'Ik pas niet in het hokje van de grote partijen'

John Yasenko is 25 jaar, studeerde recreatie en toerisme aan Western Illinois University, is een regionale baas van Boy Scouts of America, geeft leiding aan zeshonderd vrijwilligers en heeft niet gestemd bij de verkiezingen van 2008 en 2010.


'En ik voel me daardoor niet slecht', zegt hij.


Yasenko is een niet-stemmer uit overtuiging. Een weloverwogen keuze. Hij ging in 2008 niet stemmen omdat hij John McCain te veel een politicus van de oude school vond en Barack Obama te onervaren. Ook bracht hij zijn stem niet uit bij de Congresverkiezingen van 2010, omdat hij alleen maar namen van kandidaten zag, maar geen informatie kreeg over wat ze wilden en waarvoor ze stonden. 'Voel ik mee schuldig dat ik toen niet stemde? Nee. Het is de taak van politici om te zeggen hoe ze mij zullen vertegenwoordigen. De informatie was toen nul.'


Yasenko woont en werkt in Des Moines, in Iowa, een van de battleground states die de presidentsverkiezingen kunnen beslissen. Hij gaat dit keer wel naar het stemlokaal, maar zal op het stembiljet de naam van de libertijn Ron Paul invullen. Dat is hetzelfde als niet stemmen, omdat het in de strijd tussen Obama en Romney een verloren stem is.


'Veel mensen als ik stemmen niet, omdat het systeem ons niet vertegenwoordigt. Ik ben voor wapenbezit, voor vrijheid van de vrouw om voor abortus te kiezen en ik ben zeer conservatief als het om de overheidsuitgaven gaat. Met deze drie standpunten pas ik niet in het hokje van een van de grote partijen. Voor mij is politiek niet een rechte lijn met alleen twee opties. Voor mij heeft politiek de vorm van een hoefijzer.'


Inconsequente partijen

Volgens hem zijn de Democraten en Republikeinen niet consequent. Als de liberals, de progressieven, zouden handelen naar hun naam, zouden ze iedereen de vrijheid geven wapens te hebben. Hetzelfde geldt voor de conservatieven. Zij zouden meer voor het behoud van het milieu moeten zijn.


Yasenko is door zijn drukke baan te weinig thuis om aan de deur te kunnen worden bewerkt door Obama- en Romney-vrijwilligers.


Hij heeft natuurlijk wel eens zijn twijfel. 'Maar ik doe van onderop meer voor de gemeenschap dan zij die hun stem uitbrengen. Ik beïnvloed de levens van kinderen. Veel mensen zijn alleen met zichzelf bezig, helpen kinderen niet leren lezen bijvoorbeeld. Dat is het echte probleem. Ik leef naar mijn idealen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden