'Ik sterf voor elk dier in elk martellab'

De 'hongerstakingsklok' op de aan hem gewijde website tikte zondagavond nog, maar lang zal dat niet meer duren: Barry Horne zal spoedig sterven....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Inmiddels heeft hij 40 procent van zijn gewicht verloren, zijn zijn nieren en lever onherstelbaar beschadigd, is hij aan één oog blind en aan één oor doof en kan hij niet meer lopen. Horne verblijft onder bewaking in het ziekenhuis van York, terwijl zijn medestanders buiten de wacht houden.

Zijn mede-actievoerders bereiden zich voor op het onvermijdelijke. Een groepering die zich de Animal Rights Militia noemt dreigt tien 'vivisectionisten' te vermoorden als Horne sterft. Onder hen bevinden zich de eigenaar van een kattenfokkerij voor vivisectie en een hoogleraar fysiologie. De politie neemt de dreigementen zeer serieus.

Barry Horne is 46 jaar oud en een exponent van de zeer fanatieke Britse beweging tegen gebruik van dieren voor medische experimenten. Tot zijn dertigste werkte hij bij de vuilnisophaaldienst van zijn geboorteplaats Northampton, sindsdien is hij full-time actievoerder. Zijn eerste veroordeling dateert uit 1988. Toen kreeg hij tweeduizend gulden boete wegens een poging de dolfijn Rocky te ontvoeren uit een aquarium.

In de jaren daarna werd Horne gewelddadiger. In 1991 werd hij tot drie jaar celstraf veroordeeld wegens het in bezit hebben van molotov-cocktails. Onmiddellijk na zijn vrijlating ging hij opnieuw op pad. In de zomer van 1994 vond op het eiland Wight brandstichting plaats in vier winkels, een winkel voor visbenodigdheden, een vestiging van een drogisterijketen, een Halfordszaak en een winkel van het Cancer Research-fonds.

Van meet af aan behoorde Horne tot de verdachten, maar pas twee jaar later kon hij worden aangehouden, in een winkelcentrum in Bristol. Daar was hij van plan brand te stichten met speciaal geprepareerde pakjes sigaretten met tijd- en ontstekingsmechanismen. Die waren ook gebruikt op Wight. Vorig jaar kreeg Horne achttien jaar, de zwaarste straf die ooit aan een dierenactivist werd uitgedeeld.

In zijn cel ging Horne twee keer eerder in hongerstaking. Aanleiding was beide keren de gebroken verkiezingsbelofte van Labour, dat de nieuwe regering een Koninklijke Commissie voor Vivisectie in het leven zou roepen. De eerste keer hield Horne er na 35 dagen mee op, de tweede keer, nadat de regering had beloofd de Animals Procedures-commissie te hervormen, na 46 dagen.

Zie verder pagina 5, kolom 6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden