'Ik kan dit niet bij elkaar sparen'

Tienduizenden vroeggepensioneerden lopen bedragen tot 20 duizend euro mis door de verhoging van de pensioenleeftijd. Vier FNV-bonden willen via de rechter afdwingen dat de staat dit AOW-gat repareert.

Naam: Frits Bodewes (59)


Beroep: vanaf 18de gewerkt bij de Koninklijke Marine


Met vroegpensioen sinds: 1 december 2003


AOW-gat: 1 jaar


Inkomen: 1.500 euro netto per maand


'Ik had een fysiek zwaar beroep en ben op mijn 55ste gestopt met werken. Een paar maanden daarna werd de pensioenleeftijd verhoogd en was ik ineens de klos. Mijn vrouw werkt nog, noodgedwongen. We waren eigenlijk in de veronderstelling dat we het samen rustig aan konden doen.


'Op mijn eerste dag bij de brandweer heb ik een ernstig bedrijfsongeval gehad. Mijn arm staat daardoor krom en mijn enkel is vaak dik. Ik ben na het ongeluk weer aan het werk gegaan met de belofte dat ik op mijn 55ste kon stoppen en 80 procent van mijn salaris met toeslagen zou behouden. Dat is door maatregelen van de overheid nu nog 63 procent.


'Ik solliciteer nu om het gat van vijftien maanden te dichten, maar het werk ligt niet voor het oprapen. Ik denk wel dat het uiteindelijk gaat lukken, maar ik wil niet een nieuw bedrijf benadelen wanneer mijn enkel bijvoorbeeld weer opspeelt door een ongeluk dat bij de brandweer gebeurd is. Ik heb daarom in de zomer ook gesolliciteerd bij de landelijke brandweer. Op een ontvangstbevestiging na heb ik nog niets gehoord. Ik snap dat ze moeten bezuinigen, maar ik heb 33 jaar lang hard gewerkt en nu zijn ze er niet voor mij.


'Henk Kamp zei bij een debat over het AOW-gat nog dat er een speciale steunregeling kwam. Maar daarvoor mag je geen eigen bezit hebben. Ik ben niet van plan mijn huis op te eten, want ik heb er hard voor gewerkt en mijn vrouw ook. We zijn er trots op.


'Om voor de overbruggingsregeling in aanmerking te komen, verdien ik net te veel. Het is net alsof ze wisten waar ze die grens moesten trekken.


'Ik sta er gelukkig niet alleen in. De bonden doen hun best het gat voor ons te repareren. Ik verwacht veel van de rechtszaak, we staan in ons recht.'


'Weer aan de slag op mijn 65ste'

Naam: Kees van Vliet (58)


Beroep: was 40 jaar systeembeheerder


Met vroegpensioen sinds: 1 september 2010


AOW-gat: 1 jaar


Inkomen: 1.800 euro netto per maand


'Veertig jaar werkte ik bij de KPN toen ze gingen reorganiseren. Er moesten vijf- tot achtduizend mensen weg en de oude vut-regeling was net afgeschaft. De bonden hebben toen onderhandeld voor de mensen die er al veertig jaar werkten en de vut-regeling net gemist hadden.


'Het werd uiteindelijk een soort uitgeklede regeling met twee jaar vut, drie jaar levensloopregeling en vier jaar prepensioen. Ik heb het maar gedaan, want anders liep ik risico op ontslag en zou ik in het ergste geval een uitkering aan moeten vragen. Bovendien heb je met de WW niet dezelfde rechten als ik nu heb.


'Misschien is het achteraf dom geweest, maar dat is moeilijk te zeggen. Nu heb ik een AOW-gat en zou ik ruim 18 duizend euro bij elkaar moeten sparen om het te dichten. Met mijn vaste lasten en een studerende dochter is dat niet realistisch, maar ik probeer het wel. Ik ben deels weer aan het werk als chauffeur. Mijn kennis is te verouderd om nog als systeembeheerder aan de slag te gaan. Met mijn regeling mag ik bijverdienen om aan mijn oude salaris te komen, dat komt neer op 500 euro per maand. Ik verdien te veel om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling. Die geldt alleen voor mensen die een inkomen hebben tot aan 150 procent van het minimumloon. Die grens mogen ze wel wat ruimhartiger nemen, want je zit er al snel aan.


'Ik wil graag werken en voel me nu nog gezond, maar ik weet niet hoe dat op mijn 65ste is. Met mijn AOW-gat zou ik eigenlijk op die leeftijd ineens weer fulltime aan de slag moeten. Wie zit er nou te wachten op een man van 65? Voor 55-plussers is het al moeilijk om een baan te vinden.


'Ik vind het niet netjes van de overheid en ben blij met de rechtszaak.'


'We staan in ons recht'

Naam: Jaap in de Betouw (57)


Beroep: was 33 jaar brandweerman


Met vroegpensioen sinds: 1 november 2010


AOW-gat: 1 jaar en 3 maanden


Inkomen: 1.500 euro netto per maand


'Ik ben nu negen jaar gestopt met werken bij de Koninklijke Marine. Ik begon toen ik 18 was en heb er sindsdien altijd met veel plezier gewerkt. Het is een zwaar beroep, ik zat veel op de vaart en dan ben je de hele dag op je werk. Soms word je uitgezonden naar crisisgebieden. Daarom moest ik, net als andere militairen, op mijn 50ste met functioneel leeftijdsontslag.


'Mijn rang is sergeant-majoor en ik krijg een bijbehorende militairenuitkering van 1.500 euro per maand tot mijn 65ste. Daarna zouden mijn pensioen en AOW worden uitgekeerd.


'Maar door de nieuwe regels zit ik met een probleem. De AOW krijg ik nu pas op mijn 66ste, en ik zit dus met een AOW-gat van 1 jaar. Zonder dat geld kan ik niet rondkomen. Mijn pensioen is maar zo'n 600 euro per maand, en dat is niet voldoende om alle vaste lasten te dekken.


'Alleen de maandelijkse hypotheek op het huis dat ik kocht toen ik stopte met werken, kost me al meer dan dat. Met AOW zou het prima gaan. Dan kan ik de hypotheek en zorgkosten ophoesten. Maar nu loop ik in het jaar tot mijn 66ste zo'n 12.000 euro mis.


'Dat is zo'n groot gat dat ik het in die korte tijd niet meer bij elkaar kan sparen. Ik houd nu al rekening met mijn uitgaven om zoveel mogelijk geld opzij te kunnen zetten.


'Ik breng minder bezoekjes aan familie elders in het land, ga niet meer op vakantie, bezuinig op uitjes en boodschappen. Mocht het over een paar jaar echt niet anders kunnen, dan moet ik het huis te koop zetten.


'Allemaal omdat de overheid de AOW-leeftijd plotseling heeft verhoogd en geen rekening houdt met vroege uittreders. Ik zag het probleem direct aankomen, waarom de overheid dan niet?'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden