'Ik heb het gedaan omdat zij overspel pleegde'

Op 14 oktober vorig jaar gaat in Noordwijk vader Cabbar K. door het lint. Hij verwondt zijn twee kinderen en doodt hun moeder....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Prompt wijst de amper 3-jarige Cada, zwaargewond aan de hals, vanuit de ambulance naar hem. Naar pappa Cabbar: 'Pappa daan, pappa daan', roept de peuter. Naast haar ligt de 1-jarige Ceren, ook gestoken met pappa's Stanley-mes. In de kelderbox wordt de 12-jarige stiefzoon gevonden, onder het bloed en met een flinke snee in de hals. Boven, op de galerij van de Naaldwijkse flat, ligt moeder en ex-vriendin Annemiek met, onder andere, een steekwond van 13 centimeter.

Het is een sombere herfstdag, 14 oktober 2004. 'Ik heb veel meegemaakt, maar dit nog nooit', zegt een van de geschokte ambulancebroeders over de Naaldwijkse zaak – een van de zeven ergste familiedrama's sinds 2002.

Het was puur toeval maar twee dagen na de Hilversumse gezinstragedie, moest Cabbar K. voor de Haagse rechtbank verschijnen. Al kon de 40-jarige Hagenaar zich maandag niet veel meer herinneren van de steekpartij. Of uit de doeken doen waarom een vader zijn kinderen probeert te doden.

Veinsde hij niet zijn geheugenverlies, vroeg rechter Elkerbout, die de zaak voorzat zich af. 'Die twee kindertjes, ze zijn mijn vlees en bloed', riep Cabbbar boos naar de rechters. 'Hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik kan mij niets meer herinneren, van de hele dag niet. Ik weet niet eens meer hoe ik bij de flat ben gekomen.'

Relatieproblemen deden vaders in zeker twee van de zeven zaken door het lint gaan. Medio 2004, na een relatie van zes jaar, gaat het grondig mis tussen Cabbar en zijn Nederlandse vriendin. 'Ik ben door jouw slechter dan een hond behandeld', schrijft de 37-jarige Annemiek hem in een afscheidsbrief met de boodschap: ik wil geen enkel contact meer! 'De voortdurende vernederingen, ook voor de ogen van de kinderen.'

Vier maanden daarvoor heeft hij haar nog bedreigd en mishandeld. Cabbar ziet daarna de kinderen nauwelijks meer; van de rechter mag hij zijn ex niet meer opzoeken. De metaalbewerker, die ook wordt verdacht van het neersteken in 1999 van zijn toenmalige vrouw, bestookt Annemiek met e-mails. 'Welke wet geeft haar het recht om mijn kinderen te stelen', hield hij de rechters gisteren woedend voor. Een dag voor die fatale 14de oktober, zegt hij tegen zijn broer 'dat zij moet worden gedood'. Reden: 'Deze vrouw heeft mijn leven verwoest.'

Thuis bij zijn broer slijpt hij ook een mes. Op die rampdag staat hij vroeg 's ochtends eerst oog in oog met stiefzoon Mitchell die naar school wil gaan. 'Is je moeder vreemdgegaan', vraagt Cabbar. Niet lang daarna wordt de jongen met een doorgesneden hals opgesloten in de kelderbox.

Boven, in de flat, hoort een bewoner later een vrouw schreeuwen. Annemiek ligt kort daarna, hevig bloedend, ineengedoken op de galerij.

Cabbar loopt met zijn twee bloedende kinderen naar de inmiddels aangekomen ambulances. 'Ik heb het gedaan omdat zij overspel heeft gepleegd', roept hij. 'Arresteer mij maar.' Annemiek overlijdt, de drie kinderen overleven het drama. Maandag zegt Cabbar voor de zoveelste keer niets meer te weten. Met het geheugen van Cada is echter niets mis. 'Pappa daan', zegt Cada kort na het drama, bewegend met een vinger op de hals van links naar rechts.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden