'Ik kook 360 dagen per jaar'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 6 november.

null Beeld
Beeld

Een slimmere vrouw bevalt uitstekend

Brief van de dag

Ik bied me direct aan om me psychologisch te laten onderzoeken door professor doctor R. Vonk. Ik woon al 15 jaar gelukkig samen met een vrouw die veel slimmer is dan ik: en het bevalt uitstekend! Ik hoop dat we dan ook samen heel erg gezond oud worden.

Mijn vrouw is niet alleen slimmer, ze werkt ook fulltime als hoofd van een grote organisatie, voert complexe overnames uit, is fysiek soms sterker (loopt marathons, ik neem de lift), bepaalt welke auto we rijden en verdient het dubbele van mijn salaris. Ik, als parttime werkende archeoloog, doe ook de was, haal alle boodschappen en kook 360 dagen per jaar.

Het onderzoek dat professor Vonk aanhaalt (O&D, 5 november), gaat uit van hoe mannen zich zouden gedragen in de omgang met slimmere vrouwen. Wellicht kan ze (baanbrekend?) onderzoek doen naar hoe mannen zich daadwerkelijk gedragen in relaties met vrouwen die slimmer zijn en meer verdienen dan hun partner.

In ruil voor een heerlijke lunch en een kopje koffie kom ik graag naar de universiteit om allerlei vragenlijsten in te vullen.

Christo Thanos, Leiden

Zwarte chocola

En ik maar, gelegitimeerd door de gezondheidsclaims, braaf en gulzig dagelijks een portie verrukkelijke bijna zwarte chocola slikken/snoepen.

Komt die medicinale lekkernij helemaal niet voor in de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding, althans niet in het artikel hierover door Ellen de Visser (Ten eerste, 5 oktober). Hoe moet ik nu verder met mijn leven? Het tweede glas rode wijn is me ook al niet meer gegund!

Koos Dansen, Arnhem

Vondelingen

Naast de al bestaande (illegale, maar gedoogde) vondelingenkamers opent nu ook het Isala Ziekenhuis in Zwolle een vondelingenkamer (Ten eerste, 5 ovember). Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, vraagt zeer terecht aandacht voor alternatieven voor de mogelijkheid een baby anoniem achter te laten.

De voorstanders van vondelingenkamers vinden 'dat iedere baby recht heeft op leven' en vergeten dat een anoniem achtergelaten baby nooit zal kunnen weten wie zijn/haar biologische ouders zijn. Wat is de kwaliteit van leven als je met een dergelijk groot, onomkeerbaar en onoplosbaar vraagteken moet leven? Artikel 7 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind is er duidelijk over: ieder kind heeft recht op afstammingsinformatie.

Maureen Davis, Den Haag

Munt in crisis

Waarschijnlijk was het bij de Koninklijke Nederlandse Munt niet zo vreselijk misgegaan (Opening 5 november) als ze gewoon een financieel directeur hadden aangesteld in plaats van een chief financial officer.

René Appel, Amsterdam

Wedstrijdje gelukkig zijn

Als ik ergens klachten als vermoeidheid, stress, hoofdpijn en slecht slapen van krijg, is het wel een ingezonden brief zoals de 'Brief van de dag' van 5 november. Mij wordt verteld dat ik mijn energie beter kan gebruiken voor het aanboren van mijn vrouwelijke kwaliteiten, omdat ik dan op 'een makkelijker manier meer voor elkaar kan krijgen'. Wat zijn vrouwelijke kwaliteiten precies? En waar word ik als vrouw gelukkig van? In ieder geval niet van een wedstrijdje gelukkiger zijn, waarbij ik krantenkoppen onder ogen krijg als: 'Je hebt het beter getroffen als je geboren wordt als man' (AD, 3 november via Blendle). Misschien wordt het tijd dat we nadenken over het feit dat mannen zich wellicht minder kwetsbaar tonen door dezelfde genderstereotyperingen waar Karin van der Spiegel gebruik van maakt. Want ook voor mannen geldt: je wordt niet als man geboren, je wordt tot man gemaakt. Ik ga in ieder geval proberen wat te veranderen in onze op gender gefocuste samenleving, op een manier die bij mij past. Opdat we allemaal (nog) gelukkiger worden.

Mirthe de Boer, ambassadeur bij Emancipator, de Nederlandse organisatie voor mannenemancipatie

Emancipatie in zangvogelbos

'Voor het eerst hebben wetenschappers vastgesteld dat ook de kleur van het wijfje ertoe doet' en 'dat mannetjes met kleur statussignalen afgeven. Voor vrouwtjes zou dat weleens net zo belangrijk kunnen zijn' (Ten eerste, 5 november). Ik denk niet dat er, zoals de onderzoekers en de kop van het artikel zeggen, sprake is van emancipatie bij de vogels.

Ik denk dat de vogelwereld altijd zo was, maar dat de (heren) ornithologen nu zodanig geëmancipeerd raken dat zij het zien.

Hanneke Dominicus, Voorburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden