'Ik vind Federer niet langer de beste ooit, dat is Nadal'

In een serie over het leven van een prof geeft Haase een virtuele rondleiding achter de schermen van de ATP Tour. In deel 6 de dilemma's van 2013.

Turnhout of Den Haag

'Ik woon al enkele jaren in Turnhout, het voelt alsof ik nog in Nederland woon. Maar voor mijn familie en vrienden is Den Haag thuiskomen. De vraag is of je als proftennisser wel een thuis hebt. De meeste spelers gaan na hun laatste toernooi met vakantie. Ik heb juist geen zin om ver te reizen, dat heb ik het gehele jaar al gedaan.


'Elke dag uit eten in een restaurant is helemaal niet leuk. Ik ben blij om thuis eens simpel vissticks, aardappels en spinazie te kunnen koken. Even geen tennis, me fysiek laten verzorgen; daar het gaat deze weken om. Ik had pijn in mijn arm, ik werd ziek in Basel. Het waren signalen dat mijn lichaam op was. Ik baalde van mijn laatste wedstrijd in Parijs tegen Raonic. Maar ik heb het beste jaar uit mijn carrière beleefd.'


Knie of rug

'In Hamburg maakte ik me grote zorgen over mijn rug. Ik heb letterlijk op één been tegen Janowicz gespeeld. Tijdens de US Open had ik er opnieuw veel last van. Reizen maakt het alleen maar erger, zoals van Bangkok naar Peking. Dan kom ik verkreukeld uit het vliegtuig. In Gstaad speelde de knie weer op, ik heb overwogen om niet te spelen en haalde de finale.'


Muziek aan of uit

'Toen ik laatst een keer uit ging, schreeuwde een jongen naast me: zet die muziek uit. Vond ik wel grappig. Ik riep dat tijdens mijn partij in Rosmalen tegen de Rus Donskoj, omdat ik al jaren vergeefs klaag over de harde muziek achter de baan. Er is veel ophef geweest over mijn uitbarsting . Ik kreeg te horen dat ik te veel met randzaken bezig was.


'Maar ik sprak laatst nog enkele oud-spelers, die zich net als ik ergerden aan de herrie rond het centercourt in Rosmalen. Ik heb het wellicht niet op een slimme of de juiste manier gedaan, maar het publiek had er wel begrip voor. Ik hoop dat de boodschap is overgekomen.'


Dennis Schenk of Marcos Gorriz

'Ik heb met Dennis fantastisch gewerkt, achteraf wellicht een jaar te lang. Marcos kan mij verder helpen in mijn carrière. Het is lastig te zeggen of we elkaar al helemaal hebben gevonden. Taal is toch een cruciale factor, de communicatie verloopt nog niet altijd optimaal.


'Zoals Igor Sijsling en zijn Spaanse coach uit elkaar zijn gegaan, zal mij niet gebeuren. We zijn andere persoonlijkheden. Ik betaal meer voor mijn coach dan Igor, maar ik vraag dan ook andere dingen van mijn trainer. En daar hangt een ander prijskaartje aan. Ik zoek een trainer, die mij in alles begeleidt. Technisch, tactisch, maar ook mentaal.


'Ik behaalde in het laatste seizoen met Dennis als coach te weinig resultaten, omdat mijn spel te ver van mijn karakter afstond. Ik ben niet zo defensief ingesteld als mensen denken. Ik wilde het spel meer kunnen dicteren. Met Gorriz heb ik mijn backhand aangepast en de servicebeweging iets gewijzigd, mede om mijn knie te ontzien. Het heeft me al veel opgeleverd.'


Viktor Troicki of Marian Cilic

'Het is ronduit schandalig dat Cilic na zijn dopingschorsing wel weer speelt en Troicki niet. Er heerst veel onbegrip in de tenniswereld. Cilic is daadwerkelijk betrapt op gebruik van doping. Hij kon blijkbaar aantonen dat het per ongeluk in zijn lichaam is gekomen en kwam er met een schorsing van vier maanden vanaf.


'Hoewel de schorsing voor Troicki door het sporttribunaal CAS is teruggebracht van anderhalf tot één jaar staat die straf niet in verhouding tot het vergrijp. Formeel heeft Troicki een bloedcontrole geweigerd, omdat hij ziek was, al urine had afgestaan en vroeg of het later mocht. Het CAS erkende dat de procedure onduidelijk is geweest. De controleur heeft verzuimd Troicki te wijzen op de gevolgen van de gemiste test.


'De volgende dag heeft Troicki alsnog bloed en urine afgestaan en was de test negatief. Terecht stelt Federer dat je een bloedtest niet zomaar een dag kunt opschuiven. Als Troicki had gezegd: ik doe geen bloedcontrole, dan had hij niet één maar twee jaar moeten worden geschorst.


'Djokovic vindt dat de ATP de spelers meer moet steunen, maar dat is een holle kreet. De ATP heeft de dopingcontroles in het verleden op schandelijke wijze laten versloffen, waardoor Agassi met zijn drugsgebruik kon ontsnappen. Als tennis een olympische sport wil blijven, moet dopinginstituut WADA de regie over de dopingcontroles behouden.'


Rafael Nadal of Roger Federer

'Iedereen zegt dat Federer de beste tennisser aller tijden is, maar ik ben het er niet mee eens. De beste ooit heeft geen angstgegner, zoals Nadal voor Federer is. Nadal heeft een positieve balans tegen alle spelers uit de ATP Tour. Nadal is nog meer een voorbeeld dan Federer. Ik ken niemand, die elk punt zo intens speelt als Rafa. Vijf jaar geleden had ik Federer de beste ooit genoemd. Nu niet meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden