Ik heb homo's in mijn vriendenkring: dus niets aan de hand?

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van vrijdag 27 februari.

Gas

Bram van Ojik en Bas Eickhout betogen dat Nederland moet stoppen met de gasrotonde. Zij gaan eraan voorbij dat we nog steeds goud in handen hebben. Onze nationale gasvoorraad gaat nog een eeuw mee als we er op een verstandige manier mee omgaan.

Waarom zetten we het overschot aan elektriciteit op zonnige en winderige dagen niet om in gas of waterstof dat door de bestaande gasleidingen getransporteerd kan worden (Power2Gas)?

Bij een zonsverduistering - zoals ons op 20 maart wacht - of bij nacht wordt dan de omgekeerde weg bewandeld en kan het gas dienen om CO2-arme stroom op te wekken. En het mooie is dat bij Power2Gas CO2 uit de lucht wordt gehaald zodat we ook nog eens het broeikaseffect verminderen.

Gas zal ook in de toekomst voor een duurzame energievoorziening onmisbaar zijn, als we het maar op een slimme manier inzetten.

David Smeulders, hoogleraar energietechnologie TU/e, bestuur GroenLinks Nuenen

Iran en homo's

In het interessante interview met Thomas Erdbrink staat een opmerkelijke uitspraak over homoseksualiteit. 'O, maar dat is heel anders in Iran. Ik heb er homo's in mijn vriendenkring. Echt, de mensen in Iran zijn veel progressiever.'

Iran wordt over het algemeen gezien als het meest homo-onvriendelijke land ter wereld. Regelmatig worden in het openbaar homoseksuele mannen opgehangen. (De straf voor homoseksuele vrouwen is 100 zweepslagen en wie overleeft dat?) Wat heeft dat dan precies met progressiviteit te maken?

Natuurlijk gaat dit op het conto van het regime, dat met deze wandaden door kan gaan omdat de meeste mensen 'geen problemen willen, net als de meeste mensen in de welvarende middenklasse waar ook ter wereld'.

Bijzonder vind ik de wijze waarop Erdbrink in mijn ogen het probleem bagatelliseert, ik heb homo's in mijn vriendenkring: dus niets aan de hand?

Hendrik Alting, Amsterdam

Elektrische fiets

In het artikel over fietsveiligheid en elektrische fietsen wordt een serieus verkeersprobleem aan de orde gesteld. Maar bij het lezen van de aanbeveling: 'Jonge bromfietsers kunnen verder hun ouders en grootouders adviseren hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen' rolde ik van mijn stoel van het lachen en besefte ik weer eens het nut van een valhelm.

Bert Fakkeldij, Almere Haven

Elektrische fiets (2)

Naar aanleiding van het artikel over fietsveiligheid het volgende: ik ben een oudere van 77 jaar en heb al vier jaar een elektrische fiets. Ik rijd niet harder dan 15 kilometer per uur, een veilige snelheid.

Ik kan bij deze snelheid goed reageren op onverwachte situaties. Een bijkomend voordeel is dat het ontspannen aandoet en ik meer zie van mijn omgeving. Op deze leeftijd moet de oudere toch zelf inzien wat verantwoord is. Geen betutteling graag.

Rien Couwenbergh (77), Oudenbosch

De Zeeuwse kust

De foto van Marcel van den Bergh zegt bijna al meer dan de rest van pagina 3. Bij deze foto kun je denken: mooi, onder de vakantiehuisjes op het strand staan de auto's overzichtelijk geparkeerd, goed bedacht.

Maar wanneer leggen ze nou eens een fatsoenlijke weg aan om van de duinovergang over dat strand naar je dure vakantieverblijf te komen?

Voor mij mag een flinke voorjaarsstorm malle ideeën de zee in blazen. Hoge golven graag.

Elze ter Harkel, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden