'Ik hoop dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen jongens- en meisjeskleding'

De ingezonden brieven van vrijdag 22 september.

Jongens kijken op een agrobeurs naar tractoren. Beeld Marcel Wogram
Jongens kijken op een agrobeurs naar tractoren.Beeld Marcel Wogram

Brief van de dag: de jongens zijn nog jong

Er zijn in mijn leven twee meisjes gekomen die ik aankleedde met jurkjes. Ik maakte jurkjes, kocht ze tweedehands of nieuw. Ze waren gezegend met mooie haren waardoor ik hun haar kon vlechten. In onze woonkamer stond allerlei speelgoed van hout. Er stond een verkleedkist en met Sinterklaas maakte ik speelgoed voor hen, veelal poppen. De meisjes zijn vrouwen geworden en hebben mannen ontmoet op wie ze verliefd zijn geworden.

Na een langere tijd kwamen er twee jongens. Opeens stond ik achter een vuilniswagen om te kijken hoe het vuilnis werd verwerkt en klonk er in de auto hard geroep als er een tractor werd gespot. We woonden in een landelijke omgeving, dus waren tractoren een ding. Met eenzelfde energie ging ik naar de winkels om ook voor hen 'mooie kleding' te kopen. Helaas was dat niet mogelijk, omdat de keuze voor jongens bestond uit groene legerkleding of zwarte broeken en truien met allerlei teksten erop. Ik heb ze jarenlang gekleed met kleurige meisjeskleding. De jongens zijn nog jong en wij wachten af hoe hun liefdesleven eruit gaat zien. Als onze kinderen zelf kinderen mogen krijgen, hoop ik dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongens- en meisjeskleding en dat er vooral kleurige kleding gemaakt zal worden.

Alexandra Beemster, Hoorn

Camiel Eurlings

Ik las tot mijn ontsteltenis dat Camiel Eurlings, ondanks een werkstraf voor het mishandelen van zijn ex-vriendin, mag aanblijven als bestuurslid van sportkoepel NOCNSF (Volkskrant, 21 september). Los van de vraag waarom hij in 2013 voor deze functie aangesteld werd, vraag ik me af op welke grond het ministerie van Veiligheid en Justitie hem een Verklaring Omtrent het Gedrag heeft verleend.

NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met als doel sport in Nederland te bevorderen. Hiervan zijn negentig organisaties lid. NOC*NSF is in mijn optiek nog steeds een belangrijke organisatie met een grote voorbeeldfunctie, ondanks het feit dat men in het verleden wel wat steekjes heeft laten vallen; maar deze club moet zich niet laten vertegenwoordigen door iemand die zijn vriendin in elkaar mept.

Woensdagavond na de hockeytraining van mijn team werd hier al negatief over gesproken, en dan praat ik nog maar over een club die een klein onderdeel vormt van de Nederlandse Hockeybond, ook lid van NOCNSF.

Chris Keunen, Venhuizen

Pratende prairiehonden

In de Volkskrant stond een verslag van de plechtigheid waarin Eva Meijer haar diervriendelijke proefschrift verdedigde (Volkskrant, 21 september). Meijer heeft daarbij onder meer verteld over met elkaar communicerende prairiehonden.

Volgens haar hebben ze 'werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en zelfstandige naamwoorden'. Ik mag hopen dat ze ook over voorzetsels beschikken, zodat de ene prairiehond de andere erop kan wijzen dat een prooi zich niet achter hem maar voor hem bevindt.

René Appel, Amsterdam

Veni, vidi, vindicat

In een restaurant met glazen gooien, gordijnrails van de muur trekken, een gat in de muur trappen en tegen een muur plassen ('Studenten Vindicat vrijuit', Volkskrant, 21 september). Wanneer het een groep jongeren van bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse afkomst betrof, zou krachtig worden opgetreden en zou de kwestie aandacht krijgen in alle kranten.

Nu het leden van een studentencorps betreft, wordt nog niet eens aangifte gedaan.

En dat zijn dan onze toekomstige bestuurders, beleidsadviseurs, wetenschappers en politici. Wordt het niet eens tijd om dit soort studenten respect voor anderen en andermans spullen bij te brengen?

Brigitte Peeters, Oss

Rem op zorgkosten ?

Volgend jaar stijgen de premies van de zorgverzekering opnieuw. 'Er moet een rem komen op de kosten van de gezondheidszorg', zegt demissionair minister Dijsselbloem. In de opsommingen van wat de gezondheidszorg steeds duurder maakt, mis ik de kosten van poliklinische zorg.

De tarieven van controles en kleine verrichtingen in de poliklinieken van ziekenhuizen zijn exorbitant hoog en stijgen met grote sprongen. Ik betaalde onlangs 461 euro voor een periodieke controle door een dermatoloog. Duur: 10 minuten.

Twee jaar geleden kostte zo'n consult 250 euro en in de tijd voor de invoering van dbc's (diagnose-behandelcombinaties), betaalde ik tussen de 25 en 50 euro.

Laten de zorgverzekeraars met de ziekenhuizen lagere standaardtarieven afspreken voor dit soort poliklinische consulten.

Ina Bakker, Amsterdam

Rotte tomaat SP

Enige tijd geleden kregen we in het boek Schoonheid macht liefde van oud-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen een onthutsende inkijk in het reilen en zeilen binnen de SP onder de Grote Roerganger Marijnissen. De partijleiding ontkende dit uiteraard, waarbij ze persoonlijke aantijgingen niet schuwde.

Vandaag konden we lezen hoe het er onder de Tweede Grote Roerganger Ron Meyer aan toegaat. De SP doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn. Ondanks behaalde resultaten gaat vorm voor inhoud: hadden ze maar meer op straat moeten zijn. Problemen door ziekte zijn, hoe ironisch, geen argument.

Ik denk dat de conclusie moet zijn: de tomaat is rot!

Arnoud Messing, Maarssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden