'Ik maakte onkosten, die werden vergoed'

Een galajurk voor zijn vrouw, een nachtje in een chic hotel, reischeques ter waarde van een paar duizend euro en een glimmende nieuwe Peugeot voor de deur....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

De S. was vanaf 1999 door de provincie Gelderland bij het bedrijf Gelderland Events gedetacheerd om toezicht te houden op het provinciale evenementenbeleid dat door dit bureau gestalte werd gegeven. Door directeur Eep Landman werd hij flink in de watten gelegd.

Of hij dat normaal vond, wilde de rechter weten. Nou, het was natuurlijk wel 'aanzienlijk', gaf De S. toe. En hij had zich weleens bezorgd afgevraagd of het bedrijf het wel kon lijden. 'Mij lijkt het meer de vraag of een ambtenaar dat kan lijden', aldus de rechter.

De S. is een van de drie verdachten die deze week in Arnhem terechtstaan wegens fraude in het Gelders evenementenbeleid. De anderen zijn ex-gedeputeerde Wim Scheerder (54) en de directeur van Gelderland Events, Eep Landman (56).

Gelderland Events was in de jaren 1999-2001 het vaste evenementenbureau van Gelderland. Het bedrijf organiseerde onder andere het paardenconcours en bedrijvenbeurzen.

Vanaf 1999 bracht De S. steeds meer tijd door op het kantoor van Landman. Daardoor begonnen de grenzen tussen de provincie en het bedrijf te vervagen. Officieel was hij ambtenaar. 'Maar ik zag hem niet meer als ambtenaar, maar als één van ons', aldus Landman.

En dus liet hij De S. meedelen in extraatjes, zoals reischeques ter waarde van 2300 euro. Een blijk van waardering, aldus Landman. 'Ik vond dat hij daar recht op had. Hij declareerde nooit wat.' Even logisch vond Landman het dat De S. een nieuwe auto kreeg toen hij zijn oude in de prak reed. 'Bij mij rijdt iedereen een auto van de zaak.' De auto werd geboekt onder prijzengeld.

Een collega-ambtenaar ontving ook reischeques, maar verzilverde die niet. De S. wel. Hij werkte er hard genoeg voor, vond hij, ook in de weekeinden en avonduren. 'Bovendien had ik een hoger onkostenplaatje dan normale ambtenaren.' Toen de provincie wilde dat hij zijn vrouw meenam naar een gala, betaalde Landman de jurk. 'Ik maakte onkosten, die werden vergoed, zo ervoer ik dat.'

Van enige tegenprestatie was geen sprake, bezwoeren hij en Landman. De vraag waar zijn loyaliteit lag, werd op scherp gesteld toen Gelderland Events in 2000 in problemen raakte. De provincie treuzelde met het ondertekenen van een nieuw contract, Landman zat op hete kolen.

De S. vervalste handtekeningen van commissaris van de koningin Jan Kamminga en gedeputeerde Scheerder onder brieven en borgstellingen. 'Ik zat in een spagaat. Het bedrijf kwam in gevaar. Misschien had ik daarvoor een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel.' Met de cadeaus had het volgens hem niets te maken.

Volgens De S. reikte Landman de borgstellingen aan, maar die ontkende dat. Ex-gedeputeerde Scheerder, destijds een van de superieuren van De S., kwam er pas een jaar later achter. 'Mijn vertrouwen was beschaamd.'

Volgens Scheerder verliepen de contacten met Gelderland Events chaotisch. Borgstellingen tuimelden over elkaar, niemand wist wat de ander deed. Scheerder deed zelf een duit in het zakje toen hij in mei 2000 in een brief aan de bank schreef dat het contract tussen Gelderland Events en de provincie rond was, terwijl er nog onderhandeld werd.

Dat was dom, gaf Scheerder toe, maar hij benadrukte dat zijn brief later is overgenomen door Gedeputeerde Staten. Dat was helemaal niks ongewoons, aldus Scheerder. Het gebeurde wel vaker dat gedeputeerden onbevoegd toezeggingen deden die later door het college werden overgenomen. 'Daar heb ik tientallen voorbeelden van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden