'Ik sta elke dag op met de gedachte: ontwerp iets anders dan er al is'

Een omslag kan een boek maken of breken. Zes ontwerpers over hun vak en het geheim van een goede cover. Vandaag: Ron van Roon (63).

Ron van Rooon wil prikkelen en vragen oproepen Beeld Marie Wanders
Ron van Rooon wil prikkelen en vragen oproepenBeeld Marie Wanders

'Ik sta elke dag op met de gedachte: ontwerp iets anders dan er al is. Verras jezelf, doe het anders. Omdat dat prikkelt en vragen oproept. In 1997 maakte ik het omslag van Arnon Grunbergs tweede roman, Figuranten. Uitgever Vic van de Reijt had mij verteld hoe bijzonder dat boek was, en hoe bijzonder Arnon was. Dan moeten we het ook iets bijzonders meegeven, vond ik.

'Figuranten hebben iets tragisch, ze zijn het net niet. Zo kwam ik op het beeld van een lepel, een vork en een mes - nederig bestek dat ook maar z'n werk doet. Het zette de toon voor alle boeken die ik later voor Arnon ontwierp: laat het beeld spreken. Zoals eerder bij Jan Wolkers gebeurde, met die opvallende omslagen van Jan Vermeulen, die ook anders waren dan je gewend was.

'Niet iedereen heeft zin in iets afwijkends - je kon bij Figuranten het commentaar al horen: is dit een kookboek? - maar ik heb in mijn leven het geluk gehad dat ik mensen tegenkwam die ook zin hadden in het experiment. Vic dus, onder anderen. Of Joost Nijsen van uitgeverij Podium. Want je doet dit werk echt niet alleen.

undefined

Van Roon: 'Ik heb in mijn leven het geluk gehad dat ik mensen tegenkwam die ook zin hadden in het experiment' Beeld
Van Roon: 'Ik heb in mijn leven het geluk gehad dat ik mensen tegenkwam die ook zin hadden in het experiment'Beeld

'Ik zie het vak heel ruim, ik hou niet van die hokjes: low culture of high culture. Striptekenaar Hergé is geweldig, maar ik ga ook naar de Documenta in Kassel en de Biënnale in Venetië. Kijk, ik ben opgevoed met Walt Disney. Tot mijn 9de woonde ik in Montreal, Canada, waar mijn vader werkte voor de Wereldomroep. Je had er de hele dag door tv, Lucille Ball en funny movies in de ochtend, terwijl toen in Nederland hooguit 's avonds een paar uur werd uitgezonden. Mijn broers en ik droegen gympen en spijkerbroeken, die zag je toen nog niet in Nederland. Dus toen wij hier in 1962 kwamen, staken we af bij de rest.

'Misschien is het begonnen met het pak Kellogg's-cornflakes op de ontbijttafel in Montreal. Het logo van Kellogg's, zo'n schrijfletter, heeft me altijd geïntrigeerd. In Nederland heb ik de Rietveld Academie gedaan. Eerst de afdeling beeldende kunst, maar al gauw de grafische afdeling want grafische vormgeving heb ik altijd bijzonder gevonden, dankzij blaadjes als Hitweek en Rolling Stone.

De eerste omslag die Van Roon maakte bij uitgeverij Bert Bakker, in 1983 Beeld
De eerste omslag die Van Roon maakte bij uitgeverij Bert Bakker, in 1983Beeld

'Hard Werken, het bureau van Rick Vermeulen en Gerard Hadders, is belangrijk voor mij geweest. Dertig jaar geleden waren boekomslagen verantwoord maar saai: links lijnend, schreefloze letter, dat was modern toen. Hard Werken gooide de heilige huisjes om, heel vrij en ondogmatisch. In 1983 maakte Hadders het brutale omslag van Umberto Eco's De naam van de roos. Ik vond het fantastisch dat uitgeverij Bert Bakker dat aandurfde en in 1983 mocht ik er mijn eerste omslag maken: het Tuindersliedboek van Drs. P.

'Ik werk graag met jongere mensen, dat houdt mij wakker. Daarom werk ik samen met Bart Rouwhorst, die in 2016 De Nieuwe Bijbelvertaling ontwierp. Bart wist een oud en eerbiedwaardig begrip een frisse invulling te geven, en dat luistert nauw. Verrassen moet, maar je mag geen blufpoker spelen.'

Ron van Roon


1953 geboren in Montreal, Canada

1970 Rietveld Academie, Amsterdam

1979 freelance voor o.m. VPRO Gids, Avenue, Opzij, Quote

1980 dienst grafische vormgeving NOS

1985 Dynamo Amsterdam, met Toni Mulder

1990 Studio Ron van Roon, sinds 2003 samen met Bart Rouwhorst

1999 gastdocent op de Merz Akademie - Hochschule für Gestaltung Stuttgart, Duitsland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden