Column

Ik roep de lezer niet op Pasen te vieren zonder Jezus, kruis, haas en eitjes

Beeld Gabriël Kousbroek

Omdat in het droeve vaderland op Tweede Paasdag geen courant verschijnt, kom ik reeds vandaag aankakken met een stichtelijk en troostend cursiefje in het kader van de wederopstanding van de Christus.

Terwijl de heffe des grauws aanstaande maandag in de file staat voor woonboulevard Dronten-Oost, ploeter ik mij door een reguliere Portugese werkdag: om tien uur vloeibaar ontbijt (koffie met schnapps), voetbalverslagen in de Correio da Manhã doornemen, nog een klein opkikkertje tegen de kater des doods als gevolg van het copieus souperen bij dorpskapelaan Dom Hélder Paneleiro. Tegen noentijd liquid lunch op het strand. Daarna op de Engelse vrouwtjes jagen want die zijn dan al lekker tipsy en roze als biggetjes.

Thuis tweets van Jeroen Dijsselbloem lezen, pornosurfen, schoonheidslaapje tussen 14.00 uren en 17.00 uren, nadenken over de column van volgende week, levende kuikens aan honden voeren vanwege Jezus, bodempje leggen met bacalhau en kekererwten. 's Avonds naar de kroeg om met de jongens de topper Braga tegen Porto te bekijken. Sloten wijn, tremoços (lupinebonen), slaapmutsje. Let's call it a day!

En dinsdag weer die sleur, maar effe geen Paneleiro, een andere voetbalwedstrijd en gewoon biefstuk voor de hondjes.

Toen ik nog kind aan huis was in het Europees Parlement, zag ik Dijsselbloem eens 'lunchen' in het restaurant, met een glas karnemelk en een broodtrommeltje. Een toffelemoon met de joi de vivre van Calvijn. Om hem heen zongen en schaterden de Zuid-Europese eurocraatjes, allemaal met een kirrende assistente op schoot. Tafels vol wijn, olijven, worstjes en kazen. Wraak is een gerecht dat koud wordt opgediend, zag ik Jeroen denken.

Goed, mijn paasboodschap is ironisch bedoeld - jammer dat niemand dat gelooft - want ik krijg namelijk de bibberitis én de vinkentering van stukjesschrijvers die de lezer, daar in domineesland, dicteren hoe te denken en te leven. Zo pleitte een anonieme hotemetoot in een redactioneel hoofdcommentaar in het Handelsblad voor de invoering van het shariarecht 'om hinkende rechtsverhoudingen te voorkomen'.

Dat is dezelfde onzin als een mars tegen homofobie zonder dat ook maar één potenrammer daar weet van heeft. Die leest geen NRC (in het beste geval bezorgt hij het) en gebruikt de sociale media enkel om Audi RS4's te bekijken.

Ik roep de lezer niet op Pasen te vieren zonder Jezus, kruis, haas en eitjes omdat die symbolen kwetsend zijn voor mohammedanen. Ik ben veel maar geen moreel kompas.

Bon, toch even beleren: laat de zon in je hart, Jeroen. Geniet van het leven want het duurt maar even.

Feliz páscoa!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden