Column

Ik ruik een roman op boeddhistische grondslag: Carjacking

Beeld Gabriël Kousbroek

 

Heel politiek correct Vlaanderen in shock vorige week: schrijver David Van Reybrouck werd het slachtoffer van een carjacking in Brussel. Zijn ijzige relaas op zijn Facebookwandje leest als een Noorse thriller.

'Vier-vijf gemaskerde jongemannen. Auto gejat, iPad kwijt, klappen gekregen, stampen gevangen. Grote kolkende machteloosheid. In de kofferbak gegooid worden. Weggesleurd worden. Politie. Zwaailicht. Commissariaat. Verhoor. Ineens: verdachte, line-up. Spiegelglas. Vier mannen. Weten dat we nog leven. Dit broze leven in deze wenende stad.'

Geen woord over de etniciteit van de daders maar wel een hint:

'I refuse to get bitter, racist or fearful. This city has given me so much more than it has to these five miserable buggers.'

Finnen dus.

Ik ken de buurt op mijn duimpje. Het is om de hoek van het beruchte Lemmensplein in Anderlecht. In 2007, tijdens het schrijven van mijn boek Brussel Eurabia, volgde ik hier islamstudies aan de Alkhayriya-faculteit. De deprimerende wijk wordt uitgebaat door salafisten en drugsdealers/junkies van een niet nader te noemen niet-westers geloof. Soms had ik een terugval en kocht ik op het Lemmensplein na een avondje koranreciet een balletje wit en een balletje bruin ter troost.

In deze wijk ga je je als bobo (bourgeois-bohème) enkel vestigen vanwege de lage huren en/of een onwrikbaar geloof in de multiculturele samenleving. De reflex van Van Reybrouck is typerend voor de Vlaamse Gutmensch: zelfs na een traumatische carjacking behoudt hij zijn politiek correcte fatsoen en weigert hij het probleem te benoemen.

Van Reybroucks reactie doet mij denken aan het multifunctioneel orakel Tom Lanoye, die als een ware Voltaire zelfs Marokkaanse potenrammers zal verdedigen met als excuus dat de rooms-katholieke kerk qua homofobie geen haar beter is.

Hoewel België gegijzeld is door een angstpsychose sinds les événements in Verviers, blijven dagbladen als De Morgen en De Standaard de oorlog met de islam ontkennen en downplayen. De ene journalist vergelijkt de Syriëgangers met de hooligans van Feyenoord, de ander roept dat de vrachtwagenchauffeurs van Vilvoorde gevaarlijker zijn dan de jihadisten in die beruchte voorstad van Brussel.

De toestand is sinds 2007 alleen maar verslechterd maar de Vlaamse media prediken dat de ware islam de islam van de liefde is en dat islamisten, jihadisten en Syriëgangers de koran niet kennen en fopmoslims zijn.

Van Reybrouck schrijft dat hij vooral kwaad op zichzelf is: 'had ik niet beter kunnen reageren? Ik probeerde nog een gesprek aan te knopen.'

Ik ruik een roman op boeddhistische grondslag: Carjacking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden