Ik huil als ik wil

'It's my party and I cry if I want to', sprak Elske ter Veld nadat ze als staatssecretaris van Sociale Zaken in 1993 huilend het veld had geruimd....

Bijdragen: Sanne ten Hoove en Raoul du Pré

Hans Wiegel, 26 april 1982 Begon te huilen tijdens een verkiezingsdebat nadat een toehoorder had gevraagd waarom weduwen wél en weduwnaars geen overheidspensioen kregen. De reden: de VVD-politicus was een halfjaar daarvoor zelf weduwnaar geworden. Wiegel schaamde zich achteraf.

Jan Pronk, 25 augustus 1993 Bracht snikkend verslag uit van zijn bezoek aan het door burgeroorlog geteisterde Somalië. Pronk had vluchtelingen gezien die stierven van de honger. 'Het is zo erg', stamelde hij met zijn handen voor zijn ogen.

Elske ter Veld, 4 juni 1993 Kon het niet verkroppen dat ze door haar eigen PvdA-fractie was gedwongen af te treden. Begon voor het oog van de camera onbedaarlijk te huilen.

Karin Adelmund, 23 augustus 1995 Kon haar emoties niet de baas tijdens een Kamerdebat over het herkeuren van WAO'ers. Raapte haastig haar papieren bijeen en verliet huilend het spreekgestoelte.

Hanja Maij-Weggen, 11 maart 1999 Liet haar tranen de vrije loop tijdens een verhoor van de enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer. De doorgaans koele en berekenende Maij die emoties toonde: niet iedereen vond dat geloofwaardig.

Karin Adelmund, 10 november 1999 Kreeg wederom een huilbui tijdens een Kamerdebat. Deze keer zouden het allochtone leerlingen zijn die de oud-staatssecretaris van Onderwijs tot tranen toe bewogen. Waarschijnlijker is dat ze huilde omdat de Kamer haar in het nauw had gedreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden