Ik heb me erbij neergelegd dat God dood is, maar de lezers van Happinez niet

Witteman: Ik las een interview met een dierentolk ('na haar ervaring met cavia's dook Mariët in de telepathische diercommunicatie') Beeld afp
Witteman: Ik las een interview met een dierentolk ('na haar ervaring met cavia's dook Mariët in de telepathische diercommunicatie')Beeld afp

Het 'spiritualiteit- en lifestyleblad' Happinez is een van de zeldzame tijdschriften die niet te kampen hebben met dalende lezersaantallen; volgens eigen zeggen heeft het blad een onvoorstelbare oplage van bijna 300.000 exemplaren.

Hollands ondernemerschap

Ik schafte zo'n fleurig, glossy exemplaar van Happinez aan en bladerde erin. Ik stuitte op 'Chakra-chocola; flikjes van Belgische chocolade waaraan een paar lichtdruppels zijn toegevoegd, om de chakra's positief te stimuleren'. (Wat zijn 'lichtdruppels', en vooral: hoe krijg je die gevangen in chocola?) Ik las over 'krachtige aloë's, afkomstig van een oude plantage op Aruba', wollen tasjes 'handgevilt door vrouwen in Nepal', een kleedje 'geknoopt en geverfd door Berbervrouwen met kleurstoffen op basis van planten en bessen'; nu maar hopen dat die mensen behoorlijk betaald worden voor hun arbeid. 'Lang geleden vertrokken Anna Cales (1959) en Leon van den Broek (1965) met hun rugzak naar Ecuador. Nu zijn ze daar eigenaar van het fairtrade label Inti-knitwear, met wol van de berglama.' Er stonden veel foto's bij van blij breiende Ecuadoriaanse vrouwtjes. Nou ja, dat is gezond, Hollands ondernemerschap, zullen we maar zeggen.

Ik las een handleiding voor het 'creëren van je eigen rituelen' met behulp van een 'toolkit', gevuld met 'veren, gevonden stenen en schelpen, kristallen, heilig hout, kaneelstokjes en een zelfgetrokken (?, SW) kaars. Hoe meer rituelen je doet, hoe meer je gaat openstaan voor de universele ziel van de wereld.'

Er volgen tips voor het reinigen van je eigen aura (voor als de Nepalese, Ecuadoriaanse en Berbervrouwen even pauze hebben). 'Neem de schelp met zand in de ene hand en leg er een aangestoken takje salie op. Neem de veer in je andere hand en veeg nu je energieveld schoon door met de veer de rook van de witte salie over je lichaam te verspreiden, vanaf je kruin tot je voeten.'

Een reportage: 'Hoe zet je ergens een streep onder? Opgeven als levenskunst', een advertentie voor pillen van wakame-zeewier waarmee je 'tot 400 calorieen per dag extra verbrandt' (zelfs bij volmaakt geestelijk en lichamelijk evenwicht kunnen een paar pondjes extra blijkbaar node gemist worden). Bij een jaarabonnement op Happinez krijg je gratis het horloge 'Let it grow': 'De bloem op de wijzerplaat staat symbool voor groei, die je ervaart door alles wat er op je pad komt'.

Ik las een interview met een sjamaan (in turquoise kniebroek gezeten in een boom, spelend op een bovenmaatse blokfluit), een dierentolk ('na haar ervaring met cavia's dook Mariët in de telepatische diercommunicatie') en iemand die de obligate oude garage ombouwde tot de al even obligate 'oase van rust, midden in de stad' (waarom toch altijd rust midden in de stad zoeken, als je voor een fractie van het geld in Drenthe kunt gaan wonen?).

Zelfs de Nespresso-advertentie is niet gewoon koffie: 'Door bomen tussen de koffiestruiken te planten verrijken we de bodem, het leefgebied van de dieren en uw koffie. Iedereen wint'.

Wie zijn die honderdduizenden lezers van Happinez? Dat blijken voornamelijk vrouwen van 30-55, die hoog zijn opgeleid, zich 'vaak in de hogere welstandsklasse bevinden', en houden van reizen, lezen, koken en wandelen. Ja, dat zijn er nogal wat. (#MeToo!) Maar wat bezielt ze?

God is dood. Dat is jammer, maar ik heb me erbij neergelegd. De lezeressen van Happinez niet. Die blijven hopen dat er toch 'iets' is. Al is het maar een brandend takje salie, een in chocola gevangen lichtdruppel, of een cavia om telepathisch mee te communiceren.

Reageren? s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden