INTERVIEWS

'Ik vind het niet zo erg om Michiel de Ruyter in te leveren'

Een stuk of honderd mensen maakten maandag gebruik van de allerlaatste kans om het oude 100-guldenbiljet met de beeltenis van Michiel de Ruyter erop in te leveren. Dat kon tot vier uur 's middags bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. Voor elke Michiel de Ruyter gaf DNB de eigenaar 45,38 euro terug. Het bankbiljet met de zeeheld werd in 1986 uit roulatie gehaald. Daarna was het nog dertig jaar mogelijk het briefje om te ruilen.

Nicole Spermon (49) uit Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Nicole Spermon (49) uit Amsterdam

'Mijn broer vond dit biljet ooit tijdens het verhuizen van zijn schoonmoeder onder het tapijt. Dat was ongeveer tien jaar geleden, de euro was al ingevoerd. Zijn schoonmoeder zei toen: 'Hou maar, het is toch niets meer waard.' Nu blijkt het wel nog wat waard te zijn. We moeten het geld dat we ervoor krijgen maar teruggeven aan zijn schoonmoeder. Woensdag gaf mijn broer het biljet aan mij. Hij was eerst zelf van plan het in te leveren, maar hij woont in Appeltern, in de buurt van Nijmegen. Uiteindelijk had hij toch geen tijd voor de rit naar Amsterdam.

Yvonne de Wilde Hamelink (53) uit Amsterdam

'Fotograaf Eric Hamelink, mijn overleden man, kreeg dit biljet ooit opgestuurd in een envelop met een lief kaartje erbij. Het kwam van een meisje. Eric had foto's voor haar dichtbundel gemaakt. Ik wist dat het ergens in zijn archief lag. Toen ik hoorde dat maandag de laatste inleverdag van het briefje was, ben ik het gaan zoeken. De zoektocht door het archief kostte uren. Het biljet zat keurig in de oorspronkelijke envelop. Ik ga binnen vragen of ik het niet beter aan een munthandelaar kan verkopen. Als dat niet zo is, lever ik het niet in. Dan bewaar ik het gewoon voor de emotionele waarde.'

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Fons van Dammen (61) uit Weesp

'Op het journaal hoorde mijn vrouw dat maandag de laatste dag was dat je het De Ruyter-honderdje kon inleveren. Ze wist zeker dat we er nog ergens een hadden. Ze heeft het hele huis overhoop gehaald. Gelukkig heeft ze het briefje gevonden. Dat was voor mij gelijk een reden om met dit prachtige weer een ommetje op de motor naar Amsterdam te maken.

Nu ik er toch ben lever ik gelijk een hele stapel in: geeltjes, joetjes, nog een snip. Ik vind het niet zo erg om De Ruyter in te leveren. Het honderdje met de snip erop vond ik veel mooier. Misschien omdat ik iets met vogels heb.'

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden