'Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het verhaal over Patricia Perquin las'

Strooptocht

Ik kon mijn ogen niet geloven, toen ik het verhaal las over de ontmaskering van Patricia Perquin alias Valerie Lempereur, schrijfster van Achter het raam op de Wallen (Vonk, 9 maart). Ik heb haar in 1983 leren kennen, en hoe.

Mijn vrouw werkte indertijd bij de crisisopvang en had 'een zwanger meisje' rond sluitingstijd aangemeld gekregen door een maatschappelijk werkster. Zij kreeg bij onszelf in Voorschoten een maaltijd en een bed. De volgende ochtend vroeg bleek de vogel gevlogen, waren alle gouden sieraden (erfstukken) gejat én mijn betaalkaarten.

Met de recherche had ik 'haar' identiteit snel te pakken, het bleek ene Daniel Lempereur uit Zeeland te zijn, die al gezocht werd. Een frêle jongeman, aan de drugs en feitelijk travestiet.

Lempereur was nog niet 'omgebouwd', kon zich perfect als meisje voordoen. Hij meldde zich als zwanger weggelopen meisje bij crisisopvangadressen in wisselende regio's en jatte dan 's nachts bij het gastgezin de boel bij elkaar.

De gestolen betaalkaarten waren meteen in Amsterdam voor 300 gulden per stuk verzilverd - zonder pasje. De sieraden hebben we niet meer teruggezien, ondanks herhaald speurwerk in Amsterdamse lommerds. De schade beliep circa 10.000 gulden. Mentaal was de dreun veel groter en langduriger, want je vertrouwt niemand meer. Het meisje had bij haar strooptocht in ons huis overal blauwe sporen kaarsvet achtergelaten, ook in de babykamer!

Maanden later was ik getuige à charge voor het OM bij de rechtbank in Zutphen. Daarbij zag ik hem terug, een klein zielig vogeltje, dat mij niet durfde aankijken. Ik had met hem te doen toen, wenste dat hij bij het toneel was gegaan. Nu ik het hele vervolg tot de 'Patricia Perquin'-creatie lees, denk ik dat zijn/haar vermogen om mensen op het verkeerde been te zetten sinds 1983 onveranderd is. Ik hoop dat het spitwerk van de Volkskrant en de publiciteit ertoe leiden dat niemand meer in Lempereurs fantasieën trapt.

Martin Kroon, (woonplaats bij redactie bekend)

Theater

Ik ben blij met het onderzoek dat de Volkskrant heeft verricht naar 'Patricia Perquin'. Ook ik ben door deze Valerie Lempereur behoorlijk geschoffeerd en de ontmaskering van deze dame als oplichtster biedt dan ook enige genoegdoening.

Belangrijker echter is de rol die de gemeente Amsterdam speelt in dit theaterstuk. Het Parool heeft vanaf het begin geweten van de columniste en het kan niet anders dan dat Lodewijk Asscher en burgemeester Van der Laan het wisten.

Is dat misschien de reden geweest voor die geheimhouding? Want als het uitkwam zou ze een stuk minder serieus zijn genomen.

Asscher heeft meerdere lange gesprekken met haar gevoerd en de burgermeester heeft gezegd dat hij weet wat er op de Wallen gebeurt dankzij haar boek.

Vervolgens is een groot deel van het prostitutiebeleid gebaseerd op adviezen die zij kregen van Lempereur. Deskundige organisaties en personen die zich al jaren bezighouden met prostitutie, verbijsterd achterlatend. Onder wie ik.

Het is duidelijk dat het stadhuis in de strijd tegen misstanden in de seksindustrie intrige en bedrog geoorloofd vindt. Het beleid heeft gezorgd voor onderling wantrouwen bij goedwillende bordeelhouders en organisaties die zich sterk maken voor de rechten van sekswerkers. Het stadhuis wil die mening niet horen. Dus durft men bijna geen tegengeluid meer te laten horen, uit angst een vergunning of subsidie te verliezen.

Mevrouw Lempereur kwam langs op het juiste moment en is naar mijn mening gebruikt als munitie. Beleid dat op deze manier tot stand is gekomen, moet op z'n minst serieus opnieuw worden bekeken en de mensen die menen dat deze manier van werken normaal is ook. Want zelfs op de Wallen gaan we zo niet met elkaar om.

Mariska Majoor, Amsterdam, ex-prostituee, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden