Ik valsspeler? Geen commentaar

Marion Jones (28) is een tough lady, ze vliegt op en neer uit de VS om in Engeland zes sprongen te maken....

Ze staat in een hoekje voor het nieuwe Hilton-hotel in Gateshead, de mobiele telefoon aan het oor. Ze glimlacht, we vangen flarden op van een gesprek dat over kerkbezoek gaat. Haar gesprekspartner, begrijpen we, is vanochtend naar de kerk geweest. Marion Jones giechelt, het is blijkbaar een vrolijk praatje.

Even later wil de atlete wel heel kort iets zeggen over de dopingzaak waarin ze, samen met haar vriend Tim Montgomery, is verwikkeld. 'Ik ben meer dan 160 maal in mijn leven gecontroleerd, nooit was ik positief.'

Zijzelf is niet in offici staat van beschuldiging gesteld, wereldrecordhouder 100 meter Montgomery is dat w De sprinter zou, volgens berichtenin de Amerikaanse media, al in november tegenover een onderzoeksjury hebben toegegeven dat hij in 2001 THG en groeihormonen heeft gebruikt.

Heeft Marion Jones daar iets over te zeggen? Heeft de vader van haar zoontje Monty, die vandaag toevallig 1 jaar wordt, doping gebruikt? 'Geen commentaar.' Praten ze thuis veel over deze kwestie, die de Amerikaanse sport, juist in een olympisch jaar, in haar greep houdt? 'Geen commentaar.'

De vraag over haar keuze voor verkeerde mannen eerst was ze getrouwd met kogelstoter C.J. Hunter, die in 2000 viermaal positief testte op nandrolon, nu heeft ze een relatie met Montgomery, ze trainde ook nog kort met Ben Johnsons coach Charlie Francis, haar vroegere, altijd zo sympathiek ogende coach Trevor Graham scheen ook al niet te deugen al die vragen slikken we maar in.

Ze is een ijzeren dame, ze weet dat ze in Europa lastige vragen kan verwachten over haar vermeende relatie met het omstreden bedrijf Balco. Desondanks kwam ze vrijdag even over naar Gateshead, om daar zondag zes vertesprongen te maken. De sprint, het onderdeel waarop ze tot voor kort niet te kloppen was, liet ze aan haar voorbijgaan.

Ze ligt, samen met een aantal andere Amerikaanse sporters, zwaar onder vuur. Toch heeft ze haar zinnen nog steeds gezet op deelname aan de Spelen van Athene. Op vijf onderdelen wil ze daar uitkomen, vijfmaal goud is het grote doel, eentje meer dan Fanny Blankers-Koen ('Sure, I know her name, ze was de atlete van de eeuw') in 1948 behaalde.

Ze heeft er hard voor gewerkt, zegt ze, om te komen waar ze nu staat. 'En dat wordt in klap tenietgedaan door die valse aantijgingen over nooit bewezen dopinggebruik. Ik zal me tot het uiterste verdedigen.' Ja, over een kleine twee weken gaat ze in Sacramento tijdens de olympic trials vijf startbewijzen halen voor Athene. 'Het Amerikaanse publiek zal me niet kritisch ontvangen. Het kent me, men weet dat ik op een eerlijk wijze deze sport beoefen.'

Haar korte verschijnen in Engeland deed de sport, zoveel was duidelijk, geen goed. De meeste verhalen in de Britse kranten gingen over negatieve zaken: 'Drugs spotlight follows Marion'; '

Jones delivers controversy'.

Haar collega-atleten werden een beetje ziek van de vragen die journalisten stelden over een dopingzaak die de hunne niet is. Olympisch kampioene zevenkamp Denise Lewis, die net als Jones aan het onderdeel verspringen meedeed: 'You can run, but you can't hide'.

Waarbij ze, beleefd als ze is, meer op dopingzondaars in het algemeen doelde dan op Marion Jones in het bijzonder. Maar de Britse kranten pakten het citaat gaarne op.

Jones werd zondag met getemperd applaus ontvangen, het Britse atletiekpubliek is beschaafd, hier geen hooligans, er werd niet gefloten. Ze sprong voor haar doen niet slecht. Ze werd in een sterk bezet veld tweede, met 6,77 meter net achter de Russische wereldkampioene Tatiana Lebedeva (6,87 meter). Duidelijk is dat die vijf gouden medailles, als ze al in Athene van start mag gaan, nog verre van zeker zijn. Ook op de sprint hapert ze de laatste weken soms.

De bijval voor Jones in het stadion van Gateshead was minder groot dan die voor de Russische polsstokhoogspringster Jelena Isibanjeva die het wereldrecord in de vroege avond met centimeter scherper stelde tot 4,87 meter.

Om nog maar te zwijgen over het applaus dat Paula Radcliffe ten deel viel toen ze van start ging op haar eerste baanwedstrijd in Engeland in twee jaar. De wereldrecordhoudster marathon liep een kwalificatiewedstrijd over 10.000 meter.

De Britse maakte daar, met haar karakteristieke hoofdbewegingen, meteen een prachtige race van. In Athene heeft ze haar zinnen gezet op de marathon, maar we moeten niet verbaasd opkijken als ze vijf dagen daarna ook op de 10.000 meter start.

Geheel solo liep ze naar 30.17,16, een beste jaarprestatie. Had de organisatie in het koude en winderige Gateshead een goede haas ingezet, dan was dat rare wereldrecord van Junxia Wang er misschien aan gegaan 29.31,78, jawel, ook hier zijn zware geruchten dat er doping aan ten grondslag ligt.

Na afloop gingen de vragen aan The Hope of a Nation deels over haar olympische plannen ('Ja, de marathon, misschien ook de 10.000 meter') en voor een deel toch weer over de dopingzaak rond Jones en al die andere Amerikaanse atleten.

Radcliffe, al jaren een felle voorstander van harde dopingsancties: 'We zullen de valsspelers straffen. Al die negatieve publiciteit is op de korte termijn slecht voor onze sport, maar uiteindelijk komen we er beter uit te voorschijn.'

Marion Jones zat toen al lang weer op haar hotelkamer. Vandaag vliegt de zo geplaagde speed queen terug naar de VS, naar ongetwijfeld weer nieuwe, vervelende onthullingen in de Amerikaanse media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden