Ik heb je liever

MISSCHIEN heeft het te maken met het boekenweekthema 'liefde', dat er onlangs verschillende kinderboeken over dit onderwerp zijn verschenen. De Zweedse Pernilla Stalfelt schreef en illustreerde Het boek van de liefde, dat in Zweden al werd bekroond....

Van alle vier haar boeken kun je zeggen dat ze een zwaar onderwerp behandelen op een eigenzinnige, lichte manier. Ze leidt niks in, ze valt met de deur in huis, lijkt geen lijn te volgen maar springt van de hak op de tak. Ze illustreert haar verhaal met grappige, sprekende tekeningen. Bij de boekjes over dood en pesten werkte het goed. Maar bij dit boek over de liefde lijkt het evenwicht zoek tussen serieuze informatie en kolderieke onzin.

Ze begint te vertellen over verliefdheid: dat je dan wilt zoenen, of bijvoorbeeld samen croquet spelen of tv kijken. En dat je ook van een bloem, een goudvis of geld kunt houden, of van je ouders of van God. Dat mensen kunnen trouwen of samen dezelfde tatoeage kunnen nemen. Daarna twee pagina's over een blote man en vrouw: 'De man heeft een piemel (. . .) de vrouw heeft een gaatje dat naar binnen leidt. Dat is mooi als je samen kinderen wilt maken. De piemel past goed in het gaatje.'

Dan schrijft ze dat liefde ook een keerzijde kan hebben: ze kan duur zijn. En ze gaat verder over de prijs van ossenhaas (36 euro per kilo), worst en kaas. Vervolgens vertelt ze dat sommige mensen graag aan drop ruiken of aan een cavia. Tja. Stalfelt had beter een apart boekje over seks kunnen maken, in plaats van alles onder dat hoofdje 'liefde' te proppen. De tekeningen op de sekspagina zijn niet allemaal leuk. Van de blote man en vrouw wordt alleen het onderlichaam getekend, waardoor de verhoudingen onbegrijpelijk zijn. De man is grof behaard en de piemel lijkt tot halverwege het dijbeen te komen. Een meekijkende tienjarige vindt het plaatje eng. 'Het lijkt wel een aap!' En dit was toch een kinderboek over liefde?

Leuke informatieve boeken over seks zijn Over baby's enzo en waar ze vandaan komen, van Robie H. Harris, en Ik vind jou lief (voor drie tot zes jaar) en Ben jij ook op mij (zeven tot elf), door Sanderijn van der Doef. Hier sluit de tekst tenminste aan bij de belevingswereld van kinderen. Ben jij ook op mij werd overigens ook bekroond, met de Kinderboekwinkelprijs.

Voor de wat oudere kinderen is het pas verschenen 10 x over de 1e keer interessant. Deze paperback bevat tien korte verhalen van onder anderen Bobje Goudsmit, Wim Daniëls en Haye van der Heyden. Het is een zeer leuk boekje geworden. De stijl van alle verhalen is populair en pakkend. Geen hoogdravende ingewikkeldheid, maar ook geen al te slappe verhalen. Wanneer in tienerromans wordt gevreeën, gebeurt dat meestal maar één keer. Als tieners zo'n verhaal leuk vinden, is er een kans dat ze de beschreven vrijpartij als maatgevend gaan beschouwen: zo hoort dat dus ongeveer te gaan. De tien verhalen in dit boekje zijn zo verschillend dat de lezer zonder moraliserende of tobberige uitleg zelf zal concluderen dat de eerste keer voor iedereen anders is.

De ene keer is de jongen ontzettend lief, maar komt hij wel razendsnel klaar. Een andere keer blijken de kinderen zich allebei ouder te hebben voorgedaan dan ze zijn. De derde vrijpartij blijkt een droom te zijn, de vierde gaat niet door: de jongen slaat op de vlucht. Het zesde verhaal gaat over twee meisjes, die het al wel met jongens deden, maar nu voor het eerst met elkaar. De ene keer wil het meisje graag, de andere keer schrikt ze terug.

De eerste keer kan op z'n minst een speciale ervaring zijn, maar voor Milou, het meisje in het verhaal van Wilma Geldof, wordt het een verdrietige teleurstelling. In het laatste verhaal wordt het stel steeds gestoord door een theebrengende moeder en een pestend broertje.

Als rond het twaalfde, dertiende jaar de hormonen beginnen rond te kolken leidt dat tot ongekende gevoelens, dat is wel duidelijk. De huidige tieners zullen op internet en op tv de nodige opzwepende zaken te zien krijgen. Dit zal hen aan het denken zetten over hoe vrijen voor hen zou zijn. Voor die tieners is 10 x over de 1e keer een perfect boek.

Jij lievert van Geert de Kockere is van een andere orde. Is het een poëziebundel of een prachtig, kunstzinnig prentenboek? Gaat het over liefde of over seks? Het antwoord is: beide. De tekst is subtiel, humorvol en op een integere manier dubbelzinnig. In veel gedichten wordt de vergelijking gemaakt tussen liefde, lezen en taal: 'We bedrijven de liefde/ zoals de woorden taal:/ zoeken naar de juiste plekjes/ en dan samenkomen tot een zin./ Overtreffende liefde:/Ik heb je lief./ Ik heb je liever./ Ik heb je lieverd!'

De illustraties zijn speels en poëtisch. Je ziet een stel van wie de vrouw een doolhof in haar buik heeft. 'Kom maar! zei je', staat erbij. En 'Ik zocht de weg,/ in het wilde weg/ en wilde wel,/ maar verdwaalde onderweg.'

Het Franse echtpaar Bacharan en Simonnet schreef De liefde uitgelegd aan onze kinderen. Het is een klein, grappig maar ook serieus boekje voor tieners, geschreven in de vorm van een vraag- en antwoordspel. Het echtpaar spreekt met hun grote kinderen. Wat is het verschil tussen verliefdheid, liefde en aantrekkingskracht. Is liefde nodig, kunnen we zonder? Is jaloezie goed of fout? Is het belangrijk om trouw te zijn? De schrijvers geven op al deze vragen een zeer persoonlijk antwoord. Hun mening is uitgesproken: iedereen heeft behoefte aan, en droomt van de ware liefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden