'Ik kostte meer dan die 2 ton, waar iedereen nu boos over is'

RECTIFICATIE In de rubriek Klopt dit wel? werd aandacht besteed aan een bewering van Marc Calon in een interview in de Volkskrant over de ophef over zijn salaris toen hij in 2009 voorzitter van Aedes werd, de branchevereniging  van woningcorporaties. In het stuk is ten onrechte de suggestie gewekt dat Calon zich via een bv wilde laten betalen om zijn aanspraak op wachtgeld bij de provincie Groningen niet te verliezen. Deze constructie heeft zich niet voorgedaan en er is ook geen aanwijzing dat Calon de intentie had om zijn inkomsten in een eigen bv onder te brengen. Calon stelt dat hij nooit een bv heeft gehad. Ook heeft Calon nimmer aanspraak gemaakt op wachtgeld of wachtgeld ontvangen. Dat heeft de provincie bevestigd. De verkeerde veronderstelling over zijn intenties is ontstaan omdat de toenmalige minister, Eberhard van der Laan,  Calon destijds uitdrukkelijk verzocht af te zien van een 'onduidelijkheid oproepende managementfee-constructie'. Hij wilde dat Calon in loondienst zou gaan en zich niet als zelfstandige zou laten inhuren, zoals Aedes aanvankelijk van plan was. Calon stemde daarmee in. De column van Sheila Sitalsing berustte eveneens op de bovengenoemde onjuiste veronderstelling.

Gijs Herderscheê
Marc Calon Beeld Novum RegioFoto
Marc CalonBeeld Novum RegioFoto

Marc Calon (PvdA) haalde dinsdag in de Volkskrant herinneringen op aan de ophef over zijn salaris toen hij in 2009 voorzitter van Aedes werd, de lobbyclub van woningcorporaties. Hij zou voor wekelijks drie dagen 200 duizend euro per jaar krijgen. Maar hij moest onder druk van minister Van der Laan (ook PvdA) genoegen nemen met 150 duizend euro én in loondienst van Aedes. Calon kan er nog niet over uit. 'Ik zei: maar dat kost Aedes meer dan die 2 ton bruto, waar iedereen nu zo boos over is.'

Calon heeft gelijk. Aedes was duurder uit doordat Calon in loondienst kwam. Want boven op de 150 duizend euro die Calon de afgelopen zeven jaar kreeg, moest Aedes ook nog premies voor sociale verzekeringen en pensioen afdragen.

Maar dat is het punt niet. Want Calon was in 2009 net 50 jaar en had er tien jaar opzitten als provinciebestuurder. Volgens de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers had hij daarom recht op wachtgeld tot zijn pensioen: een gegarandeerd inkomen van 80 duizend euro in het eerste jaar en daarna jaarlijks 70 duizend tot zijn 65ste.

Wachtgeld

Maar als er inkomsten zijn, wordt dat afgetrokken van het wachtgeld. Door de twee ton aan zijn bv te laten uitbetalen, had Calon nog geen inkomsten. Die zou hij pas hebben als hij de bv liet uitbetalen. Dat was niet nodig want hij had al inkomsten: zijn wachtgeld. Nu zou hij via de bv leuke dingen doen met het geld: land kopen voor zijn boerenbedrijf, nog een huis, boot, auto of beleggen in aandelen. Deze constructie werd bekend als 'Calon-socialisme'.

Van der Laan was voorheen arbeidsjurist en doorzag het plan. Hij dwong Calon in loondienst te gaan, waardoor hij inkomsten had. Dat werd gekort op zijn wachtgeld, dat op nul werd gezet. Zeven jaar is Calon Aedes-voorzitter geweest. Dus heeft Van der Laan de belastingbetaler een half miljoen euro bespaard.

Op 1 januari 2017 wordt Calon voorzitter van de lobbyclub van boeren en tuinders, LTO Nederland. Daar krijgt hij een 'normale marktconforme bestuurdersvergoeding', laat de club weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden