Portret

'Ik vind het leuk dat ik geen meeloper ben'

Portret van een kind in zijn slaapkamer. Dit ben ik: Emma van Schaik (10).

Emma van Schaik: `Ik hoop dat ik later een vriendje krijg. Iemand die je kunt vertrouwen, die lief is en knap.' Beeld Adriaan van der Ploeg
Emma van Schaik: `Ik hoop dat ik later een vriendje krijg. Iemand die je kunt vertrouwen, die lief is en knap.'Beeld Adriaan van der Ploeg

Met wie woon je?

Met mijn vader Ko, mijn moeder Emilie en mijn twee broers, Daan van 12 en Gijs van 15.

Op welke school zit je?

Sinds een half jaar zit ik in groep 7 op De Oase in Den Haag. Het is heel leuk en anders dan mijn vorige school. Ze pesten hier niet en doen veel creatieve dingen, zoals zingen en ritmeoefeningen.

Wat zijn je hobby's?

Ik houd van tekenen. Dat doe ik meestal thuis, maar ik krijg ook samen met vijf kinderen les van iemand in een tuinhuisje in de Perenstraat. Ik leer tekentechnieken waarvan je rustig wordt, zoals Zentangle. Dat is een drukke tekening met een figuur dat je steeds opnieuw tekent.

Wat is je lievelingseten?

Chinees, dat halen we als iemand jarig is of als we terugkomen van vakantie. Meestal eten we macaroni met courgette, maar als je iets al heel vaak hebt geproefd, wordt het saai.

Wat vind je echt niet leuk?

Als mijn broers vervelend doen, zoals me uitdagen. Ik word namelijk snel boos. Mijn vader helpt me vaak met kalmeren: ik moet tot tien tellen en met een warme washand over mijn gezicht wrijven.

Wie zou je een dag willen zijn?

Marly van der Velden van GTST. Ik zag haar in Met de Billen Bloot, waar je sterren alles mag vragen. Ze leek me aardig en ik zou ook graag willen acteren. Het lijkt me moeilijk, maar als je het kunt, ben je heel trots.

Wanneer heb je voor het laatst heel hard gelachen?

Gisteren, toen ik speelde met de schoenen van mijn vader aan. Ik gooide er eentje in de lucht en die kwam op een auto terecht. Gelukkig stond de auto geparkeerd en zat er niemand in.

Ben je verliefd?

Nee, maar ik hoop wel dat ik later een vriendje krijg. Iemand die je kunt vertrouwen, die lief is en knap. En het zou fijn zijn als hij middelmatig lang is, dan hoef je niet de hele tijd naar boven of beneden te kijken.

Hoeveel zakgeld krijg je?

1 euro per week, en als ik boodschappen doe 2. Meestal spaar ik niet, maar nu heb ik al 300 euro op mijn bankrekening voor een laptop. Ik wacht nog even tot mijn verjaardag. Misschien krijg ik dan weer geld of zie ik een mooiere. Als ik er dan al een gekocht heb, is het zonde.

Wat vind je het leukste aan jezelf?

Dat ik mezelf ben en geen meeloper. Soms moet ik daar mijn best voor doen, maar het gaat ook wel vanzelf. Mensen die niet zichzelf zijn, geven dezelfde antwoorden als iemand anders en gebruiken moeilijke woorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden