Column

'Ik kreeg erg behoefte aan Ritalin tijdens de Nationale IQ Test'

De echte uitdaging tijdens de Nationale IQ Test 2014 zat 'm in het niet in slaap vallen, schrijft columnist Martijn Simons. 'De studenten hoog, de vuilnismannen en de beveiligers laag. Niks nieuws onder de zon.'

Kelly van der Veer klapt als zij te horen heeft gekregen dat zij haar score bij de Nationale IQ Test van BNN met twee punten heeft verbeterd. Dit jaar scoorde ze een IQ van 79, in 2005 bleef ze steken op 77. Rechts presentator Patrick Lodiers. Beeld null
Kelly van der Veer klapt als zij te horen heeft gekregen dat zij haar score bij de Nationale IQ Test van BNN met twee punten heeft verbeterd. Dit jaar scoorde ze een IQ van 79, in 2005 bleef ze steken op 77. Rechts presentator Patrick Lodiers.

Spelletjes op televisie, het is om de een of andere reden vooral iets voor jongens. Een wedstrijdje verplassen. Nog nooit heb ik een groepje meisjes horen praten over hun score bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Nee, die dingen zijn voor jongens.

Woensdag zag ik de Nationale IQ Test 2014, de 'moeder aller testen'. Ik was niet de enige, er keken een kleine 2 miljoen mensen naar. Erg veel voor zo'n weinig dynamisch programma. En waarschijnlijk niet alleen maar jongens. Gepresenteerd door het contrastrijke duo Valerio Zeno en Patrick Lodiers. Zeno zag eruit als de halve Italiaan die hij is (donker pak, strak zwart kapsel, dito snorretje). Lodiers op zijn beurt leek net uit bed gestapt, het haar warrig, wat hakkelige presentatie.

Er zat ook een wetenschapper op het podium, die af en toe wat duiding gaf. Anders geloven de mensen niet dat het echt is.

De test was, in tegenstelling tot alle andere examens en toespraken de laatste tijd, niet gekraakt en uitgelekt, dus moest de nieuwsgierige of met een overmatige hoeveelheid bewijsdrang gezegende televisiekijker maar liefst een uur en drie kwartier (!) opletten. En dat voor zestig vragen. Dat is bijna twee minuten per vraag. En dat was volgens mij de werkelijke uitdaging, niet de vragen, want die waren niet van een belachelijk niveau, hoewel het nu en dan snel ging. Nee, de echte uitdaging zat 'm in het niet in slaap vallen, vooral tijdens de intens saaie interviewtjes tussendoor. Ik kreeg ontzettende behoefte aan Ritalin, zeker nadat ik dinsdag bij DWDD Arie Boomsma zag uitleggen dat je van een goede dosis van dat spul ontzettend gefocust werd. Ja, dacht ik, net als van speed: hard werken, niet slapen. Kijken hoe lang je dat volhoudt.

Prem Radhakishun steekt zijn duim omhoog nadat hij als eerste is geëindigd bij de Nationale IQ Test van BNN. Hij scoorde een intelligentiequotiënt van 116 in het vak van de bekende Nederlanders. Beeld null
Prem Radhakishun steekt zijn duim omhoog nadat hij als eerste is geëindigd bij de Nationale IQ Test van BNN. Hij scoorde een intelligentiequotiënt van 116 in het vak van de bekende Nederlanders.

Uitgangspunt van de hele show was het bijstellen van vooroordelen. Waren de nagelstylisten echt zo dom, wisten de blondjes echt niks. En waren de vuilnismannen (die direct lekker werden weggezet: 'Dan had je maar een vak moeten leren', zei Valerio) echt tot niets meer in staat dan 'andermans rotzooi' opruimen.

De onvermijdelijke bekende en minder bekende Nederlanders, type Willibrord, Matsoe Matsoe, Kelly, Thijs Willekes, scoorden laag, middelmatig, of hoog. Geen verrassingen voor henzelf in ieder geval. Ook de in vakken bijeengedreven groepen scoorden zoals van hen verwacht werd. De studenten hoog, de vuilnismannen en de beveiligers laag. Niks nieuws onder de zon.

Bij de BN'ers had uiteindelijk, na bijna tweeënhalf uur kijken (en proberen niet weg te zappen) Kelly het laagste IQ en won Prem. Tsja. Die loopt nu, bijna niet merkbaar, nog iets verder met zijn borst vooruit. Gelukkig maar dat we onze vooroordelen niet hoefden bij te stellen.

Martijn Simons is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden