'Ik kan er niet tegen als ze je vertellen wat je moet vinden'

Bij de PVV maken 'dictators' de dienst uit. Dus begon Arie-Wim Boer zijn eigen partij.

DOOR JOHN SCHOORL

Arie-Wim Boer en Hero Brinkman - dat gaat dus niet samen in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Boer, die maandag werd geïnstalleerd in plaats van de opgestapte PVV'er Cora Bot, wil trouwens ook niks met Geert Wilders te maken hebben.

Boer, van Lijst Boer, houdt niet van mannetjes die wel even vertellen wat dit hoofd Afvalputten van de gemeente Amsterdam ergens van moet vinden.

Maar hij stond op de lijst van de PVV, op nummer acht, en was door alle turbulentie in de partij opeens aan de beurt. Nu doet het wonderlijke feit zich voor dat de PVV in de Provinciale Staten in drie fracties uiteen is gevallen. Twee PVV'ers, Hero Brinkman en co, en Lijst Boer.

Arie-Wim Boer (49) heeft een olijk voorkomen en hij mag graag lachen, maar als het om Brinkman gaat, is humor niet zijn wapen. Hij was ooit een goede kennis van Brinkman, misschien wel een vriend. Brinkman zei op een dag tegen Boer: 'Joh, zou jij niet bij onze partij willen komen, voor de provincieverkiezingen.' Boer wilde dat wel.

Boer zit al lang in de politiek, eigenlijk vanaf het moment dat hij als 17-jarige folderde voor de VVD. Hij is voor de liberalen even raadslid geweest in Purmerend. De fractievoorzitter schreef hem voor dat hij geen eigen mening mocht hebben over het behoud van cultuurhistorische schepen. 'Dan donder je maar op', kreeg hij te horen. En dat deed hij.

Het werd tijd voor zijn jongensdroom, zo noemt hij dat, om een eigen partij te hebben. Met zijn buurman richtte hij Leefbaar Purmerend op, al liep dat niet helemaal lekker.

Er was een lokale politicus die deze naam had gekaapt en er kwam zelfs een rechtszaak van.

Arie-Wim Boer werd de man van Leefbaar Purmerend 2001 - die naam mocht wel. De partij knalde onmiddellijk naar een meerderheid in de gemeenteraad, Boer naar een kort bestaan als wethouder.

Terug naar Brinkman, die haalde hem over om op de verkiezingslijst van de PVV te staan. Hij moest naar een klasje, elke maandagavond van 6 tot 11. Vlaggen van de provincies uit zijn hoofd leren, hij moest de portefeuilles weten van de PVV'ers in Europa. Wat een onzin, dacht Boer.

Hij kreeg uiteindelijk een rotplek op de lijst, nummer 11. Ze wilden bij de PVV onervaren, kneedbare types in de hoogste regionen, en zo eentje was hij natuurlijk niet. Toen er aanstaande politici afvielen wegens gebrek aan een verklaring van goed gedrag, steeg hij met stip.

Zijn goede kennis Brinkman kon geen kritiek verdragen, merkte hij. Boer vond het onzin om vrouwen te weigeren in bussen omdat die een hoofddoekje droegen - en Brinkman was heel boos. Hij bepaalde wat er gedacht en gezegd werd, net zoals Wilders dat in Den Haag deed.

Vervolgens vaardigde Brinkman een twitter- en spreekverbod uit, op de avond van de provinciale verkiezingen, vorig jaar. Omdat Brinkman te laat was, liet Boer zich interviewen door de regionale televisie. 'Ben je niet goed bij je hoofd', liet Brinkman hem telefonisch weten. 'Dit was mijn aandachtsmoment.' Toen Brinkman later binnenkwam, zei hij dat Boer onbetrouwbaar was, en dat hij slecht luisterde. Tegenover de media ontkende Brinkman de schermutseling.

Ja zeg, dacht Boer. Dat doe je niet. Opeens begreep hij al die verhalen over Brinkman, over zijn agressieve gedrag en zijn drankprobleem. Hij was nu helemaal klaar met die PVV. Dat Meldpunt Oost-Europeanen was natuurlijk ook al verschrikkelijk. Ze spelen dictatortje bij de PVV, zo ziet Boer het. Een grote landelijke dictator, Wilders, die in de provincies zijn eigen dictators neerzette. Zoals Brinkman.

Hij komt er wel met zijn Lijst Boer. Hij krijgt steeds meer bekendheid, haalde al drie keer GeenStijl. Die ene keer was overigens niet zo leuk. Iemand had zijn verkiezingsposter aangepast, hem een bierpul in de hand gedrukt en zijn naam verandert in Arie-Wim Bier. Hij heeft aangifte gedaan.

Vervelend, want hij drinkt helemaal geen bier. Soms een wijntje, maar nu al maanden niks. Hij is in korte tijd 27 kilo afgevallen, op doorzettingsvermogen. Zo zit hij in elkaar, ook als politicus: hij wijkt niet van zijn pad af, dat je dat maar weet.

Hero Brinkman wil niet ingaan op de aantijgingen van Boer. Hij zegt hem veel succes te wensen in de Provinciale Staten. 'Hij zal het nodig hebben.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden