Ik kan niet wachten totdat een man de winnaar kust

De ingezonden brieven van dinsdag 17 mei.

Twee winnaars zoenen rondemiss.Beeld Theo van Sambeek

Brief van de dag: Ex aequo

Mooie man Tom Dumoulin wordt bijna dagelijks in de Giro d'Italia in het openbaar gezoend door twee mooie Italiaanse rondemissen en dat levert mooie foto's op. V. de Jager uit Amsterdam schrijft in deze rubriek op 12 mei: 'Ik kan niet wachten tot het moment komt dat aan de ene kant een mooie vrouw en aan de andere kant een mooie man staat, die de winnaar een kus geeft.'

Daar kan ik ook niet op wachten. Daarom bijgaande foto van rondemiss Lusanne van den Hurk die gekust wordt door de renners Alain van Katwijk (links) en Marcel Alma. Deze renners werden ex aequo als eerste geklasseerd in de Grote Ronde van Gerwen op 9 april 2007.

Cees van Keulen, Nuenen

Terechte winnaar!

Met een zangeres die ook nog kan zingen, met een lied waar ook nog muziek in zit, en met een verhaal met echte emoties, ben ik blij dat Oekraïne wint en dat Poetin met al zijn macht en miljarden roebels de overwinning toch niet kon kopen.

Oekraïne: terechte winnaar!

Kees Glerum, Ouderkerk a/d IJssel

Laatstewilpil

Aleid Truyens vraagt de lezer wie iemand kent die niet ernstig ziek is, niet depressief of suïcidaal, geen akelige pijnen lijdt en die toch dood wil (Ten eerste, 14 mei). Degene die ik ken, is inmiddels door versterving overleden. Het was mijn schoonmoeder, 98 jaar oud, die zeker al 10 jaar eerder aangaf genoeg te hebben geleefd. Omdat ze alleen maar aan het leven leed, kwam zij niet voor euthanasie in aanmerking. Zij is direct na haar 98ste verjaardag gestopt met eten en dronk nog minimaal. Na 5 weken stierf ze. Zij was een sterke vrouw met een sterke wil en een groot doorzettingsvermogen. Tijdens het verstervingsproces was ze blijmoedig.

Maril Vossen, Bunde

Laatstewilpil 2

Aleid Truijens heeft kritiek op het beleid van de NVVE inzake de laatstewilpil. Zij vraagt zich af wie iemand kent die niet ernstig ziek is, niet depressief of suïcidaal, geen akelige pijnen lijdt en toch dood wil. Dat was het geval bij mijn inmiddels overleden moeder. Zij vroeg de verpleeghuisarts haar die pil te verstrekken en kreeg als antwoord: onbespreekbaar.

Het lijkt me voor sommigen die een dergelijke wens koesteren heel goed om eens na te gaan wat er aan hun leven zou kunnen verbeteren en of dat realiseerbaar is, zodanig dat de doodwens verdwijnt. Haar kennende zou mijn moeder die bemoeizorg gelaten over zich heen laten komen en dan vragen: krijg ik nou de pil?

Wilt u mensen steunen die graag zelf willen beschikken over zorg op maat bij een voltooid leven, wordt dan lid van de NVVE.

René Gruythuysen, Den Haag

Beeld ANP

Laatstewilpil 3

Mijn moeder was 95, glashelder, vrolijk, maar toen haar benen haar in de steek lieten, was ze er wel klaar mee. Nog bijna twee jaar moest ze het leven uitzitten vanwege haar geloof. Ze was vriendelijk, wijs, charismatisch en flexibel. Toen iemand wilde verhuizen, had ze er geen enkele moeite mee naar een ander service-appartement op een andere verdieping te gaan. De laatste dagen waren verschrikkelijk, omdat zelfs toen de professionals niet ingrepen. Een half uur nadat ik aankondigde, dat ik maatregelen zou treffen - ze lag half in coma - ging ze gelukkig eindelijk naar haar hemel. Ik deel niet Aleid Truijens opvatting dat het in Nederland goed geregeld is.

Bernard Tomlow, Utrecht

Laatstewilpil 4

Met genoegen heb ik het artikel van Aleid Truijens gelezen. Knap en deskundig zoals zij de zaken recht zet die de NVVE probeert krom te trekken, perfect artikel. Mijn schoonmoeder heeft jaren aan dementie geleden voor ze overleed, ze was vrolijk en tevreden maar herkende ons niet meer, we hadden die periode niet willen missen. Ik houd mijn hart vast als mensen van de NVVE hun wil doordrukken.

Wolter Nijsingh, Appelscha

Zakendoen met Erdogan

We moeten zakendoen met Erdogan. Aldus Martin Sommer in de krant van 14 mei. Hoezo zakendoen? In Nederland wonen zeventien miljoen mensen. In New York wonen twintig miljoen mensen. Vliegend over Nederland zie je meer onbewoond groen dan bebouwing. Uit dat groen kunnen nog best wat hapjes genomen worden, niet alleen om het aantal inwoners van New York te evenaren, maar ook om een grote stap te zetten in de ontgrijzing van Nederland. Vervolgens zwaaien we nog een keer vriendelijk naar Erdogan en doen de Europese deur voor zijn neus dicht en kan hij ontdekken dat Turkije geen groot en machtig land is, maar straatarm.

Andreas Schelfhout, Oudwoude

Zakendoen met Erdogan 2

Martin Sommers betoog lijkt een pleidooi om te zwichten voor chantage en intimidatie van de Turkse tiran. 'Ik ben dol op Umar', stelt Sommer. Toch lijkt hij best bereid haar te offeren en het sluiten van kranten, het gevangen zetten van journalisten et cetera te accepteren want ach, niets nieuws onder de zon toch? En we hoeven, aldus Sommer, Erdogan tenslotte geen 'indrukwekkende leider' te noemen. Nee, Martin, nog niet... nog niet. Ik vrees evenwel dat je zelfs daartoe bereid zou zijn...

Ron van den Berg, Monnickendam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden