'Ik maak me grote zorgen om RBC'

Over drie jaar moeten de clubs in het betaald voetbal uit de schulden zijn. Nu bepalen strafpunten nog de eindstand.

Ook zonder het strafpunt voor FC Zwolle zou RKC kampioen zijn geworden van de eerste divisie. Maar met de sancties voor maar liefst negen clubs heeft vooral de licentiecommissie van de KNVB de eindstand bepaald in de eerste divisie. 'Het licentiesysteem was nodig om de clubs wakker te schudden', zegt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB.


RBC en FC Dordrecht kregen zelfs enkele dagen voor de laatste speelronde puntenaftrek. Is dat geen competitievervalsing?

'Nee, ik vind van niet. Maar we zijn natuurlijk niet gelukkig met een competitie, waarin negen clubs een straf opgelegd hebben gekregen. Bovendien wisten RBC en Dordrecht al medio maart wat hen boven het hoofd hing.


'Wij mochten op grond van afspraken niet communiceren dat ze in beroep gingen, waardoor de uitkomst pas laat bekend werd. Maar liever nu een sanctie dan pas aan het begin van het nieuwe seizoen.'


Pas enkele uren voor het cruciale duel tussen RBC en Dordrecht werd bekend dat Dordrecht het kort geding tegen de KNVB had verloren. Dat legde toch een schaduw over die wedstrijd én de kansen voor Fortuna en Almere City?

'Natuurlijk ben ik daar niet blij mee. Geen enkel systeem is ideaal. Het is geboren uit pure noodzaak. Het betaald voetbal zit in de rode cijfers en daar moeten we uit. Het verleden heeft bewezen dat we niet zonder sancties kunnen. De clubs moeten vooral naar zichzelf kijken. Maar het doet pijn om een gecorrigeerde eindstand te zien.


'Bij de clubs is nu wel het besef doorgedrongen dat ze realistisch moeten begroten. Het is nu aan ons om over drie jaar uit de schulden te zijn, waardoor we dit systeem niet meer nodig hebben. Maar deze discussie wordt ook op Europees niveau gevoerd.


'Onder aanvoering van voorzitter Platini heeft de UEFA financial fair play hoog op de agenda gezet. En in Nederland worden nu de eerste aanbevelingen van de commissie Vermeend uitgevoerd om het profvoetbal gezond te krijgen.'


Maar stel dat RBC alsnog failliet gaat, dan hoeft Almere City niet te degraderen?

'Ik maak me grote zorgen over de situatie in Roosendaal. Er zijn alarmerende berichten verschenen over de schulden van RBC. Het lijkt alsof die club met een structureel tekort kampt. We gaan op korte termijn met de directie van RBC om de tafel zitten. Ik wil graag weten wat de verwachtingen zijn of dat het straks in oktober weer billenknijpen wordt. Maar het formele traject wordt gedaan door de licentiecommissie.'


Je voorganger Henk Kesler beweerde al eerder dat Nederland te klein is voor 36 clubs. Hoeveel blijven er volgens jou over?

'Ik wil me niet schuldig maken aan een numerus fixus. Maar kijk naar de concurrentie voor RBC in de regio midden-west Brabant. Al die clubs eten uit hetzelfde mandje, maar die mand is door de economische crisis een stuk minder gevuld dan vroeger.


'Willem II is gedegradeerd, NAC heeft het moeilijk, RKC is met bescheiden middelen terug in de eredivisie.


'Ik weet niet of het tot fusies moet leiden. De praktijk heeft geleerd dat het een gevoelig en moeizaam traject is. De clubs en de lokale overheden zullen verder moeten kijken dan naar de eigen stadsgrenzen. Maar op zeker moment moet een club zichzelf de vraag stellen of het nog bestaansrecht heeft in het betaald voetbal.


'Daar komt bij dat de ene gemeente een sterkere binding heeft met een bvo dan de andere. Er lopen nu enkele onderzoeken naar mogelijk ongeoorloofde staatssteun door gemeenten. Ik ben geen voorstander van het zomaar geld geven aan noodlijdende clubs. Je zult hun maatschappelijk belang moeten definiëren.


'Pak de kaart er maar bij en zet 36 stipjes waar betaald voetbal wordt gespeeld. Dan kun je met de economische verwachtingen in die regio's zo voorspellen waar clubs het moeilijk krijgen of niet.'


Hoeveel clubs zullen volgend seizoen nog in categorie 1 zitten, waardoor ze in feite onder curatele van de KNVB staan?

'Ik schat dat tussen de 15 en 18 clubs in categorie 1 zullen vallen. Dat is inderdaad een zorgwekkend aantal. Het is niet voor niets dat de sanering van het betaald voetbal het voornaamste speerpunt is van ons beleid voor de komende jaren. Daarom is de licentiecommissie nu scherper dan ooit. En zullen sancties nodig blijven.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden