Column

Ik laat me niet islamiseren

'Achter de islamisering van Europa schuilt een plan', zei wetenschapster Machteld Zee deze week in het AD. Het klonk eng, verontrustend. Ik werd dan ook erg nieuwsgierig naar dat plan, maar Zee vertelde er verder niets over. En Wierd Duk, de 'reizende commentator' van het AD, schreef alles zomaar op, zonder een vraag te stellen.

Peter Middendorp
Moslims bidden in een Franse moskee. Beeld Steven Wassenaar
Moslims bidden in een Franse moskee.Beeld Steven Wassenaar

Zou het plan achter de islamisering van Europa ook misschien gewoon de islamisering van Europa kunnen zijn? Ik ben natuurlijk geen wetenschapper, maar het woord zegt het al een beetje, en gelovigen staan er allerwegen om bekend - als het aan hen ligt, helpen ze zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen naar Onze Lieve Heer.

Ik laat me trouwens niet islamiseren. Als ik de gemiddelde Nederlander zo aanhoor, de laatste vijftien jaar, heeft die ook wel wat beters te doen. Maar volgens Zee maakt het niet uit wie je bent, wat je doet of welke keuzes je maakt - geïslamiseerd word je toch, want er is een vijfde colonne van 'leidende multi-culturalisten' werkzaam in ons land, die met die geheime plannenmakers van de islamisering samenspannen.

Net als in haar boek, aanleiding voor het AD-interview, leverde Zee geen voorbeelden bij haar beweringen, ook geen kleine illustraties. Over de werkwijze en het diepere wezen van de zelfrijzende commentator Duk ga ik binnenkort wat uitgebreider in, nu volstaat dat hij opnieuw verzuimde naar wie, wat, waar en waarom te vragen.

Ik staakte mijn lectuur en stelde mezelf de vraag: had ik ooit van een slechtere wetenschapper dan Zee gehoord? Ik bedoel: zelfs Diederik Stapel begreep dat je stellingen van bewijs moet voorzien, al fabriceerde hij dat vervolgens zelf. Ja, dacht ik, jazeker had ik daarvan gehoord, Thierry Baudet natuurlijk, stom.

Het werk van Baudet bestaat uit drogredeneringen en verkrachte logica. Als nazi's vreemdelingen slaan, is dat Merkels schuld, want zij liet ze toe. Of deze, ook mooi: Hitler wilde Europa veroveren, de EU wil Europa verenigen, dus: EU = Hitler.

Ik heb me altijd afgevraagd hoe zo iemand door de universiteit kon rollen, kon afstuderen, promoveren zelfs. Maar nu las ik in het AD dat Zee bij Paul Cliteur is gepromoveerd, dezelfde wetenschapper die ook Baudet heeft geproduceerd.

Aha - eindelijk was het complot gekraakt, al ging dat dan niet zonder een complottheorie. Als de vraag is 'Hoe komen de oplichters aan hun academische papieren?' kunnen we voortaan antwoorden: 'Die krijgen ze van elkaar.'

Een andere vraag - hoe krijgen zij hun onwaarheden ook nog eens de publieke ruimte in? - is nu ook meteen beantwoord. That's where Wierd Duk comes in, met zijn vrienden Cliteur, Leon De Winter en Theodor Holman, op wier ruggen Duk geklommen is, anders kon je hem niet zien.

Laatst zag ik een deel van deze mannen op een foto van de uitreiking van de Pim Fortuynprijs. Elk jaar geven de mensen rond de Fortuynprijs de Fortuynprijs voor het vrije woord aan een van de mensen rond de Fortuynprijs. Ik weet niet of ze allemaal al aan de beurt zijn geweest, anders maakt Zee een goede kans.

Peter Middendorp op Twitter: @Petermiddendorp

In een eerdere versie van deze column stond: 'Maar nu las ik in het AD dat Zee bij Paul Cliteur en Afshin Ellian is gepromoveerd, dezelfde wetenschappers die ook Baudet hebben geproduceerd.' Afshin Ellian was van Machteld Zee noch Thierry Baudet de promotor; Zee is alleen bij Paul Cliteur gepromoveerd, Baudet bij Paul Cliteur en Roger Scruton. Ellian was wel lid van de promotiecommissie van zowel Baudet als Zee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden