Nederland geboren en opgegroeid, ik voel me hartstikke Nederlands. Maar ik heb ook een Chinese oorsprong die ik van mijn ouders heb geërfd en waar ik ook heel trots op ben, al heb ik dat ook een tijd genegeerd.

‘Ik groeide op in Overijssel, waar ik weinig andere Chinezen kende. Ik zag er anders uit en werd daar snel op aangesproken. Als kind wil je erbij horen. Niet dat dat niet het geval was, ik voelde me thuis, had Nederlandse vrienden, maar ik had soms wel moeite een plek te vinden. Daardoor drukte ik mijn Chinese afkomst naar de achtergrond.

‘Toen ik klein was, werd ik ook wel eens uitgescholden. Niet door mijn eigen vrienden, maar door anderen die ik niet kende. Ik kan me wel herinneren dat ik eens een keer ruzie had met een vriendinnetje en dat ze me toen uitschold voor stomme Chinees. Dat vond ik toen wel flauw. Ze had ook stomme bitch kunnen zeggen.

‘Ik voel me niet gediscrimineerd, maar wel op sommige momenten geconfronteerd. Ik til er niet al te zwaar aan, maar ik laat dingen ook niet meer ongemerkt passeren. Als er bijvoorbeeld iemand weer eens ‘ni hao’ naar me roept, zeg ik ‘ni hao’ terug. Ik zie het maar zo: als iemand mij blijkbaar vriendelijk wil groeten, groet ik vriendelijk terug. Gewoon een positieve wending geven.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden