'Ik kan niet geloven dat we zo goed hebben gespeeld'

De Nederlandse handbalsters hebben dinsdag eindelijk het spel laten zien waarmee het bij het WK in december de harten van vele fans en nieuwe tv-kijkers veroverde. In een sterk gespeelde kwartfinale werd thuisland Brazilië met ruim verschil verslagen: 32-23.

Lois Abbingh viert een goal tegen Brazilië. Beeld anp
Lois Abbingh viert een goal tegen Brazilië.Beeld anp

Het was een wederopstanding van het team dat in de groepsfase opvallend tam had geopereerd. De verdediging was niet dicht, de productie niet op orde. 'Maar het toernooi begint nu pas', kon bondscoach Henk Groener zeggen, toen hij vrijdagavond wist dat zijn ploeg tot de kwartfinale was doorgedrongen.

In de knock-outfase in Rio kwamen oude Nederlandse eigenschappen weer boven. Er werd snel gespeeld. Er werd slim gehandbald. De ploeg gaf de voorsprong niet snel weg, zoals eerder in de wedstrijden tegen Zweden en Korea gebeurde. Er werd uitgedeeld en geïncasseerd, de afgesproken tactiek werd uitgevoerd.

Coach Groener vertelde de NOS: 'Het is helemaal gegaan zoals wij wilden. We wisten dat de Brazilianen fysiek sterk zijn. Dat betekent dat wij hard moesten spelen en hun aanval slopen. Dat is gelukt.'

Brazilië had mogelijk de fout gemaakt Nederland uit te nodigen in de aanloop van het olympische toernooi. Er werd tweemaal geoefend tussen beide landen. De nationale ploeg verloor een keer en pakte de tweede wedstrijd stukken beter aan. Het gelijkspel van de preolympische periode gaf vertrouwen voor de kwartfinale van dinsdag.

De speelsters acteerden eindelijk naar hun mogelijkheden. In de opbouw kwamen Lois Abbingh en Estavana Polman nu wel tot hun recht. Polman, kampend met een liesblessure na eerder hersteld te zijn van een hamstringaandoening, kwam zondag tegen Rusland al beter in haar spel. Ze scoorde toen twaalf keer. Tegen Brazilië kwam ze aan zeven treffers.

Abbingh werd na aankomst in Rio getroffen door een beenblessure. Ze deed het in de groepswedstrijden rustig aan, maar dinsdag zette ze voldoende aan om tegen Brazilië tot vijf treffers te komen.

Estavana Polman in een fel duel. Beeld anp
Estavana Polman in een fel duel.Beeld anp

In diezelfde opbouwrij scoorde Laura van der Heijden een dikke voldoende. Ze schoot vijf uit zes, een internationaal hoogwaardig percentage van 83 procent. Nycke Groot, de mondiale vedette van het team, strooide met passes zoals zij alleen kan. Ze gebruikte haar slimheid om af en toe het tempo uit de wedstrijd te halen. De in Hongarije actieve professional geldt als het brein van de ploeg.

De cirkelspeelsters Danick Snelder en Yvette Broch kwamen samen tot een score van vijf goals. Geen kans van de zesmeterlijn werd gemist. Dat ging in de groepsfase ook vaak fout. Estavana Polman, het hoogblonde gezicht van de ploeg, was uitzinnig van vreugde na de wedstrijd.

Postiviteit

Zondag had ze al om positiviteit gesmeekt, ze vond alle kritiek op de olympische vorm van de vicewereldkampioen overdreven. Ze kon haar gelijk halen.

Polman zei tegen de NOS: 'We staan gewoon bij de laatste vier van de Olympische Spelen. Hoe geweldig is dat? Ze zeggen weleens dat je moet pieken op het juiste moment. Nou, dat hebben we gedaan. Dit was echt weer het Nederlandse team. We laten het op het juiste moment zien, dat is een kracht van ons. Nu doortrekken en in de halve finale knallen.'

Groener ging nog in op de vorm van eerdere wedstrijden. Hij kon nu, na een sterk herstel, zonder moeite erkennen dat die niet goed was. 'Iedereen liep haar vorm te zoeken op een toernooi waar ze nog nooit zijn geweest.'

In de tweede helft walste Nederland met liefst twintig goals in dertig minuten handbal over de kapot gespeelde Brazilianen heen. Lois Abbingh: 'ik kan niet geloven dat we zo'n goede wedstrijd hebben gespeeld. Ik kan het gewoon niet geloven. We wilden Brazilië afbluffen. We waren niet op ons best geweest. We moesten voorsprong houden in deze wedstrijd, anders krijg je het publiek als extra tegenstander.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden