'Ik vind mezelf leuker nu ik ouder en nuchterder ben'

Victor (65) woont samen met twee Chinese kwartels. Hij mag van zichzelf één dag op, twee dagen af naar café De Morgenster in Utrecht. 'Ik ben onrustig, maar ik word rustig als ik iemand kan laten vertellen.'

Victor (65) in zijn stamcafé De Morgenster in Utrecht. Beeld Gidi Heesakkers
Victor (65) in zijn stamcafé De Morgenster in Utrecht.Beeld Gidi Heesakkers

Victor 'Herman van Veen zong onlangs nog: 'Alles doet ertoe, ook wat er niet toe doet.' De krankzinnige eenzaamheid van al die mensen om me heen, die doet er voor mij toe. Ik ben ook eenzaam, ja. Zo'n beetje jeder Mensch is eenzaam. Hoe ouder ik word, hoe meer het me opvalt dat mensen vaak anders doen dan ze in wezen willen zijn. Ongelukkige mensen doen vaak ongelukkig.

'Ik denk te snel, denk ik. Daarom spring ik van de hak op de tak. Victor, bespaar me de details, hoor ik vaak. Irritant, zeggen ze weleens over mij achter de bar. Soms zit ik hier te lachen, in mijn eentje. Dan kijken de andere gasten schapig om, zo van: daar heb je hem weer.

'Ergens vind ik het wel leuk als ze me aankijken alsof ik gek ben. Volgens menigeen zou ik aardig tikkietok kunnen zijn. Ik ben anders. Origineler. Minder saai. Ik voel me aangesproken door de mensen die het anders doen. Dat was op de lagere school al zo. De zielepieten, de opscheppers, de idioten, de braveriken. Af en toe stang ik net een beetje extra. Mét fijnzinnige humor, zodat ik zelf nog om de dwazernij kan lachen. Wat moet je anders joh? Anders wordt het allemaal zwart en grijs.

'Ik vind mezelf leuker nu ik ouder, rijper en wat nuchterder ben. In mijn agenda schrijf ik op wat ik heb gedronken. Tussen mijn 30ste en 40ste zat ik aan de veertien consumpties. Nu mag ik er van mezelf vier per dag. Een half Berenburgje in mijn thee en een halfje in de koffie.

'Samenleven met iemand zou voor de toekomst nog wat kunnen zijn, alleen ik wil geen klaagstation in huis. Klagen doe ik zelf wel. Ik ben zwaarmoedig, maar ik geloof dat dingen beter worden. Vroeger ben ik veel ongelukkiger geweest dan nu.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden