Lezersbrieven

Ik hou mijn hart vast voor het lijstje 'helden' van 2018

De ingezonden brieven van zaterdag 30 december.

null Beeld null

Oudejaarsblues

Het eind van dit jaar vervult mij met gemengde, overwegend sombere gevoelens. Zelfs de kerstdagen brachten hierin geen verlichting, hoe alle lampjes en glittertjes ook hun best deden. Je moet wel een aartsoptimist zijn om in deze tijden nog lichtpuntjes te zien.

Als klap op de (binnenkort weer af te steken) vuurpijl komt daar in de Volkskrant van 27 december het zoveelste lijstje langs, in dit geval van zogenaamd gewone Nederlanders. Daarin komen al onze 'helden' voorbij, zoals - om er een paar te noemen - Jan Roos, Annabel Nanninga, Johan Derksen en met stip op nummer 3 de al eerder geprezen en gelauwerde Thierry Baudet.

Ik probeer mezelf gerust te stellen met de gedachte dat deze mensen alleen op dit lijstje komen door de frequentie van verschijnen in de media.

Toch stelt het me niet helemaal gerust: velen, niet gehinderd door een kritische blik, zullen er een waardeoordeel aan verbinden. Reden voor hen om hun idolen nog meer te adoreren. Met name bij Baudet krijg ik een onbestemd gevoel: een man met enge ideeën in een leuke verpakking met een vlotte babbel, een gevaarlijke mix in populistische tijden. Goede kans dat de bubbel van zijn aanhangers nog flink gaat groeien. Potentiële kanshebber voor de eerste plaats in 2018? Ik hou mijn hart vast.

Aat de Jong, Middelburg

Niet genept

Dat Jezus werd geboren uit een maagd en zonder tussenkomst van een man acht VU-theoloog Cor Hoogerwerf met de kennis van nu ook onwaarschijnlijk. Kennelijk geloofden generaties vóór ons in de maagdelijke geboorte van Jezus: fake news. Zij wisten niet beter. Wij wel.

Dat Jezus bestaan heeft en dat hij geboren werd, zullen maar weinig historici bestrijden. Of we zijn geboorte op de juiste datum vieren, maakt volgens mij niet veel uit. We hebben ook jarenlang de verjaardag van de koningin op de verkeerde datum gevierd, zonder ons genept te voelen.

Dat voor een natuurlijke geboorte de tussenkomst van een man nodig is, weten we al heel lang. Maar wij christenen geloven niet dat de bevruchting van Maria natuurlijk was. Het geloof dat God uit liefde zijn zoon in de schoot van Maria heeft gelegd, is wat de christen tot christen maakt. Het maakt wel degelijk uit of het kerstverhaal fake news is of niet, je christen-zijn is hiervan afhankelijk.

Rik Ledoux (23), student theologie, Utrecht

Rik Ledoux: 'Wij christenen geloven niet dat de bevruchting van Maria natuurlijk was.' Beeld null
Rik Ledoux: 'Wij christenen geloven niet dat de bevruchting van Maria natuurlijk was.'

Weg is weg

IS heeft gruweldaden in Irak en Syrië gepleegd. Massagraven. Publiekelijke executies. Gruwelijke lijfstraffen en verkrachtingen. Ga zo maar door. Moeten we dan medelijden hebben met de familie van Houssein die actieve stappen heeft genomen om zich aan te sluiten bij een organisatie die verantwoordelijk is voor zulke daden? Met familie van Syriëgangers die willen dat Nederland hun kinderen terughaalt?

Ik dacht het niet. Alsof het van tevoren niet duidelijk was wat IS van plan was. Daarnaast zullen er andere redenen zijn geweest om af te reizen, die waarschijnlijk met (gebrekkige) assimilatie in Nederland te maken hebben. Als dat al mis ging, waarom zou dat nu dan wel goed gaan na een eventuele terugkeer? Het lijkt me sterk dat een aantal jaar in het kalifaat je een betere (Nederlandse) burger maakt. Daarom is de harde conclusie: voor deze mensen is geen plek meer in deze samenleving. Misschien pijnlijk voor Houssein, maar waarschijnlijk beter voor de samenleving. Sommige keuzen zijn nu eenmaal onomkeerbaar.

Robin Karout, Breda

Vrouwen en kinderen van IS strijders. Beeld null
Vrouwen en kinderen van IS strijders.

Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb bagatelliseerde het salafisme waartegen de AIVD nu juist waarschuwt. Van een burgemeester worden uitspraken verwacht op basis van inlichtingendiensten en niet op basis van zijn geloof.

Paul Schermers, Apeldoorn

En weg zijn ze

Ik erger mij al jaren aan de starters van de schaatswedstrijden. Waarom moet het allemaal zo lang duren, voordat ze weg mogen rijden? Vroeger heb ik ook veel wedstrijden gereden en duurde het ook geen vijf minuten voordat je weg mocht!

H. Drost, Haren

Lijstjes

Zullen we afspreken dat de Volkskrant volgend jaar nog maar één rankinglijst samenstelt en publiceert en er daarna definitief mee stopt in alle volgende jaren? Maak dan één keer een lijst met de top-50 van alle op dat moment verschenen rankings en gun de lezer daarna gewoon nieuws en achtergrondreportages. Ben ik de enige die daar blij mee zou zijn?

Coby Boonstra, Spijkenisse

Inkomstenderving

Ik hoop maar dat Apple-topman Tim Cook een schrikkeljaarcompensatieregeling in zijn contract heeft. Anders werkt hij eens in de vier jaar een dag voor niets en kost hem dat een kleine 3 ton in dollars. Dat kun je met goed fatsoen niet van zo'n man verlangen.

Henk Schut, Leeuwarden

Appletopman Tim Cook verdiende in 2017 102 miljoen dollar. Beeld null
Appletopman Tim Cook verdiende in 2017 102 miljoen dollar.

171 keer modaal

Goed voornemen voor 2018: het woord 'verdienen' voor Nederlandse bazen die 171 keer modaal verdienen niet langer te gebruiken. Dat een kleine groep lieden erin slaagt om zichzelf zoveel geld toe te schuiven heeft niets meer te maken met 'verdienen' in de zin van 'rechtvaardige beloning'.

Richard Rasker, Enschede

Liever Napoleon

Thierry Baudet in Volkskrant Magazine zegt het de jeugdige Victor Hugo na: Je veux être Chateaubriand ou rien. Bedenk wel dat Chateaubriand zelf eigenlijk het liefst Napoleon was geweest.

J. Gabriëls, Leiden

Nog even snel

Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel bij het lezen van sommige van de tips in 'Zes tips om nog dit jaar toe te slaan'. Voor de jaarwisseling medicijnen kopen die je nog niet nodig hebt. Nu snel geld uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt om de kans op toeslagen te vergroten. Het lijkt wel een cursus 'kosten ontwijken en toeslagen vangen' in een belastingalmanak.

Arie ten Cate, Berkel en Rodenrijs

Een doosje knalerwten is genoeg

Een belangrijke tip voor Nederlanders in het algemeen en de overheid in het bijzonder: verbied vuurwerk en verstrek aan iedere inwoner een gratis doosje knalerwten en een doosje sterretjes.

Gebruik: om klokslag twaalf uur pak je je doosje knalerwten en je gaat ermee naar buiten.

Sommige mensen hebben aan vier erwten genoeg, anderen, onder wie ik, gebruiken een half of zelfs een heel doosje. Je pakt een knalerwt, noemt iets wat kut was in het vorig jaar en tegelijkertijd smijt je de erwt op de grond. Wees specifiek en hou je niet in.

Het kan om gebeurtenissen gaan, maar ook om gedrag waarvan je afscheid wilt nemen. Als je uitgesmeten bent, zul je een opluchting voelen die je sinds het uitgaan van een urenlange saaie kerkdienst in je jeugd niet meer hebt gevoeld, of iets van gelijke strekking.

Volgens Janneke Schotveld is een doosje knalerwten gooien genoeg. Beeld null
Volgens Janneke Schotveld is een doosje knalerwten gooien genoeg.

Daarna steek je met je eventuele dierbaren mits zij klaar zijn met hun erwtengooierij, anders hou je gepaste afstand zodat ze ongestoord hun ziel kunnen ledigen één of meer pakjes sterretjes op ter verwelkoming van een fris wonderschoon nieuw jaar, waar je dan ook even heerlijk heilig in gelooft.

Gevolg: geen rellen, geen bange dieren, geen miljoenen zinloos de lucht in, geen straten vol tyfuszooi, maar blije, opgeluchte mensen met sterretjes.

Eén doosje knalerwten per inwoner. En een doosje sterretjes. Zo simpel kan het zijn.

Graag gedaan, zegt het voort, en gelukkig Nieuwjaar.

Janneke Schotveld, Driebergen

Stilte s.v.p.

De Brief van de Dag van Roos Vonk is me uit het hart gegrepen. In Nederland kennen we nauwelijks nog rust en stilte en de rustige mens lijdt in stilte. Wij zien als een berg op tegen het vuurwerk dat ons deze dagen treft. De dieren in totale stress. De zomers, maar steeds vaker ook in het voor- en najaar, zijn vanwege de vele geluidsdragende festivals en festijnen een grote ergernis.

De stillen worden inderdaad nooit gehoord en als ze al spreken, worden ze hard uitgelachen en weggezet als zeurpieten, ook door de gemeente.

'Leven en laten leven' hoor je vaak, maar dat zeggen altijd de mensen die hun eigen leven aan jou willen opdringen. Dus overheid: doe er wat aan, al is het alleen maar omdat de schade voor de gezondheid nu ook wetenschappelijk is vastgesteld.

Ook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is lawaai een onderschatte bedreiging voor de gezondheid, met negatieve invloeden op hart en bloedvaten, slaapproblemen en slechtere werk- en schoolprestaties. Hoogste tijd voor actie in dit dichtbevolkte land.

Adri Vinken, Amsterdam

Adri Vinken: 'De stillen worden hard uitgelachen en weggezet als zeurpieten.' Beeld null
Adri Vinken: 'De stillen worden hard uitgelachen en weggezet als zeurpieten.'

Files weg? Zo doe je dat

In uw artikel over extra asfalt bestrijden de asfaltlobby en de milieulobby elkaar over nut en onnut van meer asfalt. Ik sluit mij aan bij de opvatting dat de file zelf de beste filebestrijder is. Files zullen nooit opgelost worden, tenzij op specifieke knelpunten zo'n 10 procent van het verkeer van de weg wordt gehaald.

Het staatje bij het artikel laat zien dat de filedruk de laatste tien jaar met 30 procent is verminderd. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat er de laatste jaren 700 kilometer extra wegstroken zijn aangelegd, waardoor de wegbreedte 30 procent is toegenomen en de lengte is verkort.

Er staan nog steeds evenveel auto's in een file. Er is eigenlijk alleen maar behoefte aan meer opstelruimte voor auto's in een file. Die ruimte neemt de komende jaren met nog eens 1.000 km toe. Een dure parkeervoorziening die niets oplost.

Het is veel kosteneffectiever die ruimte naast de snelweg in te richten. Bij filevorming moet een deel van het verkeer, zeg 10 procent, daar verplicht stilhouden. Of toch maar kilometerheffing invoeren.

Aad Overgaag, Warmond

Gesticht zo slecht nog niet

In het opiniestuk 'Meer bedden lijkt de oplossing, maar dat is het niet' van 28 december bestempelt Bauke Koekkoek de grote gestichten uit de 19de eeuw als de belichaming van het uitsluitingsmodel voor 'verwarde personen'. En dat het geen oplossing is om daarnaar terug te gaan.

Al in 2003 leverde psychiater Bram Bakker felle kritiek op de falende 'vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg' vanaf de jaren tachtig. Inmiddels kunnen we concluderen dat het destijds bedachte wijkgerichte model niet zaligmakend is. Aangezien Koekkoek de mogelijkheid van een grote kliniek met passende zorg geheel buiten beschouwing laat, doet hij de behandelmogelijkheden daar tekort.

Politici en zorgverzekeraars zouden moeten inzien dat goedkoop duurkoop is bij de behandeling van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Valentijn Holländer, psychiater, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden