Column

Ik hoop op een bewustwordingsrap van Van der Steur

Nadat er de afgelopen dagen enige commotie was ontstaan over de aanhouding van Glenn de Ramdanie, één van de beste hedendaagse Nederlandse artiesten, wegens AMDH (autorijden met donkere huidskleur), trad gelukkig Halbe Zijlstra gistermiddag naar voren om resoluut een einde te maken aan alle verwarring.

Typhoon treedt op tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein tijdens Koningsdag in Zwolle, 27 april 2016.Beeld anp

Er had de hele dag een koor van afkeuring geklonken in Den Haag, en afschuw, van Diederik Samsom (PvdA) en van Fatma Koser Kaya (D66) en van Linda Voortman (GroenLinks) en van Lodewijk Asscher (PvdA). De minister die over de politie gaat, Ard van der Steur (VVD), had deemoedig het hoofd gebogen, gezegd dat lelijke vooroordelen niet mogen, en iets aangekondigd, al is niet helemaal duidelijk wat precies, maar het klonk daadkrachtig. Het klonk zelfs alsof de minister de mogelijkheid openlaat dat hij een bewustwordingsrap gaat opnemen met Typhoon, ik hoop vurig op een liedje met de titel Dikke BMW. En dat de minister daarbij heel hard in een microfoon soso lobi gaat roepen boven zijn mooiste oranje das.

Ook de politie toonde berouw, voortaan zal men alleen nog maar onbekende zwarte mannen staande houden, of ook goedkope auto's met zwarte mannen erin, ook witte mannen in dure auto's, of gewoon iedereen - ook dat werd niet volkomen helder.

Verwarrend, kortom, maar in tijden van crisis komen de ware leiders bovendrijven, en Halbe Zijlstra watertrappelde als een bezetene, met de benen om en om, zoals ze bij waterpolo doen om zo ver mogelijk boven het wateroppervlak uit te komen. Hij zei het volgende: we moeten niet overtrokken reageren, er zijn 'geen aanwijzingen' dat hier sprake was van discriminatie, bepaalde bevolkingsgroepen zijn 'nu eenmaal' oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken, dat zijn 'de feiten' hij kan er ook niks aan doen dat het 'ook weleens een onschuldige treft', al is dat natuurlijk 'buitengewoon vervelend voor de meneer in kwestie', maar dit 'hoort er helaas gewoon bij'.

Trappen naar beneden: bij waterpolo geldt dat als een ernstige overtreding waar scheidsrechters niet licht over oordelen, maar in de wereld van Halbe Zijlstra is zulks volstrekt normaal. Wie niet geraakt wil worden moet maar uit de buurt van zijn trappende benen blijven. Of een goedkopere auto kopen. Een creool die zich verbeeldt dat hij straffeloos in een Mitsubishi Outlander Hybride kan rondtoeren: het moet inderdaad niet gekker worden.

Ik herinnerde me een zaak van een paar jaar geleden uit Bloemendaal: schoonmakers die door de vreemdelingenpolitie werden gevolgd omdat de combinatie zwarte mensen in chique huizen wel móest betekenen dat hier illegalen aan het werk waren. De Raad van State maakte gehakt van de werkwijze van de vreemdelingenpolitie. Hadden ze maar niet in Bloemendaal moeten werken, zou Zijlstra vermoedelijk gezegd hebben.

Door mensen met verstand van die dingen - omdat ze dagelijks worden aangehouden, omdat ze echt weleens van de politie te horen hebben gekregen dat ze maar een goedkopere auto moeten kopen als ze met rust gelaten willen worden - liet ik me uitleggen dat Mitsubishi Outlanders burgertruttenwagens zijn. Een beetje drugsdealer schijnt geen hybride auto te rijden. Etnische profilering op de verkeerde auto's.

Binnenkort in dit theater: predictive policing, het voorkómen van misdaden op basis van big data. Benieuwd wie de data gaat invoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden