'Ik heb gewoon altijd hard gewerkt'

Sandra Spek (40), directeur finance & risk Achmea, divisie directe distributie (Centraal Beheer Achmea en FBTO)

'Sinds 1 januari zit ik op mijn huidige post. Ik vind dit een geweldige baan, dus ik denk nog niet na over volgende stappen. Diversiteit staat hoog op de agenda van Achmea. Er werken hier relatief veel vrouwen in hoge posities en we doen ons best om ervoor te zorgen dat potentials op de juiste posten worden benoemd. We hebben mentors aangesteld om ervoor te zorgen dat zowel vrouwen als mannen gestimuleerd worden het beste uit zichzelf te halen.


'Ik heb zelf nooit hinder of voordeel ondervonden van het feit dat ik een vrouw ben. Ik heb gewoon altijd hard gewerkt en de kansen gegrepen die me werden aangereikt. Ik heb geleerd op de juiste momenten hulpvragen te stellen; bijvoorbeeld om een cursus te doen om leiderschapsvaardigheden te verbeteren. Zelf heb ik, nadat ik tweeënhalf jaar op human resources had gezeten, aangegeven dat ik naar het buitenland wilde. Die ervaring, bij een dochterbedrijf van Achmea in Frankrijk, heeft me als mens gevormd. Je wordt op jezelf teruggeworpen en leert door de internationale ervaring dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.


'Als je niet zelf aangeeft wat je wil, kan je omgeving dat niet weten. Je moet je wensen kenbaar maken en in jezelf investeren. Je moet ervoor zorgen dat je de juiste kwalificaties vergaart.


'En je moet je flexibel opstellen. Ik heb het thuis zo geregeld dat ik op mijn werk kan zijn als het nodig is; ook voor een vergadering om zes uur 's avonds. Maar omgekeerd zorg ik ook dat ik er ben voor mijn kinderen. Zo was ik vorige week 's middags gewoon op de balletvoorstelling van mijn dochter. Natuurlijk worstel ik soms met de verdeling van mijn tijd en regel ik dingen met kunst- en vliegwerk. Maar uiteindelijk is er altijd wel een mouw aan te passen.


'Als bedrijf bewijs je jezelf een dienst met diverse teams. Als je te veel op dezelfde manier naar een probleem kijkt, zie je minder dan wanneer je het vanuit verschillende blikvelden benadert. Omdat Achmea oog heeft voor diversiteit, is er ook veel mogelijk. Ik werk fulltime, omdat ik daarvan gelukkig word. Voor mij is daarbij belangrijk dat ik flexibel thuis kan werken. Ik hoef niet 100 procent aanwezig te zijn maar wel volledig toegewijd.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden