'Ik heb Het Hout ademloos gelezen'

De ingezonden brieven van dinsdag 17 november.

Jeroen Brouwers schrijft zijn boeken op gebruikt papier, zoals broodzakken. Beeld Freek van den Bergh
Jeroen Brouwers schrijft zijn boeken op gebruikt papier, zoals broodzakken.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag

Jeroen Brouwers' verstikkende roman

Het is heel terecht dat Jeroen Brouwers de ECI Literatuurprijs heeft gekregen voor zijn roman Het Hout.

Ik heb hem echt ademloos gelezen, vooral omdat je hoopt dat broeder Bonaventura, ondanks zijn verregaande meegaandheid eindelijk eens een daad van verzet pleegt. Wat een opluchting was het te lezen dat hij die daad uiteindelijk nogal spectaculair stelt, helemaal aan het eind van het verhaal.

Eindelijk is de verstikkende sfeer waarin die gemeenschap leeft even doorbroken.

Verstikking is wel een leidmotief in het oeuvre van Brouwers, nu door de drukkende hitte die al dagen heerst.

Welnu, de handeling waarom het gaat, niet de flashbacks natuurlijk, speelt zich af in de Goede Week van 1953 en begint op woensdag 1 april. Uit nieuwsgierigheid heb ik even nagekeken wat voor weer het werkelijk in die periode was, en het blijkt niet warmer dan een graad of 12 te zijn geweest.

Het is een detail natuurlijk, maar het is toch hinderlijk, iedereen weet toch en zeker ook een schrijver die een roman in een bepaalde tijd laat spelen, dat 'the devil is in the details'.

Dit werpt toch een klein smetje op deze overigens indrukwekkende roman.

Aad van den Enden, Utrecht

Westerse hypocrisie

Wat gebeurd is in Parijs is onmenselijk, beestachtig, afschuwelijk, verschrikkelijk. Punt. En het gebeurt elke dag weer in Syrië (en met regelmaat in Irak, Afghanistan, Libië en in heel Afrika). En die mensen hebben geen leger en een president die hen zal beschermen. En dat wordt echt niet zo breed uitgemeten in het nieuws. Moeten we nu concluderen dat het leven van een Parisienne meer waard is dan dat van een persoon uit Syrië?

De westerse hypocrisie: wanneer is het conflict in Syrië een probleem geworden voor het Westen? Toen de mensen daar hun hele hebben en houden achterlieten en gingen vluchten voor hun veiligheid. Assad vermoordt al 4,5 jaar zijn eigen mensen, niet de (pakweg) 2 jaar dat wij er aandacht aan geven omdat de vluchtelingen deze kant op komen.

Vildan Tasdemir, Apeldoorn

Zondig

De aanslagen in Parijs zijn gericht tegen onze westerse manier van leven, zeggen Parijzenaars. We vinden het namelijk fijn om samen op een terras te zitten en gezellig te eten in een restaurant. We gaan graag naar een sportwedstrijd en we houden van dansen en muziek.

Zondig in de ogen van bijvoorbeeld IS. We zouden ons gedrag beter kunnen vormgeven naar hun hoge morele standaarden: andere mensen vermoorden, ontvoeren, verkrachten, tot seksslaaf maken en terroriseren. Dan moeten we daarna wel altijd ons gezicht bedekken. Omdat we ons kapot moeten schamen voor wie we zijn geworden.

Rita Vermeulen, Nieuwegein

Voorpagina

Wat een indrukwekkende voorpagina van mijn krant op de maandag na 13/11. Noma Bar heeft hiermee de volgende 20 pagina's samengevat. Die wilde ik niet meer lezen. Veel te veel woorden en niemand weet hoe het verder moet. Nee, dan liever één zo'n frontpagina die de rest overbodig maakt.

Cees Wagemakers, Groningen

Eigenaar Bataclan

Aanvullingen en verbeteringen: De brief 'Eigenaar Bataclan' van Sophie Morel van het Women International League for Peace and Freedom (17 november) had niet gepubliceerd mogen worden. Een Nederlands lid van de organisatie had per abuis een interne communicatie over de aanslagen in Parijs van Morel zonder haar toestemming doorgestuurd aan de brievenredactie. De dienstdoende redacteur heeft hieruit een passage ten onrechte als brief in de krant geplaatst.

Islam zit zichzelf in de weg

De schoten zijn nog maar nauwelijks verstomd of hele horden deskundigen beginnen al te roepen dat het allemaal een gevolg is van de discriminatie van islamitische jongeren, het niet kunnen meedoen op de arbeidsmarkt en het niet kunnen volgen van opleidingen. Een typisch westers/christelijke reactie. Als er iemand ontspoort, moet je de schuld bij jezelf zoeken in plaats van bij de dader.

Men gaat er aan voorbij dat 90 procent van de IS-strijders helemaal niet uit Europa komt. Niet dat ze in hun thuisland wel werk hebben of een opleiding. Er is wereldwijd niet één min-of-meer democratisch, min of meer welvarend islamitisch land of samenleving te vinden. Het lijkt er sterk op dat islam, kennis, democratie en welvarendheid gewoon niet samengaan.

Doordat wereldwijd moslims het gewoon stukken slechter hebben dan westerse wereldburgers zullen - in deze tijd van Facebook en Twitter - er altijd jonge moslims zijn die onder invloed van een geestelijk 'leider' bereid zijn de hemel in te gaan om het geloof te verdedigen en te verbreiden. Daar moeten we gewoon mee leren leven.

Ruud Gubbels, Utrecht

Beste Nederlanders,

We zijn sprakeloos over wat vrijdag in Parijs is gebeurd. Net zo sprakeloos als jullie. We zijn geschokt en bedroefd, net als jullie. Onze gebeden gaan naar de families van de onschuldige slachtoffers. De criminelen die jullie vrije landen aanvallen zijn dezelfden die ons van onze huis en haard deden vluchten.

Woorden schieten tekort om te beschrijven wat wij voelen ten opzichte van jullie gastvrijheid en respect voor ons als mensen. Het verbindt ons aan de Nederlandse samenleving. Dit is het moment om ons te verenigen in de strijd tegen terrorisme en tegen een barbaarse ideologie. Wij zijn met jullie verbonden.

Younes en Adnan, Syrische jongens die nu 61 dagen in Nederland zijn

Vraag aan Wilders

Vraagje aan Geert Wilders: De grenzen met België dicht? Een muur misschien?

Boelie Elzen, Hengelo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden