'Ik kan lust niet verbinden met liefde'

Kees (68) heeft altijd moeite gehad met erecties. Hij verwijt het de katholieke kerk.

Beeld .

Ik heb me altijd afgevraagd toen ik klein was: waarom heb je voor hetzelfde lichaam twee handdoeken nodig? Als goede katholieken hadden wij twee rekjes in de badkamer. Op het ene hingen de handdoeken en washandjes voor het bovenlijf en op het andere voor het onderlijf. Mijn moeder leerde me dat alles onder de navel vies is.

Tot op de dag van vandaag bepaalt die opvoeding de manier waarop ik seksualiteit beleef. Ik sliep met mijn handen boven de deken, anders kreeg ik tikken van mijn vader, die beweerde dat jongens die masturberen ruggenmergverweking krijgen. Ik was 7 toen ik door de buurvrouw werd betrapt met mijn buurmeisje in de achtertuin. We lieten elkaar zien hoe wij er vanonder uitzagen, wat leidde tot adembenemende, onbekende gevoelens, verrukkelijk en geheimzinnig. Maar toen haar man, een politieagent, die avond voor de deur stond om alles aan mijn ouders te vertellen, kreeg ik straf. Dit was Limburg, jaren vijftig. De jongens werden zorgvuldig uit de buurt gehouden van de meisjes: andere scholen, andere verenigingen. Mijn moeder vertelde me veel later dat ze pas op latere leeftijd haar eerste orgasme kreeg, nadat ze een keer naar het VARA-programma Open en Bloot had geluisterd voor instructies.

Zelf heb ik als jongetje eens aan de kapelaan gevraagd waarom de kerk niet toestaat dat mannen zaad verspillen aan zichzelf, als God ervoor gezorgd heeft dat we per lozing miljoenen zaadcellen produceren. Alsof dat geen verspilling is. Schuld, boete en verlangen vormden het rookgordijn waarachter zich mijn seksuele ontwikkeling afspeelde. Op mijn 13de mocht ik met mijn hand in de maillot van mijn vriendinnetje, tegen de kou, zei ze. Maar toen al was seks te veel verbonden met kwaad en smerigheid om er argeloos van te kunnen genieten. Blotemeidenblaadjes onder mijn bed betekenden de mattenklopper.

Anderen, zoals sommige vrienden en mijn broer, konden zich toen ze volwassen werden makkelijk over de wrede bekrompenheid van onze jeugd heen zetten. Ik niet. Ik heb altijd moeite gehad met erecties bij nette meisjes, meisjes van wie ik hield. Je zou kunnen zeggen dat ik behoor tot de groep mensen die men gevoelig noemt. Ik heb in mijn hele leven maar bij drie vrouwen een orgasme gehad. En dan niet dagelijks of wekelijks, maar af en toe. Op het moment dat ik merk dat ik van iemand hou of dat ik diegene respecteer, blokkeer ik; alleen als de omstandigheden perfect zijn en alle variabelen bijdragen aan een gevoel van veiligheid, lukt het. Maar in de meeste gevallen verslapt mijn erectie binnen 10 seconden nadat ik bij een vrouw naar binnen ben gegaan.

En nu ik wat ouder ben en de testosteron minder wordt, lukt het helemaal niet meer. Met mijn huidige vrouw ben ik dertig jaar getrouwd. De jaren dat penetratie gevolgd door een orgasme wel eens lukte, zijn definitief voorbij. Als ik mezelf bevredig, is er niks aan de hand. Maar met een lieve vrouw, zoals mijn vrouw die ik hoog acht, blijf ik, ook na al die jaren samen, seks verbinden met iets wat niet hoort, smerig is. In mijn lijf kan ik lust niet verbinden met liefde. Dat dit met mij is gebeurd, verwijt ik de katholieke kerk. En ik ben bepaald niet opgegroeid te midden van ongeschoolde proleten. Mijn vader was in ons Limburgse stadje een van de notabelen. En toch had hij ontzag voor de kerkelijke macht. Ik stond er als klein jochie bij toen de pastoor tegen de burgemeester zei: houdt u het volk maar arm, dan hou ik ze dom. Dat hebben ze millennialang weten vol te houden. Als ik kardinaal Simonis zie, rijzen mijn haren letterlijk te berge.

Alles heb ik geprobeerd om die constante seksuele blokkade op te heffen, overal heb ik hulp gezocht. Psychiaters, psychologen, zelfs prostituees, maar niemand kon iets voor mij doen. Mijn hele wezen is doordrongen van iets wat niet te beïnvloeden is. Een seksuoloog raadde me aan tijdens de daad aan porno te denken, maar dat is het kind met het badwater verdrinken. Als ik met mijn vingers in een slip ging en daar die vochtige plek ontwaarde, kreeg ik al een erectie, maar die zakte in elkaar zodra een vrouw, door bijvoorbeeld mijn penis te pakken, mij tederheid liet voelen. Mijn eerste zaadlozing kreeg ik toen ik 25 was, toen was ik al getrouwd met mijn eerste echtgenote. Natuurlijk zit het in mijn karakter dat ik me er niet overheen kan zetten, maar ik ben niet de enige.

Naast de ontuchtaffaires is dit een andere, bijzonder pijnlijke uitwas van de streng katholieke opvoeding. Een vriend van me heeft zich een paar jaar geleden ten einde raad bij een regressietherapeut gemeld, maar het opnieuw beleven van zijn verdriet heeft alleen maar meer schade veroorzaakt. Inmiddels heeft hij alle contacten met familie en vrienden uit het verleden verbroken. Dat is het mij niet waard. Ook al slijt het verdriet nooit en ben ik er vast van overtuigd dat een orgasme met een vrouw extra voldoening geeft, hebben mijn echtgenote en ik een manier gevonden om intiem te zijn, zonder penetratie. Samen zoenen we en knuffelen we en als het op orgasmen aankomt, richt ik me vooral op haar genot. Met haar kreeg ik twee zonen, iets wat ik met mijn eerste vrouw niet aandurfde. Ik was bang mijn kinderen te belasten met mijn trauma.

Toen hij 13 was, heb ik mijn oudste zoon een pakje condooms gegeven en gezegd: ga hier maar eens mee oefenen. Dan hoef je straks niet zo te klooien. En, maar dat zei ik er niet bij, als je je nu al op je gemak voelt bij de gedachte aan seks met een vrouw, hoef je straks geen stille tranen te huilen.'

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Kees gefingeerd. Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden