'Ik heb een uitstraling die vertrouwen wekt'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week acteur FRANK EVENBLIJ (28), sinds deze week weer terug als ‘Jakhals Frank’ in De wereld draait door....

tekst WIM DE JONG

Opvallend die blik waarmee u in uw tekening de wereld inkijkt – beschrijft u hem zelf eens. Hij is open en nieuwsgierig, op een wat stoute manier: er zit een brutale twinkel in.

Wat de rest van uw voorkomen betreft lijkt u zich letterlijk een beetje te hebben ingehouden. Is dat zo? Haha, ik vind dit zelfportret toch redelijk gelijkend met de werkelijkheid.

Is dat een ding in uw leven, uw lichaamsomvang? Nou , het is niet zo gegaan dat ik dacht: laat ik een kilo of zestig aankomen, want dan heb ik een leuk tv-imago. Maar inmiddels is het toch wel een beetje een handelsmerk geworden; het werkt heel erg voor mij. Ik heb een uitstraling die bij mensen vertrouwen wekt – aardige jongen, gezellig!

Wat vinden vrouwen verder nog aantrekkelijk aan u? Ik vermoed dat ze het wel leuk vinden hoe ik dingen zeg. Dat ik een grappige manier van vertellen heb en ook ad rem kan reageren. Ik zet het in mijn leven letterlijk en fi guurlijk vet aan.

Bent u zeven dagen per week Jak - hals? Voor anderen intussen wel. Ik ben zeer herkenbaar door mijn postuur en heb ook een hoge mate van benaderbaarheid. Mensen stappen héél gemakkelijk op mij af. Prima, ik ervaar dat zeker niet als hinderlijk, maar het is wel frappant dat onbekenden dat zonder enige gêne doen, ook wanneer ik met mijn vriendin intiem zit te dineren.

U eet er geen hap minder smakelijk om. Ach, ik zal op termijn een beetje moeten gaan oppassen voor het Swiebertje-effect, maar voorlopig vind ik het jakhals-zijn nog hartstikke leuk.

Hoe ver reiken uw tv-ambities in dit verband? Ik zou meer televisie willen maken op locatie, fi lmpjes schieten, maar dan met meer tijd om er iets moois van te maken. Ik heb niet de ambitie om de studio in te gaan; dat vind ik te weinig uitdagend.

Wat wordt door vriend en vijand beschouwd als uw beste eigenschap? Mijn betrouwbaarheid.

En uw vervelendste? Mijn eigenzinnigheid.

Ik trek volledig mijn eigen plan, zowel in mijn privé leven als in mijn werksituatie. Ik ben niet gemakkelijk van mijn geloof af te brengen.

Wat is een terugkerende reactie van collega’s wanneer u weer eens pal staat voor uw opvattingen. Kennelijk kan ik veel afdwingen: ik krijg godzijdank regelmatig gelijk als ik me ergens hard voor maak. Los daarvan werk ik een prettige, positieve sfeer: de VARA biedt me de ruimte om me te bewijzen.

Wat is het grootste compliment dat men u in deze fase van uw loopbaan kan maken?

Dat ik grappig gevonden word. Dat is voor mij toch wel het heetste hangijzer. Ik ben er enerzijds wel zeker van dat ik grappig genoeg ben; dat ik het kan. Maar anderzijds blijft er altijd die onzekerheid of het ook overkomt op televisie. Ik heb per Jakhalsfi mpje tenslotte toch maar drie minuten. Het risico dat zo’n onderwerp mislukt, blijft groot.

Bent u te beledigen? Ik ben gevoelig voor kritiek, ook al omdat ik zo erg geloof in de dingen die ik doe. Als blijkt dat fi lmpjes bij mensen niet zijn overgekomen zoals ik het bedoelde, dan ben ik pijnlijk getroffen.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Als een grappig persoon. Die op een eigenzinnige manier naar het leven keek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden