'Ik kan niet tegen mijn verlies, zo simpel is het eigenlijk'

Je mag hem een klootzak vinden of een irritante speler. Het zal Kevin Strootman een zorg zijn. Zolang hij aan het eind van het EK voor spelers tot 21 jaar maar met de beker in zijn handen staat.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

Als ravottende scholieren gooien de spelers van Jong Oranje elkaar in het water, een dag na de benauwde overwinning tegen Duitsland. Aan het strand, nabij het spelershotel in Tel Aviv, zegt aanvoerder Kevin Strootman dat hij ook wel weet dat het geen gestroomlijnde operatie was, het eerste groepsduel op het jeugd-EK.

Hij knikt instemmend als de wisselvalligheid van het optreden ter sprake komt. Maar hij benadrukt ook graag het positieve. 'Het is wel mooi om voor een toernooi te zeggen dat je alle 23 spelers nodig hebt. Donderdag bleek dat echt. Want Depay en Fer waren beslissend met hun invalbeurt.' De PSV'er zette voor, de middenvelder van FC Twente maakte uit zijn voorzet één minuut voor tijd 3-2.

Het is de derde ontmoeting met Strootman deze week en steeds weer blijkt hoe volwassen en kritisch hij zijn spel en dat van het team analyseert. Niets wordt geromantiseerd en met een mild ironische blik houdt hij zijn eigen reputatie tegen het licht.

'Al vinden ze mij aan het eind van het toernooi nog steeds een klootzak en een irritante speler, als we met die beker staan, vind ik dat allemaal prima.'

Het gaat dan al een tijdje over zijn gedrag, dat nogal eens ter discussie staat. Gezicht op onweer, wapperende armen vol onbegrip, klagen bij de scheidsrechter: het is een bekend beeld geworden. Het is een onderdeel van zijn spel dat nogal afleidt van de geweldige middenvelder, die hij kan zijn.

Niet voor niets gonst het van de transfergeruchten. Hij zou zijn carrière voortzetten bij Manchester United. Op die berichten wil hij niet reageren. Hij concentreert zich op het EK. Met een kwinkslag zegt hij: 'En dan kom ik daarna wel met een mededeling.' Geintje dus.

Dat Strootman (23) weerstand oproept, realiseert hij zich. Al vindt hij dat hij ook vaak wordt gezocht. 'Als we een minuut voor tijd voorstaan en ik zwaai met mijn handen naar teamgenoten om de rest mee te krijgen, is het alleen maar goed. Verliezen we in de slotfase, dan is het frustratie.

'Natuurlijk denk ik weleens: 'Dat had ik beter niet kunnen doen.' En natuurlijk praat ik daar weleens over met trainers en de bondscoach. Ik neem echt wel dingen aan. Het is niet dat ik zo dom ben dat ik alleen maar doe wat ik zelf denk dat goed is.'

Een typisch Strootman-moment deed zich donderdag al voor in de openingsfase van de wedstrijd tegen Duitsland. Opponent Sebastian Rudy lag even een paar tellen naar lucht te happen, nadat de aanvoerder van Jong Oranje hem stevig had opgevangen. Met een grijns zegt Strootman: 'Volgens mij liep hij tegen mij aan.'

Met die hem typerende actie zette hij de toon voor de sterke eerste helft van Jong Oranje. 'Ik ga altijd voor de winst, ook op trainingen. Daarin tracht ik iedereen mee te nemen. Ik kan niet tegen m'n verlies, zo simpel is het eigenlijk met mij', heeft hij eerder al gezegd.

'Het is niet zo dat ik 's ochtends wakker word en denk: oh ja, ik moet fel zijn op de training. Ik vind dat je zo moet zijn als je die verantwoordelijkheid krijgt van de bondscoach. Maar ik denk dat ik ook zo was geweest als ik geen aanvoerder zou zijn.'

Haast automatisch gaat het daarna over Mark van Bommel, met wie hij het afgelopen seizoen zij aan zij streed bij PSV. Ze lijken zo veel op elkaar, qua mentaliteit en gedrag. Beiden een bloedhekel aan verliezen, beiden getergd bij tegenslag. Zowel op het veld als in hun uitlatingen in de media. Het seizoen met PSV was er doorspekt van.

De club die snakte naar de landstitel in het jaar van het 100-jarig bestaan, bleef weer zonder gewenste hoofdprijs. Strootman observeerde Van Bommel desondanks vol bewondering. 'Na een wedstrijd, als iedereen er doorheen zat, probeerde hij juist het positieve naar boven te halen. En andersom: als we hadden gewonnen, hield hij iedereen bij de les.

'Als iemand te laat kwam, wees hij ons gelijk op onze verantwoordelijkheden. Ook als ik wat verkeerd deed, kreeg ik de volle laag. En als hij zelf de fout was ingegaan, accepteerde hij het ook dat hij kritiek kreeg.'

Zelf is hij nog niet zover, zegt Strootman. Op de vraag of hij überhaupt weleens tevreden is over zichzelf volgt een stilte. Daar moet hij zelf ook wel om lachen.

Dominant

Gevraagd naar de wedstrijd die in zijn ogen de beste was uit zijn carrière, reageert hij eerst afwerend. Na enig aandringen komt hij uit bij een competitiewedstrijd met zijn vorige club FC Utrecht tegen Ajax. Strootman was dominant aanwezig, verdedigde voortdurend vooruit. Hij viel op bij de toenmalig bondscoach Bert van Marwijk. Vorig jaar was hij erbij in Polen en Oekraïne, tijdens het voor Oranje desastreus verlopen EK. Strootman zat op de bank en voelde zich vooral supporter.

'Zoveel toernooien heb ik niet gespeeld, daarom wilde ik er zo graag bij zijn in Israël', zegt hij. 'Op het EK van 2012 heb ik geen minuut gespeeld. Toen had ik een andere status. Natuurlijk heb ik de les geleerd van wat daar is misgegaan als team. Maar ik wil dat niet oprakelen. Zo dramatisch was het ook weer niet.'

Kan een goed jeugd-EK, met een mogelijke titel, zijn seizoen nog redden? 'Wat ik hier ook bereik, ik blijf denk ik met teleurstelling terugkijken op het seizoen bij PSV. Alleen: ik kan hier persoonlijk veel mee goedmaken. Al koopt de club daar niets voor.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden