'Ik leef nu een betere versie' van mijn leven'

Klaartje (37) vond haar leven saai. Daarom nam ze acht maanden geleden een life coach in de arm, die haar begeleidt bij het vervullen van haar toekomstdromen....

'Ik had het gevoel dat ik in de wachtkamer zat. Dat het echte leven voor mij nog moest beginnen. Ik had geen affiniteit met mijn werk als researcher voor headhunters in de it-sector, terwijl die baan me wel een hoop stress opleverde vanwege de gespannen sfeer op de werkvloer. Mijn financiën waren een voortdurende bron van zorg. Ik had in geen jaren een vaste relatie gehad waardoor ik was gaan geloven dat een man niet in mijn leven paste. Voor sociale contacten had ik weinig tijd omdat ik naast mijn werk studeerde aan de kunstacademie. En doordat ik vanwege een pijnlijke knie al een half jaar niet meer kon lopen, was mijn wereld nog kleiner geworden. Kortom: ik vond het leven saai. Schilderen was het enige waarvan ik echt genoot.

"Vervul je toekomstdromen." Barst, dacht ik. Ik had net gehoord dat de ontdekte tumor in mijn knie goedaardig was. Ik had me voorgenomen deze positieve uitslag aan te grijpen nu écht mijn leven te veranderen. Toen zag ik op internet die advertentie. Van een life coach, Julia. Hoewel ik het fenomeen life coach niet kende en niet precies wist wat mijn toekomstdromen waren, heb ik haar onmiddellijk een mailtje gestuurd en om uitleg gevraagd.

Ik heb alleen nagedacht over het geld. Het was 167 gulden per maand voor een wekelijks telefoongesprek van een half uur met ondersteunend emailcontact. Maar ik geloof in een structurele aanpak van dingen. Om mijn vliegangst te overwinnen, heb ik bijvoorbeeld vlieglessen gevolgd. Nu had ik behoefte om met een buitenstaander van gedachten te wisselen over mijn leven, aan iemand die me helderheid kon verschaffen. En dat bleek een van de belangrijkste dingen van Julia's werk. Een life coach leert je je gedachten te structureren en je verlangens op een rijtje te zetten.

Het intakegesprek was meteen een eye-opener. Ik vertelde dat ik schilder wilde worden en bij een expositie de helft van mijn schilderijen had verkocht. Oh, concludeerde ze, je bent dus al schilder. En op haar vraag of ik beroemd wilde worden, moest ik na lang stamelen met een rood hoofd bekennen dat ik eigenlijk wel in een museum zou willen hangen. Dat had ik nog nooit tegen iemand gezegd.

Succesvol schilder worden. Ik moest een plan opstellen om stapsgewijs dichter bij dat doel te komen. Daarbij moest er een financieel plan komen, want ik kon niet met geld omgaan en als schilder zou ik de eerste jaren niet veel verdienen. En ik moest een parttimebaan zoeken zodat ik meer tijd had me op het schilderen te concentreren. Julia hielp me met het bedenken van de te nemen stapjes en het opstellen van tijdschema's. De ene week moest ik een portfolio maken van mijn werk, de week daarna galeries aanschrijven om me op de mailinglijst te laten zetten voor openingen om zo een netwerk van kunstenaars op te bouwen. Hele andere koek dan jezelf dingen voornemen met nieuwjaar.

De eerste maand leefde ik in een roes. Het is een luxe om tegen iemand aan te kletsen over al je ideeën en probleempjes, want vrienden kunnen nooit week in week uit volledig in dienst staan van jouw dromen. Julia richt zich volledig op mij en door haar fysieke afwezigheid werd ze een stem in mijn hoofd. Een stem die meedacht. Ik hoefde niet langer in mijn eentje te ploeteren. Maar toen zij voorstelde om op termijn een mentor te zoeken in de schilderkunst, iets wat ik heel eng vond, realiseerde ik me dat een life coach weliswaar meedenkt, inzichten verschaft en een stok achter de deur is, maar dat ík de stappen moest zetten.

Ik weet inmiddels precies welke uitvluchten ik verzin om iets niet te hoeven doen. Een life coach is heel confronterend. Wat wil je en waarom doe je het niet? Je merkt aan alles dat Julia psychologe is, al is coaching absoluut geen therapie. Coaching is op het heden en de toekomst gericht, niet op het verleden. Het enige raakvlak met therapie is dat je onderzoekt in hoeverre je kwelgeesten, de stemmen uit je verleden die zeggen dat je iets niet kunt, gelijk hebben. Je kijkt in hoeverre die onzekerheden je belemmeren in het nastreven van je doelen.

Waarom blijf je researcher terwijl die baan je zoveel stress bezorgt en je geen ambities hebt in de it-sector? Julia bleef het vragen. Drie maanden had ik geen antwoord, maar toen drong het tot me door dat ik simpelweg bang was om tegen mijn baas te zeggen dat het werk me niet beviel. Ik ben iemand die altijd aardig wil zijn. Zonder dat ik me ervan bewust was, had ik me volledig gevoegd naar die functie. Ik had zelfs mijn kleding aangepast, liep erbij als een grijze muis. Omdat ik niemand tot last wilde zijn. Maar, zoals Julia stelt, als je in een hoekje braaf gaat zitten afwachten, gaan mensen en kansen aan je voorbij. Ik had nog geen ander werk, maar ik was intens opgelucht nadat ik mijn ontslag had ingediend.

Ik ben heel gericht gaan solliciteren naar een bijbaantje van tweeënhalve dag in de culturele sector en heb duidelijk gesteld welk salaris ik nodig had om rond te komen. Een maand later kon ik op drie plaatsen beginnen. Ik koos voor de boekenbranche. Al is het geen werk waarbij mijn intelligentie op de proef wordt gesteld, ik heb wel leuke, inspirerende collega's en een goed salaris.

De voltooiing van mijn eerste plan wierp onmiddellijk zijn vruchten af. Verlost van stress werd mijn schilderproductie hoger en mijn werk beter. Voor een zomeropdracht haalde ik het hoogste cijfer van de academie. Ik was trots op mezelf. De grijze it-mantelpakjes verruilde ik voor kleurige kleding en sinds lange tijd voelde ik me weer energiek, aantrekkelijk en verlangde ik weer naar een man.

Ik wist inmiddels dat het een creatief iemand moest zijn, het liefst een kunstenaar, want ik wilde niet op de bank handjes vasthouden, maar schilderen. Het mannenplan kon in actie worden gezet. Het klinkt lachwekkend. De liefde is niet af te dwingen, natuurlijk. Het enige wat je kunt doen is de voorwaarde creëren. Als je, zoals ik in de voorgaande jaren, niet openstaat voor afspraakjes, gebeurt er uiteraard niks.

Mannen een kans geven, sprak ik in juni met Julia af. Het was in dezelfde periode dat ik een mentor zocht voor het schilderen. Er was een jonge Nederlandse kunstenaar die ik al jaren bewonderde. Toen ik voor het eerst zijn werk zag, was ik niet meer weg te slaan uit de galerie waar hij exposeerde. Hij was mijn grootste voorbeeld. Bij zijn galeriehoudster vroeg ik of hij schildercursussen gaf. Zij zou het navragen en liet me vervolgens weten dat hij was gestopt met het geven van workshops. Maar ik was uitgenodigd in zijn atelier om mijn werk te laten zien.

De eerste afspraak zei ik af, ziek van de zenuwen. Toen ik hem uiteindelijk ontmoette, was ik zo onder de indruk dat ik ondanks zijn bemoedigende woorden over mijn schilderijen, niet durfde te vragen of hij mijn mentor wilde zijn. Een gemiste kans, dacht ik. Maar een week later kreeg ik een kaartje. Of we een hapje samen konden eten. Hij wilde me beter leren kennen. Een jaar geleden was ik absoluut niet op die uitnodiging ingegaan. Nu is hij mijn vriend, en natuurlijk, ik leer van hem.

Zo zie je maar, als je een balletje aan het rollen brengt... In acht maanden tijd leef ik een betere versie van mijn leven. De gaten zijn opgevuld, de rotte plekken eruit gehaald. Ik heb mezelf beter leren kennen en onnodige angsten overwonnen. Ik heb niet meer het idee dat het leven aan me voorbijgaat. Dit is het. Volgende week heb ik een afsluitend gesprek met Julia, wat niet betekent dat ik nu ga stilstaan. Ik hang nog steeds niet in het Stedelijk Museum en financieel heb ik de zaken nog niet helemaal op orde. Maar ik weet hoe ik in de toekomst verder moet. Ik heb van mijn life coach geleerd mezelf te coachen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden