Column

'Ik verlang bijna weer terug naar Rosenthal; je wist in elk geval wat je aan hem had'

Ja, Samsom heeft daadwerkelijk alles 'eerlijk verdeeld', schrijft columniste Ferdows Kazemi. 'Hij levert de minister van Buitenlandse Zaken en Rutte bepaalt het buitenlandbeleid.'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Frans TimmermansBeeld anp

Ik slaakte een zucht van verlichting toen ik las dat Rosenthal niet terug zou komen in het nieuwe kabinet. Hij had genoeg schade aangericht, en genoeg aanvaringen gehad met de Kamer omdat hij de feiten totaal anders zag. Met de bril die Rosenthal op had kon hij ook niet anders dan waanbeelden zien.

En ik kon het niet geloven, toen bekend werd dat Timmermans zijn opvolger ging worden. Hoe komt het dat de VVD het ministerie van Buitenlandse Zaken laat ontglippen, vroeg ik me af? Hoe dan ook, ik was er dolgelukkig mee. Ja, heel blij. Zo blij dat ik in een sollicitatiegesprek Timmermans een 'stabiele persoonlijkheid' noemde toen men me vroeg hoe ik over hem dacht. Als ik die baan maar krijg, na zo'n grote vergissing.

Ja, een grote vergissing. De inkt van de handtekening die Timmermans onder zijn contract als minister gezet heeft, is nog niet droog of hij trekt het jasje van Rosenthal aan en volgt het Amerikaanse beleid inzake de opwaardering van de VN-status van de Palestijnse autoriteit. Dat hij zo snel, net als zijn voorganger, de feiten anders kon zien had niemand gedacht. Zo anders, dat hij vergat dat zijn fractie, waar hij destijds deel van uitmaakte, op 5 juli dit jaar voor de motie gestemd had die de SP-Kamerlid Harry van Bommel hierover ingediend had. In die motie wordt de regering Rutte I verzocht om een mogelijk Palestijns verzoek tot opwaardering van de Palestijnse vertegenwoordiging tot non-memberstatus te steunen. In de motie wordt als motivering expliciet genoemd, dat: '... de opwaardering van de status van de Palestijnse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties de impasse in het vredesproces mogelijk kan doorbreken'.

En welk motief gebruikt Timmermans nu om het tegenovergestelde standpunt in te nemen? Juist, 'de opwaardering van deze status zou het vredesproces in gevaar brengen'. Ik verlang bijna weer terug naar Rosenthal; je wist in elk geval wat je aan hem had.

Machtspelletjes
En welk vredesproces bedoelt Timmermans? Het proces dat afhangt van de Amerikaanse machtspelletjes; van de partij die op dat moment aan de macht is, of van de partij die de macht dreigt te verliezen of van de partij die vecht om die macht te krijgen? Is het bovendien niet zo dat in een vredesproces de onderhandelende partijen een evenwichtige positie binnen de internationale betrekkingen moeten hebben, willen de onderhandelingen slagen? Brengt de opwaardering van de VN-status van de Palestijnen het vredesproces in gevaar of is het de geprivilegieerde status van Israël die in gevaar komt? Wat voor gebaar is dit naar de Palestijnen om tegen hen te zeggen dat we hun resolutie niet steunen omdat anders Israël niet in zou stemmen met onderhandelingen? Hoe geloofwaardig zijn we dan in onze onpartijdigheid? Een vredesproces met een dergelijke insteek is gedoemd tot mislukking.

Ik heb alle begrip voor het collectieve schuldgevoel dat jegens Israël in Europa heerst. Ik realiseer me heel goed dat de kleur van het bloed van sommige volkeren wat roder is dan dat van andere, zoals mijn moeder het altijd zei. Het is mij altijd geleerd dat er verschil moet zijn, en ik heb altijd geweigerd om me dat eigen te maken. Daarom heb ik er geen begrip voor dat een PvdA-minister blind dezelfde beleidslijn volgt als zijn VVD-voorganger. Ik kan niet begrijpen dat de sociaal- democraten hun principes één voor één weggeven, onder het genot van een drankje en een gezellig praatje.

Samsom
Ja, Samsom heeft daadwerkelijk alles 'eerlijk verdeeld'. Hij levert de minister van Buitenlandse Zaken en Rutte bepaalt het buitenlandbeleid.

Ik eindig met een citaat uit dat prachtige gedicht van Rafeef Ziadah in antwoord op de vraag of 'de Palestijnen willen stoppen om hun kinderen haat te leren'.

'I look inside of me for strength to be patient but patience is not at the tip of my tongue as the bombs drop over Gaza... We teach life after they have built their settlements and apartheid walls, after the last skies. We teach life, sir.'

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden